Szeretnék egy problémát megoldani. Adott egy helyi hálózat, router-el osztott internetkapcsolattal, helyi hálózat megy WinXP-n kivéve egy gép, amire Ubuntu-t is telepítettem (8.04), kipróbálni hogyan viszonyul a többi géphez. Első próbálkozásra ment is minden, Helyek-Hálózat menüpontból máris látta a tartományokat és az összes gépet, a megosztott mappába is beengedett, viszont nem tudom mi történhetett, hiába próbálom azóta ugyanott csak annyi jön be, hogy Windows hálózat, eddig volt mellette egy Workstation is, de most nemhogy az hiányzik még a meglévő Windows hálózatba lépve se talál semmit.
Ubuntu és Windows hálózatban
esetleg próbáld meg, hogy a nautilus címsorába írd be, hogy smb://a_wingép_ip_címe nekem a melóhelyen a wines megosztott mappám a virtualboxos ubuntun így tudom elérni. egy próbát megér...:)
phoenixAz SMB szerverek összevesznek a "master browser" címért. Az smb.conf -ba be kell írni egy : os level = xx bejegyzést. Alapban ez 65, ha magasabbat állítasz be, akkor a te géped lesz a master browser, de ha tartományi tag a géped, vagy active directory-s, akkor nem kell vagyis nem célszerű állítani. A másik gond az lehet, hogy a hálózati beállításaidat kézzel adtad meg... Lehet más gond is, nekem speciel ez a kettő jutott az eszembe.
Üdv! Nálam ugyan az a gond, mint phoenix-nél, azzal a nem elhanyagolható KÜLÖNBSÉGGEL, hogy nekem azután tűntek el a gépek a hálózatból (látszólag), hogy feltettem a FIRESTARTER-t. Kifelé minden engedélyezve van (feketelistás forgalom),befelé "csak" torrent, dhcp, dns, ftp, http, https, nfs, samba(smb), telnet. Minden a legördülő menüjéből kiválasztva. A hálózatot a DHCP kiszolgáló adja (lévén koliban van a gép). Amúgy ha megadom az elérni kívánt gép IP-címét, akkor megy a dolog, de ismeretlen című gépre így elég nehéz belépni.... Szóval a megoldás engem is érdekelne. Üdv.: Andris
AmperHunterJó hogy szóltál, a Firestarter-t én is felraktam, gondolom nálam is azóta tűntek el.
phoenixNincs mit :), de ettől a problémánk sajnos nem oldódik meg....
AmperHunterValóban nem, de legalább visszavezethető valamire.
Nálam a probléma úgy fest, hogy a hálózatokban látom a Win-es munkacsoportot (nincs tartomány), és azon belül az összes gépet, de az egyes Win-es gépekre lépve már nem listázza a megosztási neveket... Ez Hardy telepítés óta így van... csak úgy tudok beírni, hogy címsorba közvetlenül írom, hogy: smb://gépnév/megosztásnév Így ha a jogosultságok rendben vannak, gond nélkül beenged... Fokozandó az elmélkedést, ez akár valami nautilus-bug is lehet, mert pl gnome-commanderben símán listázza a megosztásokat... kicsit kutakottam, nautilus-bug lesz ez: http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=524485 tulképp már javítás is van, csak még nem hivatalos: http://launchpadlibrarian.net/13103721/gvfs.patch Üdv: KL :)
Kell hozzá az adott gépen egy megosztott mappa.
ticsungSzia! Leírnád, hogy pontosan melyik sorba kell beírni az "os level = xx" bejegyzést?
KiberLovagEgy ilyen bogarat hogyan lehet megoldani a rendszerben?
KiberLovagÜdv! Kezdő Ubuntu felhasználó vagyok, és nálam is ugyanez a gond jelentkezett, legújjabb netbook-remix nevezetű verzióval. Sikerült megoldanom a problémát, viszont magam sem tudom, hogy pontosan hogyan... :) Azért leírom, hogy mit csináltam: A win-es gépen lefuttattam egy hálózat beállítása varázslót, mindkét gépnek u.azt a tartománynevet adtam, utána kilőttem a zone alarm-ot. Az ubuntu-s gépen pedig a hálózati proxy beállításokban a mellőzött kiszolgálók listájából kitöröltem mindent. Így tűzfalak nélkül megy a dolog. Remélem van a leírtakban hasznos információ... Üdv, tpf!
Az Ubuntu 8.04 rendszer teljes újratelepítését követően a probléma ismét jelentkezik, annyi különbséggel, hogy ezúttal a Firestarter eltávolítása után sem látja a windows gépeket. Mi lehet a megoldás?
phoenixÜdv, phoenix! Én is hasonló cipőben jártam az OpenSuse-val. A Suseban is van tűzfal, csak alapból van hozzá GUI is a Yaston belül :). A hálózati megosztásokkal nekem is bajom volt, míg nem találtam egy szép kis Suse-s leírást a tűzfal konfigurálásásról. Engedélyeznem kellett a Samba kliens és szervert meg a Netbios-t, és azóta megy. Mondjuk itt csak annyi volt, hogy a legördülő menüből kiválaszottam ezeket :). Ebből kiindúlva azt tudnám javasolni, hogy nézz utána, hogy a samba és a netbios milyen portokat használ, és azokat a portokat állítsd be a tűzfalon. Így lesz tűzfal is meg megosztás is :D. Sok sikert! Üdv.: AmperHunter
sziasztok ! nekem olyan problémám van h 2 gép van itthon routerbe mennek, lényeg h xp-n rámentem a mappára, jobb klikk és megosztás, utána ubuntun(10.10) rámentem h helyek/helyi hálózat ott volt a mappa, jobb klikk másolás és átjött a cucc. ez oké, átjöttek a fájlok, újraraktam az xp-t és most szeretném a fájlokat visszaküldeni, de ha rámegyek az xp-n h hálózati kapcsolatok vagy micsoda(vagy helyi hálózat ? na mind1) ott nem lát semmit. Valami ötlet ? előre is köszi !!!