Egy szokatlan kérés: A felinstallált és jól beállítgatott keménykócsagomat át szeretném tenni egy lezárható SD-kártyára. A winyót meg kiveszem a gépből. Vagyis amolyan SD-live lenne a cél, de nem kell hogy hordozható legyen. Csak azon az egy gépen fogom használni. Tudtok ebben nekem segíteni? (ja-még csak annyit, hogy nem vagyok linux-szakember. Felhasználó vagyok, de szeretek babrálni. Szóval a lehetőségekhez képest bővebb magyarázat kellene) Ha felmerülne bennetek hogy miért kell nekem ilyen, arra egyszerű a válasz. Csendes internetező-gépet szeretnék. Mozgó alkatrész nélküli tápom, passzív hűtésű prockóm már van. Már csak a winyó zajong. Azt is ki szeretném iktatni. :-)

Szia! igazsag szerint, mar en is gondolkodtam parszor ilyenen, foleg hogy 1-2 haver nem igazan akarja ujraparticionalni a winyojat kulonbozo okok miatt, de szeretne viszont nativ-ba neha hasznalni az ubuntu-t... mar nezegettem is a dolgokat egy par honapja, de itt ugye bar a kocsag-rol van szo... Ezt talaltam hirtelen, igaz nem sd kartya de elmeletileg a pen meg az sd ugyanugy mukodik...Ahogy leirod nem vagy guru, bar itt csak angol kell, ha esetleg az sincsen meg akkor magyarul: lepesek: 1.ments le mindent az a memo karirol 2.toltsd le a kocsag live cd-jet 3.tavolits el minden belso meghajtot(HDD...) a gepbol, igy elkerulheted hogy rossz helyre installalodjon a kocsag 4.reboot, hogy a cd-rol boot-oljon 5. valaszd a cd-n levo menu-bol az install ubuntu-t(2.menupontot) innentol szerintem a link-en levo kepek beszelnek helyettem egeszen a 11-esig 11. ne feleljtd atalitani a bios-ban hogy a karirol boot-oljon... alapjaban veve sajnos azt kell mondjam hogy jobb lett volna ha a karira installalod a rendszert, van elemletileg masik eljaras is hogy atmentsd a winyod tartalmat, de az kicsit korulmenyes szerintem. remelem segitettem. udv!

Tud a géped SD-ről bootolni? ;) USB-re fel lehet rakni elvileg. Nézz szét a fórumban. Itt

Köszi a választ, de kételkedek. Ennyi lenne? Csak ráinstallálom és kész? Túl egyszerűnek tűnik nekem. Persze miből áll? Kipróbálhatom. Bár nem tudom hogy mekkora kártya kellene neki. Elég szerinted egy 2GB-os?

csinalsz egy sajat telepitot a meglevo rendszeredbol, és azt felrakd a pendrivera. szerintem számodra ez a legegyszerűbb.

marklaarPersze, tud. Emerson pendrive-live rendszere működik róla. Azt használom most. Csak azt nem lehet frissíteni. Úgy meg nem ér sokat a dolog. Hamar elavul. Ezért gondolkodom a keménykócsagon. Te esetleg tudod, hogy mekkora flash kellene? 2GB-os elég lenne, vagy mennyek el egy 4GB-osat venni?

Saját telepítőőőt? Hát olyat is lehet? Hogyan kell?

marklaarMegnéztem a mellékelt képeket az Ubuntu 8.04 USB Hard Drive install -on. Ez szerintem nem LIVE-rendszert fog csinálni, hanem csak egyszerűen a winyó helyett fogja használni. Ebben akkor az a veszélyes, hogy oda fog majd írogatni a RAM-disk helyett. Az SD-kártyesz meg ugye nem bír ki túl sok írást. Szóval ez szerintem nem igazi megoldása a dolognak. Szerintem csak arra lenne való, ha egy külső USB-s winyóra akarná insatllálni az ember. :-(

charlieElmondod hogyan kell saját telepítőt készíteni? Esetleg egy link?

Attila55Hat akkor csinald swap particio nelkul! :) A swap-ot csak akkor kezdi el ugy is irni ha mar elfogyott a rendes memoria, a Kocsag-nal ha pl van 0,5GB-od szerintem az eleg... igaz mivel nem csinalsz swap-ot szolni fog, de felul lehet biralni, ha meg nem eleg, akkor tudsz csinalni file-ba is swap-ot(nekem a router-emen ugy van, es semmi baj nincs vele).

DuncanAbban a gépben amire kerül 1GB memória van. Ez tehát akkor rendben is lenne, de mi az hogy nem csinálok swappot? Azt hogy kell csinálni, hogy ne csináljon? Meg egyáltalán, telepítéskor nekem nem ajánlotta fel, hogy be, illetve kiszedjek a csomagokból. Nyilván lecsupaszítanám, hogy kisebb SD-kártya is elég legyen. Csak nem tudom ezt mindjárt telepítéskor megtehetem-e?

Attila55Na lassuk csak: az altalom adott link 7. kepenel valaszd a particiok manualis beallitasat(azaz az utolsot), ezek utan latni fogod ezek utan majd a pendrive-don levo particiokat, torold mindegyiket, es hoz letre egy ext3-as file rendszert(ha nem engedi az ext3-at akkor ext2), ezek utan allisd be ezen particio csatolasi(mountolasi) pontjat allistd / -re azaz gyokerre, igy oda fog felkerulni a rendszer. Hat igen egy live memoria kartyara nem kene tul sok minden, most megfogtal... kozben talaltam egy ilyet igaz ehez kell windows, mert a scipt az csak ott mukodik... vagy van meg egy ilyen lehetoseg is, itt alapjaban veve a live cd-n levo rendszert mented at....

Duncan"az altalom adott link 7. kepenel valaszd a particiok manualis beallitasat" Ezzel és tulajdonképpen az egésszel nincs semmi problémám. A gond ott van, hogy a flash-cuccosok, nem bírnak ki túl sok írás-olvasás műveletet. Írásból egy elemi cellán csak párezret. Namost ha elkezd oda valami swappolni, vagy naplózni, vagy indexelni, vagy mittoménmit csinálni, akkor cseszhetem, mert hamar elhal. Emiatt, meg a kisebb helyigény miatt kellene szerintem a live-rendszer. Olvasd el a Slax leírását. Abban jól meg van fogalmazva a dolog. (Meg ne kérdezd, hogy akkor miért nem azzal dolgozok. Mert eddig még csak a keménykócsag ismert fel minden cuccost a gépemben. Például a wifit és a webkamerát nem látta sem a Suse, sem az UHU, sem a Slax.) Szóval koncentráljunk a live-megoldásra szerintem. OK?

Attila55Nekem nem volt elég a 2GB, menet közben megállt a telepítő, hogy nincs elég hely a pendrive-on.

Attila55Saját rendszeredről telepítő: remastersys http://www.hogyan.org/sajat-ubuntu-telepito

SSD-re nem is gondoltál??? a'la asus eee pc... és akkor tökéletesen kussba lenne a géped :) mondjuk az én álmom is 1 teljesen csöndes gép...