,avagy váltás Gnomeról KDE-re?
TL;DR embereknek: utolsó két bekezdés a lényeg.
Úgy másfél-két hete azon gondolkozok, hogy talán váltanom kellene a Gnomeról. Szeretem az Ubuntut, mert a szememben olyan "mainstream" terjesztés, és komolyabb gondom sose volt vele. A Unity felülettől először nagyon fáztam, de végül remekül egymáshoz szoktunk és mára nagyon megszerettem.
Ami miatt a váltáson gondolkozom sem róható fel az Ubuntunak, mert a gondom inkább a Gnome fejlesztőinek hülyeségéből adódik. Egyre kevesebb funkció jut az alkalmazásoknak, mert "a felhasználókat összezavarja".
Később elvileg a Unity Qt alapokra vált, és igazából most nem tudom, hogy ez azt is hozza magával, hogy inkább Qt (KDE) alkalmazásokat szállít majd, vagy csak maga a felület épül rá. A jelenlegi állás szerint az előbbi verzió jobban tetszene, és talán el is döntené a címben felvetett kérdést.
Elkezdtem alternatívák után kutatni, így megnézem az Xfce-t és a Mintesek által készített Cinnamon és MATE felületeket, azonban valahogy egyiknél sem éreztem azt, hogy az egész egyben van. *box-ot korábban használtam, azonban most nem szeretnék hozzá visszatérni, inkább valamilyen integrált megoldásokat szállító DE-re van most igényem, mint a Gnome, Unity és KDE. Mivel első kettő kilőve, így marad a KDE. Megmondom őszintén, nagyon furcsa a KDE, biztos beletelne néhány napba, hogy megszokjam a felületét. Mindig is Gnome-ot használtam. Az volt az első DE, amit használtam Linuxon (akkor épp Debianon) és azóta is tartja magát a gépemen. *box alatt is többnyire Gnome alkalmazásokat használtam.
A KDE-s appok funkcionalitásával nincs gond, azt látom képernyőképek és live tesztelgetések során, csupán a mögötte lévő disztróval vagyok gondban. Szeretem az Ubuntu vonalat, így felmerült a Kubuntu, mint lehetséges győztes, de talán az openSUSE is befutó lehet.
Azt sajnálom, hogy a Kubuntu elvesztette hivatalos mivoltát és közösségi fejlesztésé vált - még ha valamennyire kiemelt státuszban is szerepel -, így nem tudom a támogatása milyenné vált. Direkt nem használtam sosem egy disztribúcióban sem olyan felületet, ami nem az elsődlegesen támogatott lett volna (leszámítva az arch-ot természetesen). Mégha hivatalosan nincs is kijelentve (nem néztem ennek utána), számomra a Fedora = Gnome, openSUSE = KDE, Ubuntu = Unity, stb.
Érdekelne, hogy a közösség mit gondol a Kubunturól. Milyen jövőre számíthat? Milyen a mai támogatottsága? (És ha nem nagyon off, a süsüről is jöhetne vélemények. Miért azt, vagy miért ne azt?)
Azért nem fórumtéma lett, mert nem vagyok benne biztos, hogy a Kubuntu vonalon fog maradni a beszélgetés, és nem várom el senkitől, hogy off témákba belemenjen fórumtémán belül. Blogban szerintem mehet kissé kötetlenebb beszélgetés is. És ez a cél.