Először is mindenkinek köszönöm a segítségét.
a mester: Linuxot azért akartam használni, mert van egy másik gépem és gondoltam azon netezek, míg a másikon (Windows 8) esetleg az asszony tud filmet nézni. És sok felé azt olvastam, hogy az Ubuntu kezelésileg ugyanaz lett, mint a Windows. Na ezt nem vettem észre.
Kimarite: A stick dobozára az van ráírva, hogy Vodafone USB Stick K4305. És ezt a képet látom csatlakozás után:
http://kepfeltoltes.hu/131012/Screenshot_from_2013-10-11_08_28_26_www.kepfeltoltes.hu_.png
Ha a képernyő tetején lévő sávra gondolsz, akkor ott teljesen mindegy mivel kattintasz, ugyanaz jelenik meg. Ott nekem csak egy wifi szimbólum van, amire, ha rákattintok ott találhatók a csatlakozási lehetőségek. Viszont a mobil csatlakozásnak se híre, se hamva és fájlkezelőben látszódik az USB stick, tehát meg tudom nyitni, ill. a csatlakozások szerkesztésénél is be tudom állítani a vodás netet. Ezután semmilyen indító parancsikont nem tesz sehova és, ha rákeresek erre, akkor is csak a sticket és a benne lévő fájlokat mutatja. Az általad említett Network Manager csak a kábeles, a wifi és a VPN lehetőséget mutatja.
Mindenkinek: Mint írtam az elején nem tudok angolul és ezért nem akarom használni a parancssoros felületet, nem pedig félelemből, vagy mert lusta lennék. És nem utasítom vissza a tanulás gondolatát. Egyébként a sticken rajta van a linuxhoz való mappa is, tehát bőven lenne és lett volna idejük a programozóknak, hogy ezeket a fájlokat valóban két-három kattintással és nem alapfokú programozói tudással lehessen csak feltelepíteni. A windowsnál azért van annyi sok fertőzés, mert a felhasználó nem olvassa el, amit a párbeszéd ablak kiír neki.
Hozzáteszem ez egy újságból vett Ubuntu. Tegnap mobillal (Wifi) le is frissítettem a rendszert, kb. 350MB-nyi volt. Ettől aztán az egész úgy ahogy van meg is szűnt létezni.
Ha valaki leírná nekem a teljes telepítést a bedugástól a beindításig, akkor azt nagyon szépen megköszönném és újra telepíteném az Ubuntut, de addig nem látom értelmét az egésznek, pedig tényleg jól néz ki, a többihez képest könnyebb a kezelése és végül, de nem utolsó sorban talán biztonságosabb, mint a windows.
Addig is figyelemmel fogom kísérni a ténykedéseiteket, mert értetek hozzá én meg nem.
További jó munkát, szép napokat kívánok.