Xubuntu 12.06 -ot használok win7 mellett, Asus k55vj laptopon, a xubi nyár eleje óta van fenn, és egy jódarabig tökéletesen működött, viszont kb ősz eleje óta elkezdte kattogtatni a merevlemezt. Hansúlyoznám, hogy ez a probléma eddig nem volt jelen, semmivel nem tudom összefüggésbe hozni a megjelenését, és win7 alatt sem jelentkezik.
Innen : http://www.thinkwiki.org/wiki/Problem_with_hard_drive_clicking tájékozódve annyit sikerült kiderítenem az okos ki bash script segítségével, hogy a kattogás az olvasófej alaphelyzetbe állításából származik, ez szépen mutatja magát az LCC (Load Cycle Count) monitorozásából. A fent említett oldalon minden ubuntura vonatkozó megoldásjavaslatot kipróbáltam, de semmi eredmény, amúgy az LCC jelenleg 7047nél jár ami szintén jól mutatja, hogy új a probléma.
A laptopról annyit, hogy tavasszal vettem zsír újan, és ezért nagyon remélem, hogy ez nem a vinyó elöregedését jelzi (win7 alatt hdd sentinel semmi bajt nem jelez, és ahogy mondtam a kattogás is csak xubi alatt jelentkezik).
Mivel ez a probléma nem volt jelen eddig, feltételezem, hogy van rá valamilyen megoldás, de magamtól nem jutottam ennél többre, ha esetleg valakinek volt már hasonló problémája, és sikeresen meg is oldotta, az kérem ossza meg velem a tapasztalatait, elég fontos lenne nekem, hogy úgy tudjam használni ezt a rendszert, hogy közben ne tegye tönkre a merevlemezemet, annál is inkább mivel újnak mondható laptopról van szó, ami nem 2 Forint volt, egyetemhez kell a linux környezet.
Merevlemez infók:
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Device Model: Hitachi HTS541010A9E680
Serial Number: J540001MGM4Y9C
LU WWN Device Id: 5 000cca 6c6c8b59d
Firmware Version: JA0OA480
User Capacity: 1,000,204,886,016 bytes [1.00 TB]
Sector Sizes: 512 bytes logical, 4096 bytes physical
Device is: Not in smartctl database [for details use: -P showall]
ATA Version is: 8
ATA Standard is: ATA-8-ACS revision 6
Local Time is: Sat Oct 12 14:52:09 2013 CEST
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled