a mesterSzia!
Igen valami ilyesmire gondoltam. Simán nem szerkeszthető, csak a "GRUB-editenv" segéd programmal.
A GRUB környezet blokk
Gyakran hasznos, hogy képes emlékezni egy kis mennyiségű információt egy csomagtartó a másikra. Például érdemes az alapértelmezett menüpont alapján, amit választott ki az utolsó alkalom. GRUB szándékosan nem hajt végre támogat írás fájlokat annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a lehetőségét, hogy a boot loader, hogy felelős a fájlrendszer a korrupció, így a GRUB konfigurációs fájl nem csak létrehoz egy fájlt a szokásos módon. Azonban GRUB biztosít "környezet block", amely lehet használni, hogy mentse a kis állam.
A környezet blokk egy preallocated 1024 byte-os fájlt, amely általában él / Boot / grub / grubenv(Bár akkor ezt nem vállal.) A rendszer indításakor, aload_envparancsot (lásd load_env ) tölti be környezeti változókat, és asave_env(Lásd save_env ) parancs elmenti környezeti változókat is. Egy működő rendszer, a grub-editenv segédprogram használatával szerkesztheti a környezet blokk.
Biztonsági okokból ez a tárolás csak akkor érhető el, ha telepítve van egy sima lemez (nincs LVM vagy RAID), egy nem-ellenőrző összeggel fájlrendszer (nincs ZFS), és a BIOS vagy EFI funkciók (nem ATA, USB vagy IEEE1275).
Eddig nem mertem belevágni, de lehet hogy megpróbálom. Az még nem tiszta, hogy amikor a teljes GRUB2-t eltávolítottam és utána újratelepítettem, akkor ez nem került eltávolításra?
Vagy, mi van olyankor, ha eltávolítom a GRUB2-t, és a Boot/Grub -könyvtárból ha még benne maradt valami azt Nautilus alol távolítom el? (Live lemez-> sudo nautilus)