Sziasztok!
Néztem Google-ben ebben a témában leírást, de nem vált be, lehet félre is értelmeztem. Kezdjük a legegyszerűbbel.
Telepítéskor véletlenül az angolon maradt a billentyűzet... és hát így került be a felhasználói fiókomhoz (legyen XY :) )-hoz tartozó jelszó. (Ez a felhasználó egyben "root" - tudom nem igazi root, de ezt az a jelszót kell megadni - de legyen "root" vagy olyan, amiből nem lesz flame / spoiler - sajnos láttam már ebből a kérdésből kiinduló vallásháborúkat)
Találtam egy leírást az Askubuntu.com-on
Terminál nyit:
sudo -i (ekkor átváltás rootba)
sudo passwd (ezután kéri a jelszót, kétszer, megcsinálom, kiírja, hogy updated the password - vagy hasonló üzenet, de azt jelenti, hogy sikeres)
Aztán váltás az XY-ra, hogy biztosan meglegyen. Beléptem így az XY felhasználói fiókomba, de nem volt jó, ekkor jutott eszembe, hogy hoppá, XY != Root
Ekkor megcsináltam ugyanezt a műveletet, XY felhasználói fiókomra is, (igen, biztosan az volt :) )
Ugyanúgy kiírta, sikeresen frissítve a jelszó.
No de hiába jelentkeztem ki, vagy indítottam újra a 13.04-et ugyanúgy, csak a régi jelszóval enged belépni... (holott felülcsaptam már, nem egyszer :D)
Lehet kihagyok egy köztes lépést?
Megoldási javaslatokat előre is köszönöm!
Szerkesztés:
És szeretném ha ezt az új jelszót használná a rendszer, belépéshez és amikor authentikációt kér pl installáláshoz.