a mesterigen, jól látod!
az a gáz, hogy nem tudom jelenleg megcsinálni a hálózatot úgy, hogy a routerek repetearek legyenek, és nincs időm elcseszni vele napokat. így az maradt, hogy bizonyos gépek csak bizonyos hálózatokhoz kapcsolódjanak alap esetben, de mivel nyomtató csak az egyik hálózathoz kapcsolódik, így néha ahhoz is kell tudni kapcsolódnia annak a gépnek, ami egyébként nem oda való.
hát így... :(
a hálózat úgy fest, hogy van egy router, amit a telekom adott. ez is wifis, de az adóteljesítménye egyenértékű a nullával, külső antenna csati nuku, viszont kábelmodem is egyben, tehát nem lehet kikerülni. mellette van egy tök új tplink, ez dróton kapja a netet, elég jó a láthatósága, aztán van egy távolabb a drótvégin, ami az én kecómat látja el az infrastruktúrával, ez is tplink, és külső antennája is van (ezzel együtt rém ratyi a jelerősség).
nyilván mindnek külön saját dhcp tartomány van kiosztva, tehát elkerültem az ipcím ütközést.
és még egy lényeges: különböző helyeken a telken különféle módokon látnak rá a routerekre, tehát nem feltétlenül annak a routernek a legerősebb a jele, amelyik a legközelebb van.