vasarlo990sudo apt-get install ubuntu-desktop
nem javaslom a unityt inlább gnome shell, ha gyenge a gép akkor jobb az lxde.
Én most Archlinux alatt lxde- t használok, semmi funkciót nem hiányolok.
Sok fórumtéma született a Unity/Dash párosról, többségében élesen kritizálták, nekem se tetszett ez az erőforrászabáló, compizra épülő cucc. Aki akar használjon compizt, ok de ne ez legyen egy desktop rendszer alap ablakkezelője, mindenkinek egy csalódás aki azért választ Ubuntut mert azt hallotta hogy a Linux gyengébb gépeken is elmegy és nem fagyogat. Aki a Unityt felteszi, mind a 2 állításban csalódik. Az meg gyenge érv a felület mellett hogy a canonical konvergálni akarta a különböző felületeket egységesre. 1: erre miért nem jó a gnome shell? 2: Ez nem igazán életképes. gondoljunk csak bele mennyire mást csinál az átlag felhasználó és máshogy egy pc-n és egy tableten. A Canonical ezzel a Unity- vel nagyot akart f..ani és besz..t. Nem éppen infós szakember megfogalmazás(nem is vagyok az) de az átlag júzer ennyit lát a dologból. Mondom azt úgy hogy a Gnome-shell -t meg is szerettem.
Ha azt várod a Linuxtól hogy erőforráskímélő, hibamentes legyen, akkor LXDE seetleg Gnome. Ez a Unity ennek nem tesz eleget.
Bár a Windows hoz képest a Unityvel is jobban jársz, ott nem fog egy egy éves rendszeren hosszú percekig tartani a bootolás. De a Linuxban az a lényeg hogy választhatsz. Van full extrás felület, és van villámgyors. Van egy két cucc ami nálad/nálam nem megy jól, van ami tökéletes. Ha jól választasz(már ha van ilyen) akkor egy életre a fiók mélyére kerül a Ms Windows, ha nem, akkor a sokadik csalódás után visszalopakodik a gépre