Nem emlékszem, hogy mikor kezdtem el érdeklődni a Linux után. Akkor még nem tudtam, hogy ez nem ilyen egyszerű, hogy van a Linux, és kész, csak később tudtam meg, hogy vannak különböző disztribúciók, azoknak is különféle felületei - elég sok infó egy éppen középsulit kezdő egyénnek :) Az első Linux disztró, ami a régi gépemre került, az a Mandriva 2011-es PowerPack-je volt. Tetszett, azonban a gépem nem igazán tudta elvinni a hátán a grafikát, így elég hamar megváltam tőle és kerestem egy másik, sokkal inkább gépbarát rendszert, no meg felületet. Ekkor kötöttem ki az Ubuntunál, hogy pontosan melyik verziónál, arra nem emlékszem, csak arra, hogy még a régi GNOME volt a felülete, a Unity még sehol sem volt. Élveztem a rendszert, igaz, hogy játszani még nem tudtam rajta, de nem zavart, amúgy sem volt túl sok időm ilyesmire. Rendkívül tetszett, hogy mindent tud, amit a Windows is, csak valahogy máshogy, valahogy jobban. Kezdtem egyre jobban érdeklődni a rendszer filozófiája iránt, a terminálban való munkát is kezdtem megtanulni (lehet, hogy sokak számára evidens, hogy aki a gép elé ül, az tudja kezelni a terminált, nekem nem volt az), egyszóval minden szép volt, és jó. Aztán jött a Unity, és tele volt hibákkal rettentő étvágya volt és ez tökéletesen elég volt ahhoz, hogy sokak szemében elássa magát. Igaz, hogy tetszett, és nekem nem volt olyan drasztikus váltás, mert nem voltam régi Ubuntus, de én sem tudtam mit kezdeni vele technikai okok miatt, így hát visszatértem az XP-hez. Az egyetem kezdetéig nem is találkoztam újra az Ubuntuval, akkor kaptam meg a laptopom (Toshiba), amit azóta is gyűrök. Erre először dualboot-ban lett feltéve egy Windows 7 és egy Ubuntu, de az Ubuntut nem használtam sokat. Egészen addig nem, amíg a Windows 7 már használhatatlan lett, alapdolgokat nem volt képes megcsinálni, így hát menesztettem, töröltem a merevlemezt és tiszta lappal indítottam a 12.04-es Ubuntuval. Azóta használom, voltak kellemetlen percem, óráim és napjaim is mindenféle dolog miatt (pl. frissítési hiba, instabil új verzió, hasonlók), de mai napig ott tartok, hogy ez a leghasználhatóbb Linux. Most épp kalandozok: a 13-as Linux Mint-tel kezdtem, ami nemigazán jött be, most az openSuSe 12.3-at használom, ami tetszik (leszámítva, hogy számomra túl bonyolult egy új program telepítése), azonban ezt is le fogom cserélni a hétvégén egy program diszfunkciója miatt. Még hátra van a próbák terén a Lubuntu, a Kubuntu és a Fedora 19 ill. kacérkodok a Mandriva újboli kipróbálásával is Mindemellett magyar szakos bölcsészkaros egyetemista vagyok Újvidéken, most kezdtem a harmadévet. Írok és olvasok, előbbiből rövid prózát, utóbbiból szépirodalmat.
Kalandjaim a Linuxszal
"Írok és olvasok" Akkor javítsd ki, kérlek, a díszfunkciót. Vagy ha szándékosan használtad pont ezt a szót, akkor fejtsd ki, légyszi, hogy melyik díszes funkció zavar.
a mesterValamilyen furcsa okból a Skype nem hajlandó hívást fogadni vagy küldeni (megjegyzem, eddig minden rendszeremen simán ment). Most látom, hogy a díszfunkció lett a diszfunkcióból... Ugyanis a nagyon ügyes helyesírás-ellenőrzőm aláhúzta, én meg nem is figyeltem oda. Mindjárt javítom
"kacérkodok a Mandriva újboli kipróbálásával is" Ez már nem fog menni. A Mandriva mint disztribúció (legalábbis a fejlesztése) megszűnt. Helyette lesz majd az Openmandriva, de még nagyon kezdeti stádiumban van. Helyette a Mageia ajánlott.
balzamonKöszönöm a tippet! A Mandriva, amit letöltöttem, még 2011-es, gondoltam, hogy csak hosszabb idő telik el egy-egy verzió között. Akkor nem is próbálkozok vele, kipróbálom a Mageia-t :)
Lábadi DávidMandriva 2010.2 megy nálam élesben két gépen ma is. Nálam bevált (vagy én vagyok igénytelen). Tudom, hogy elavult, nincs hozzá frissítés (biztonsági sem), de elavult gépeknél tudomásul vettem, hogy a legújabb szoftverek nem öreg vasra készülnek. Nem véletlen, hogy a MS XP évtizeden túl lett sikeres, egyik előnye, hogy eldöcög öreg vason is A Mandriva 2011. a cég válsága miatt meglehetősen késve jelent meg. A 2010-et nem kívántam '11-re frissíteni, bár a rendszerem jelenleg is kínálja a lehetőséget. Mageia -ra is lehetne frissíteni, amiről csupa jót olvasok, ellentétban a Mandriva 2011-el.