Sziasztok!
Egy jó pár éve ubuntut használok. Olyan 6-7 éve mutatta meg először az egyik programozó barátom. Nem volt egyszerű az átállás. Ami miatt váltottam: az akkori xp, norton antivirissal elvitte az akkori gépem teljesítményének 80%át alapjáraton, az ubuntu 25%-ot is alig súrolta.
Azt vettem észre mióta bejött az unity korszak, folyamatosan akad a gépem. Eddig xubuntut használtam a régi gnome felület miatt. Most olyan 2 hónapja van unity (full uj telepítés).
Egy dell laptopról dolgozok, i3-as proc (2 db 2 magos asszem 1,3as proccok) 4 giga ram.
Nálam ez az unity folyamatosan fagy. Rosszabb lassan mint egy windóz.
Mit használok? Amarok a háttérben, thunderbird, firefox (van amikor a ff önmagában lefagyaszt mindent), egy commandert, skype, néha photoshop. Ritkán futnak egyszerre a programok. A PS-ot leszámítva nem nagy programok ezek, mégsem megy rendesen a rendszer.
Pl meg van nyitva a libre office, felkattintok az ubuntu ikonra és nem jön be a menü. Elhalványul a képernyő és a szövegszerkesztőbe kattintgatok. Vagy asztalon ikon. Kép. Rákattintok és gondolkozik a rendszer. Vár, vár, lefőzöm a kávét és végre megnyílik a gtumb képnézegető.
Azt számolgatom, vagy visszatérek windózra amit nem szívesen tennék, vagy lassan mac lesz ebből.
Ugy elmondom, unity óta a xubuntu is vacakolt. Képkattintás, kávéfőzés, képbetöltés. Ja, most ha belépek a rendszerbe, mindig át kell állítanom a billentyűzetet magyarról, magyarral mert más karakterkészletet használ a cucc.
Örülnék ha elmondanátok, hogy nálatok is fagy-e a cucc vagy csak nálam? Vagy kevés egy mostani ubuntunak a gépem?
Várom a véleményeket!