Ebbe én is belefutottam kezdő linuxozó koromban, és cak a reinstall segített, az egy Realtek chip -es integrált hangkártya volt. Semmit nem nyer vele az ember a Windows driverrel összehasonlítva, ami lényeges, de rizikó az van. Azt hiszem(régen volt), valami kernel modult birizgál, úgy hogy bizonytalan a helyreállíthatósága. Egyszer OSS driverel szórakoztam, hogy True Combat:Elite -et játsszak, kinyírtam vele a hangot, ott kernel modul újratelepítés segített. A lényeg, hogy nem fogja itt senki tudni hogy mit csinál az a driver, mert nagy eséllyel nem nyílt, ezért egzakt választ se fogsz rá kapni.
Első körben uninstall a telepített cuccnak(nem írtad hogy deb file, vagy vmi xxxdriver.sh), aztán a releváns kernel modult purge -zsel újratenni. Csak próbálgatás alapon,egyenként, mert nem fog figyelmeztetni hogy én lettem félrekonfigolva. Ha nem jön be, akkor rendszer reinstall. Nem gáz, mert a rendszered működik, nyugodtan le tudsz mindent menteni.
Linux alatt pedig nem telepítgetünk külső forrásból, csak a csomagkezelő rendszerrel. Van pár kivétel, de ez nem az.