Openbox...
A Gnome-ot szerettem (Ubuntu):
+ A lehetőségek amiket nyújt több, mint elég. Egy-két apróságtól eltekintve egyszerűen, grafikus eszközökkel testre lehet szabni pikkpakk.
- A gépem nem valami erős, tehát a compiz rövid hülyülés után off, de így sem voltam hosszú távon elégedett a teljesítménnyel -> go Xfce
KDEről nincs tapasztalatom:
0 Csak képek és mások véleménye alapján ítélkezem, ezt ahogy kell meg is tartom magamnak.
Annyit azért mondok, hogy azért nem próbáltam, mert az ilyen jellegű vitákban mindenhol azt láttam, hogy a Gnome és KDE nagyjából hasonló erőforrásigényű, tehát a Gnome után nem ez tűnt logikusnak.
Az Xfce-t imádtam (Xubuntu és Ubuntu+Xfce)!
+ Kicsit gyorsabb. A használhatóság és erőforrásbarát eszközök közötti egyensúlyozás szemlélete, az egér logo, a név és az egyszerűbb és nekem szebb alapértelmezett kinézet miatt nekem nagyon szimpatikus. (Tisztában vagyok azzal, hogy az utolsó három dolog gyakorlati szempontból lényegtelen... :D )
- Puritánabb, kicsit nehézkesebb a testreszabás, alapesetben kevesebb a lehetőség (pl.: panel pluginek), tehát "hackelősebb" a Gnomenál. Nehezíti a helyzetet, hogy kevesebben használják, így ha problémád van lehet, hogy hosszabb időbe telik míg megoldást találsz. Türelmetlenebb kezdőknek nem ajánlanám.
Nagyon nagy teljesítmény javulást egy compiz-mentes Gnomehoz képest nem érdemes várni... Épp ezért én is úgy döntöttem kipróbálok gyorsaság szempontjából ígéretesebb alternatívákat is.
Openbox (Crunchbang) - végre otthon?
+ Jelenleg egy Crunchbang nevű, Ubuntu Minimal alapú rendszert használok, melyben Openbox az ablakkezelő, és végre teljesen meg vagyok elégedve a sebességgel. A disztró az Openbox szemléletét követve ahol lehet lightweight és sallangmentes, de mégis jól használható. Szépen konfigurált, LXDEből kölcsönöztek pár eszközt, hogy sok dolgot grafikusan be tudj állítani. A menüben shortcutok mutatnak a legfontosabb konfigurációs fileokre és online dokumentációs segítségekre. A disztró köré nagyon lelkes és segítőkész közösség gyűlt, áttekinthető a fórum és a legnagyobb hülyeségekre is türelmesen válaszolnak.
- Türelmetlen kezdőknek az Openbox még kevésbé ajánlott. Ha nincs kedved angol nyelven utánaolvasni, szövegfileokban turkálni nem érdemes Openbox / Fluxbox / LXDE... valamelyikével próbálkozni. De ha élvezed a conkydat hetente átszerkeszteni akkor jól fogsz szórakozni. Felrobbanó ablakokkal, 3 dimenziós effektekkel nem találkoztam, áttetszőség azért van...
A Crunchbang körül kicsit felgyorsultak a dolgok, de nemrég még egy egyszemélyes project volt, nagy eséllyel gyakrabban találkozik az ember problémákkal, mint sima Ubuntuban, de ügye Openboxot és a többi gyors ablakkezelőt Ubuntura is lehet pakolni, csak akkor eléggé nulláról kell kezdeni a beállítgatást...