Üdv! Nálam ugyan az a gond, mint phoenix-nél, azzal a nem elhanyagolható KÜLÖNBSÉGGEL, hogy nekem azután tűntek el a gépek a hálózatból (látszólag), hogy feltettem a FIRESTARTER-t. Kifelé minden engedélyezve van (feketelistás forgalom),befelé "csak" torrent, dhcp, dns, ftp, http, https, nfs, samba(smb), telnet. Minden a legördülő menüjéből kiválasztva. A hálózatot a DHCP kiszolgáló adja (lévén koliban van a gép). Amúgy ha megadom az elérni kívánt gép IP-címét, akkor megy a dolog, de ismeretlen című gépre így elég nehéz belépni.... Szóval a megoldás engem is érdekelne. Üdv.: Andris
Ubuntu és Windows hálózatban
AmperHunterJó hogy szóltál, a Firestarter-t én is felraktam, gondolom nálam is azóta tűntek el.
phoenixNincs mit :), de ettől a problémánk sajnos nem oldódik meg....
AmperHunterValóban nem, de legalább visszavezethető valamire.
Nálam a probléma úgy fest, hogy a hálózatokban látom a Win-es munkacsoportot (nincs tartomány), és azon belül az összes gépet, de az egyes Win-es gépekre lépve már nem listázza a megosztási neveket... Ez Hardy telepítés óta így van... csak úgy tudok beírni, hogy címsorba közvetlenül írom, hogy: smb://gépnév/megosztásnév Így ha a jogosultságok rendben vannak, gond nélkül beenged... Fokozandó az elmélkedést, ez akár valami nautilus-bug is lehet, mert pl gnome-commanderben símán listázza a megosztásokat... kicsit kutakottam, nautilus-bug lesz ez: http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=524485 tulképp már javítás is van, csak még nem hivatalos: http://launchpadlibrarian.net/13103721/gvfs.patch Üdv: KL :)
Kell hozzá az adott gépen egy megosztott mappa.
ticsungSzia! Leírnád, hogy pontosan melyik sorba kell beírni az "os level = xx" bejegyzést?
KiberLovagEgy ilyen bogarat hogyan lehet megoldani a rendszerben?
KiberLovagÜdv! Kezdő Ubuntu felhasználó vagyok, és nálam is ugyanez a gond jelentkezett, legújjabb netbook-remix nevezetű verzióval. Sikerült megoldanom a problémát, viszont magam sem tudom, hogy pontosan hogyan... :) Azért leírom, hogy mit csináltam: A win-es gépen lefuttattam egy hálózat beállítása varázslót, mindkét gépnek u.azt a tartománynevet adtam, utána kilőttem a zone alarm-ot. Az ubuntu-s gépen pedig a hálózati proxy beállításokban a mellőzött kiszolgálók listájából kitöröltem mindent. Így tűzfalak nélkül megy a dolog. Remélem van a leírtakban hasznos információ... Üdv, tpf!
Az Ubuntu 8.04 rendszer teljes újratelepítését követően a probléma ismét jelentkezik, annyi különbséggel, hogy ezúttal a Firestarter eltávolítása után sem látja a windows gépeket. Mi lehet a megoldás?
phoenixÜdv, phoenix! Én is hasonló cipőben jártam az OpenSuse-val. A Suseban is van tűzfal, csak alapból van hozzá GUI is a Yaston belül :). A hálózati megosztásokkal nekem is bajom volt, míg nem találtam egy szép kis Suse-s leírást a tűzfal konfigurálásásról. Engedélyeznem kellett a Samba kliens és szervert meg a Netbios-t, és azóta megy. Mondjuk itt csak annyi volt, hogy a legördülő menüből kiválaszottam ezeket :). Ebből kiindúlva azt tudnám javasolni, hogy nézz utána, hogy a samba és a netbios milyen portokat használ, és azokat a portokat állítsd be a tűzfalon. Így lesz tűzfal is meg megosztás is :D. Sok sikert! Üdv.: AmperHunter
sziasztok ! nekem olyan problémám van h 2 gép van itthon routerbe mennek, lényeg h xp-n rámentem a mappára, jobb klikk és megosztás, utána ubuntun(10.10) rámentem h helyek/helyi hálózat ott volt a mappa, jobb klikk másolás és átjött a cucc. ez oké, átjöttek a fájlok, újraraktam az xp-t és most szeretném a fájlokat visszaküldeni, de ha rámegyek az xp-n h hálózati kapcsolatok vagy micsoda(vagy helyi hálózat ? na mind1) ott nem lát semmit. Valami ötlet ? előre is köszi !!!
imiciciMiért nem csinálod ugyanazt visszafelé is? "xp-n rámentem a mappára, jobb klikk és megosztás, utána ubuntun(10.10) rámentem h helyek/helyi hálózat ott volt a mappa, jobb klikk másolás és átjött a cucc" Átjön helyett átmegy igét kéne alkalmazni.
Sziasztok! Nem akartam új topicot nyitni a kérdésnek. Talán így is sikerül választ kapnom. Szóval: A jelenlegi munkahelyi hálózatot windows xp-s gépekből raktam össze pár éve. Már akkor szerettem volna megoldani ubuntuval, de nem találtam megoldást. talán azóta már van valami. A problémám annyi, hogy az ERP program amit használunk számlázásra, könyvelésre, készlet nyilvántartásra, windowsra íródott. A fejlesztő cég microsoft gold certificed partner, szóval kizárt, hogy valaha linux irányba mozduljanak. Ezt a programot szeretném úgy futtatni , hogy max. a szerver gépen legyen windows(de ha meg lehet oldani linuxon, az még jobb), és a többi kliens gépen pl ubuntu. az ubuntus gépek pedig hasonlóan funkcionálnának mint a vékony klienses rendszer. Tehát a szerveren futó erp-re nem a kliens gépen futtotott erp klienssel jelentkeznék be, hanem a szerveren futtatott kliens programmal, mint egy távolti asztal kapcsolatnál. Csak nekem ugye kellene kb 5 ilyen távoli asztal elérés egy időben. A számítógépeink sajnos elöregedtek, és nincs anyagi háttér arra hogy vegyünk ennyi új gépet win7 licencel együtt. Ráadásul ubuntun ugye ott van a szövegszerkesztő, stb is ingyen, míg egy office csomag is horror áron van. Wine-al ugyan elindul a program, de a karakterkészelt és a nyomtatási képek nem száz százalékosak. ezen kívül nem tudom hogy csak lokálisan működnek rajta a programok, vagy hálózatban is. Előre is köszönöm a válaszokat! szorri a tudatlanságért.
Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy frissítette az ubuntu 16.03 magát 18 as verzióra azonban kiderült, hogy a 18as verzión a vga vezérlőhöz még nincs driver, ezért fogtam és újratelepítettem a 16os verziót amit innen töltöttem le. Teljes formázással telepítettem és a problémám az, hogy most már nem látja a hálózati nyomtatókat a rendszer. Van egy hálózati nyomtató a 192.168.1.116-os ip címen is és van egy a 192.168.1.125-ös ip-n is. Rögtön bekapcsolás után ha böngészőbe beírom az ipket betölti a nyomtató kezelőfelületét nagy nehezen, de ha már rányomok bármire a kapcsolat megszakad, mintha nem látna ki a hálózatra a gép. Internet ettől függetlenül van, gondolom valamilyen portot kellene engedélyezni. Az ufw ugye alapból kikapcsolva van és én sem kapcsoltam be, de azért ellenőriztem a státuszát kikapcsolva van. A fentiek következtében ugye nem tudom telepíteni a hálózati nyomtatót mert feltelepül ugyan ip alapján de nyomtatni nem tudok rá, mert nem megy át az adat. Ebben kérném segítségeteket. A hálózati beállításaim automatikusak frissítés előtt is automata volt és akkor működött.