Ezt a blogot akár én is írhattam volna, ugyanilyen gondolatok voltak anno a fejemben :)
Unity-t nagyon megszerettem, és tényleg semmi gondom nem volt vele, de a KDE is nagyon tetszett. És valóban, a gnome-os funkciókipucolások, és a testreszabhatóság csökkenése adta meg a lökést, hogy ismét kipróbáljam a KDE-t. Hozzá kell tenni, hogy mindig voltak olyan apró idegesítő hülyeségei a KDE-nek, amik miatt mindig visszatértem a már jól bevált unity-hez. Igazából most sincs ez másképp, vannak apró, idegesítő hibái, de jó irányba halad, és már koránt sem olyan problémák ezek, amik miatt vissza kellene táncolni.
Tesztalanyok voltak: openSUSE, Arch, Kubuntu.
Arch elég sokáig volt a gépen, nem sok gond volt vele (csak annyi, amit a kde hordozott). Előfordult párszor, hogy egy-egy frissítés kicsinálta, és mivel munkára kell a gép, inkább stabilabb vonalat kerestem. A süsü tényleg nagyon jó, de az nvidia-val azaz az optimus-al meggyűlt a baja. Próbálkoztam jópár leírás szerint beizzítani, de sose lett százas.
Végül maradt a kubi, ami jelenleg is az éles rendszerem. Teljesen meg vagyok vele elégedve!
Érdemes kipróbálni jópár disztrót, mert erőssen hw függőek lehetnek a jelentkező problémák.