zozo81glxinfo
glxgears
(3D kérdésekre)
Az "opengl-re" (erre a problémára, azaz a telepítési hibára) igazából a dmesg kimenet és a Xorg0.log (vagy dmesg0) naplófájlok adhatnak választ (a /var/log könyvtárban).
Lehet készíteni kell egy linket az "egyik könyvtárból a másikba" valamely Gl-nek, ezt így nem tudom a te esetedre, de a fentiekben találhatsz választ (hibaüzenetet), aztán a google-ban rákeresel. Nekem is volt egy ilyen problémám, ezrét átléptem tty0-ra (Crtl + Alt +F1) a fekete képernyőnél, majd bejelentkeztem ott is, futtattam hogy: startx és kiírt mindenféléket. Aztán még ezt csináltam, ha van xorg.conf fájlod
sudo apt-get install locate
sudo updatedb
locate xorg.conf
majd ...:
sudo rm /etc/X11/xorg.conf
sudo reboot
.. ha nem lett törölve, csak a blacklist-be téve a nyílt driver, (én oda tettem, de nVidiam van, máshogyan kell xorg.conf-ot létrehozni, mint az ATI-nál)
Viszont az említett dolgokat ("nem indul, csak fekete képernyővel") másodjára megelőztem azzal, hogy szabaddá tettem 7-8GiB helyet a home-on, telepítettem a Sytemback alkalmazást, készítettem egy visszaállítási pontot a home-ba (alapértelmezett), majd ezek után telepítettem az nVidia zárt driver-t. Hajnal 3-kor inkább lefeküdtem, tehát nem kerestem rá a hiányzó gl komponemsemre, hanem visszaállítottam a rendszert a zárt driver telepítése előttre és lenni boldog. A visszaállítási pont készítése 10-15 perc, a visszaállítás 1 perc. A visszaállítás konzolból; Ctrl + Alt + F1 sudo-val indítva, vagy recovery/hibajavítás módban a systemback paranccsal megkezdhető, követve a menüt, utóbbi módba a gép indításnál a Shift billentyűt nyomogatva, majd így a GRUB menübe jutva, ott ezt kiválasztva jutsz. Tehát hibaüzenet videókártyánként, driverenként más és más lehet, be kell határolni, mivel problémázik a telepítőd.