Én 1994-es születésemmel úgymond, beleszülettem az úgynevezett Windows-féle lebutított felhasználói környezetbe a "kattintgatás kezdetébe", mivel már óvodás koromban nagynénéméknél kezdtem az ismerkedést a számítógéppel (win95). Sok mindent nem csináltam a gépen a Windows játékok és az Office használatán kívül.
Ahogy telt-múlt az idő én persze nőttem mint a gomba, kaptunk egy saját számítógépet (kb 10 éves lehettem) Amin Windows 98 operációs rendszer volt, és maga a gép sem volt valami csúcs szuper, ez már akkoriban elavultnak számított (akkoriban már jelen volt a XP) de mi örültünk neki...
Majd később, mikor megpróbáltunk játékokat rakni a gépre, akkor jöttünk rá arra, hogy bizony létezik gépigény is. Mivel nem volt túl sok játékunk, ezért egy idő után persze meguntam a játékokat, és elkezdtem nyúlkálgatni a rendszerben, megismerkedtem a rendszermappákkal, optimalizáltam a rendszert, próbáltam növelni a teljesítményt (kisebb-nagyobb sikerrel), majd később megpróbálkoztam a játékmagyarítással ami hellyel-közzel ment. Itt kezdtem megérteni a programok működését, összefüggéseit.
Aztán egy pár év elteltével kaptunk egy új PC-t (a jelenlegit) Ati Radeon 9600xt videokártyával, 512MB RAM-mal és Windows XP operációs rendszerrel. Egy kis idő után sikerült megszoknom a 98 és az XP különbségét. Mondanom sem kell nagyon örültünk neki és nagyon sok játékot raktunk fel... De aztán "Jött a bácsi és eltaposta a homokvárat" a bácsi személyében a Vistát értem. A Vista mejelenése után a Vistás játékok már nem mentek maximum grafikával, némelyik szaggatott és van ami már nem is megy (CRYSIS)... Aztán mivel rendelkeztünk Internet kapcsolattal és olvasgattam az újságokat, a görbe tükörrel alkotott kép nekem nagyon megtetszett, mivel mindenütt ezt olvastam: "Lehet, hogy egy kicsit nagyobb a gépigénye mint az XP-nek, de már csak a kinézet miatt megéri..." Ezek után neki álltam az XP-met átalakítani Vista kinézetűre...Mivel az én gépem NOD32-es vírusirtóval rendelkezett (ami közel sem működik úgy, mint azt az mondják) a gépem sikeresen befertőződött... A gép teljesen lassú volt, amit biztos részben a "Vistásításnak" köszönhetek... De mikor mindent visszaállítottunk, akkor is lassú volt...
Azt láttuk megoldásnak, hogy valaki hozzáértő emberrel újrarakatjuk a gépet. El is hívtuk Szeemee-t, hogy húzzon ki minket a csávából. Én először Vistát akartam felrakatni a gépre, de ő szembesített a szomorú ténnyel, hogy a Vista az én gépemre egyenlő lenne a "Kék halállal"... Így hát az XP mellett döntöttünk. Telepítés közben Szeemee-vel beszélgettünk a ma vívmányairól, O.P. rendszerekről ahol jó tapasztalatokkal említette nekem az Ubuntut... A gép ezek után tökéletesen működött XP-vel...
De egy idő után megint hiba következett be a gépben: a processzorhűtőm tönkrement... Így, hát újra Szeemee segítségét vettük igénybe... Munka közben kíváncsian érdeklődtem az Ubuntu iránt, mikor Szeemee, mivel látta, hogy engem komolyan érdekel a dolog azt ajánlotta, hogy nézelődjek itt az Ubuntu.hu-n... Mondanom sem kell, nekem folyamatosan, egyre jobban tetszett meg az Ubuntu, mikor egy délután felhívtam Szeemee-t hogy rakjuk fel az Ubuntut...
Amikor felkerült az Ubuntu a gépre, egyből más szemmel néztem rá, mintha egy új szabadabb világ nyílt volna meg előttem... Továbbra is olvasgattam a fórumokat, ismerkedtem a rendszerrel, telepítgettem ezt-azt...Játszottam a játékokat (gond nélkül) Majd jött a Hardy ami nagy kihívás volt számomra, mert nem támogatta a videokártyámat tökéletesen ( különleges köszönettel az ATI-nak), a compiz nem működött... Letöltöttem az ati driverjét ami a jelek szerint működött, mert az ATI Catalyst Controll Center is felismerte a videokártyát, de a compiz még minig nem működött...Fórumot-fórum után bújtam megoldásokat keresve míg végelkeseredésemben én magam találtam meg a megoldást... Azóta tökéltesen működik a compiz, gyönyörű látvány, és még jobban becsülöm az egészet, mert érzem, hogy ebben nekem is részem volt...
Mióta Ubuntut használok (kb 1 hónapja) arra a véleményre jutottam, hogy nem értem hogy bírtam ilyen sokáig Windows-szal... A gépet nem lehet lefertőzni, nem kellenek külön vírusirtó programok... Tökéletesen használható a rendszer, stb. ... a végtelenségig sorolhatnám... De ami engem még különösen megfog: az Ubuntu compiz nélkül: kinézetben üti az XP-t, Compizzal: oda-vissza alázza a Vistát... nemcsak a kinézetben... nem a rendszer terheli saját magát, hanem én terhelem a rendszert... 7 ablakom van megnyitva jelenleg, közöttük az Amarok ami egyszerre több mint 20 GB zenét kezel... AWN, 3D ablakváltó, emesene, mozilla firefox... Mind egyszerre... Szaggatás nélkül... Az átlagos rendszerterhelésem: 0,57... A különbség érzékelhető...
Van már 1-2 tapasztalatom, szóval, ha valakinek kérdése van, állok rendelkezésére, és megpróbálok legjobb belátásom szerint segíteni...