runes sömikeNem cserélhetek ki 10 ap nincs rá keret. Firmware frissítés volt. A probléma az hogy a diákok konkrétan beadják mobilba a static címet amit kiszednek a gépekből. Tehát: isc dhcp server van fent a kiszolgálón amiben az ip címhez mac van társítva pl: host tanari1 { hardware ethernet 00:21:AT:3S:91:1F; fixed-address 172.16.1.1; } Diák betolja magának az ip címet ezáltal ha hamarabb lép fel hálózatra mint a fent említett tanár gép -> a tanári gépnek nem lesz ip címe mert a kiszolgálón már él a cím. Ehez kellene nekem olyan megoldás a kiszolgálóra: squid iptables stb... hogy a rendszer ellenőrizze vagy csak azt az ip címet engedje át amihez a dhcp betársított mac cím van.
sömike runesTalán járható lenne a MAC-IP társításokat törölnéd. Csak dhcp-t használnál. Vagy csak MAc szűrést.
rockopapa Én arpwatch-csal megfognám azokat a mac -eket akik szopatnak. És minden AP-ről kitiltanám őket. Amennyiben az AP-ben van lehetőség tiltani a mac címeket. Szerintem max 10 ilyen eszközt fognál meg. Persze ehhez kell egy lista a munkaállomások mac címeivel. Vagy szétszedném a wifi és a LAN hálózatot. Ennek csak akkor van értelme ha LAN hálózaton lévő gépről nézik ki az IP címet. Így ha felveszik a wifi hálózaton az IP -ét nem tudnak vele mit csinálni.
runes rockopapaAhelyett hogy azokra vadásznék akik illegálisan vannak a hálózaton szerintem egyszerűbb ha csak azokat engedélyezem akiknek lehet hozzá joguk. Squid lesz ebből legrosszabb esetben freeradius...
rockopapa rockopapafreeradiussal meg lehetne oldani, de akkor a teljes hálózatot pppoe re kellene átalakítani.
runes rockopapaMac szűrésen gondolkoztam de az problémás és egyszerűen megkerülhető... Valami tűzfal szabály kellene csak nem tudom hogy fogjak hozzá...
pinget runesNem ismerem pontosan a hálózat felépítését, de szerintem is az lenne a legegyszerűbb, ha külön tartományban lenne a wifi és a vezetékes hálózat. Van másik ötletem is, de nem tudom, hogy működne-e, majd holnap letesztelem.
majtee pingetOff: huncut dolog, hogy diákok adják fel a leckét az "öreg rókáknak"... Szerencsére elég kreativ a tanuló ifjúság, legalábbis egy része. Etika: elégtelen(?) Informatika: jeles!
pinget majteeNem, informatika: elégtelen. Vehetné a fáradtságot a büdös kölke, hogy nmappal megnézi azt a tartományt és olyan ip címet vesz fel, ami nincs használatban :)
Csabee valahogy így: http://beginlinux.com/blog/2009/06/defend-against-arp-spoofing/ http://www.tecmint.com/monitor-ethernet-activity-in-linux/ de tényleg nem könnyű, nálunk is előfordul havonta.