Először is szeretnék Üdvözölni mindenkit. Tegnap regisztráltam az oldalra, mivel engem is lázba hozott az Ubuntu kipróbálása és megismerése. A Linuxról jó-pár éve hallottam már unokaöcsémtől, de akkoriban nemigazán „mozgatott” win-ről linuxra váltás témája. Ő ajánlotta nekem, hogy régebbi „vasakon” is simán elfut a Linux! Mivel tényleg nem egy erőmű a gépem. Így én is elmondhatom magamról, hogy csatlakoztam az Linux felhasználók táborába. Természetesen Ubuntut használok a 14.04-es abból is a 32bit-es verziót. Amin használom: Egy fekvőházas Dell Optiplex GX330-as, „duplás” Intel procival, 2GB Ram-mal, inegrált G33/31-es Intel videókártyával és egy 80GB-os HDD-vel. Dióhéjban ennyi lenne. :)

Üdv a táborban! Legyen türelmed, kedved az új dolgok megismeréséhez.

Szia! Sok kitartást. Nem mondom, hogy mindig minden elsőre megy majd. Azzal sem hitegetlek, hogy nem kell gugliznod, keresgélned, kérdezned, és nem fogsz szitkozódni soha. De ha elég kitartó és elszánt vagy, kaphatsz egy stabil, jól működő, az alapjaitól általad testreszabott (szabható) rendszert. És tudást. A lényeg, ez nem Windows. Hagyd az ott szerzett beidegződéseket, telepítési módokat, programokat a Windowsra. (Van ugyan bizonyos átjárás, de nem túl nagy.) Próbáld meg elfogadni a Linux rigolyáit, és meg fogod szeretni ezt a világot is. Az is lehet – megesett már pár fórumtárunkkal –, hogy egy idő után már nem is fog hiányozni a Windows. :-D

Köszönöm! Igen, még elég kaotikus számomra elsősorban a programok telepítése. De, ahogy írtátok is nem megy eme rendszernél 1-ről a 2-re minden. Nem úgy, mint "riválisánál" a Gates félénél. De nem is baj!!! A lényeg, hogy nagyon sok jót hallottam a L!nuxról! Így bátorkodtam váltani. És szerintem jól tettem. :)

ClockworkNem úgy megy mint a Windows nál, Linux alatt csomagkezelővel megy a telepítás Vagy a Synaptic csomagkezelővel, vagy az Ubuntu szoftverközpont, vagy terminálba (parancssor) beírod: sudo apt-get install csomagnév - Linux elmegy a régi konfigokon: Ez már nem teljesen igaz, mert egy mai Linux egy Gnome vagy egy KDE aztali környezettel(Kubuntu, Ubuntu), simán elvár annyi erőforrást, mint egy Windows 7. Viszont nem lassul be kevesebb rendszerhiba, összeomlás van. Ha régebbi a géped, első mkörben telepíts egy lightosabb asztali környezetet pl.: XFCE, vay LXDE, azok nem esznek sokat. + ha már több mint 5 -6 év van a Linuxod és a géped között, fennáll a veszély, hogy az újabb driverek miatt a régi vas rosszul fog muzsikálni. Ezzel pár fórumtárs szerintem nem ért egyet, de nekem bevált, hogy a géphez "korban hozzáillő" rendszert teszek fel. Elavult lesz, de a vas jól teljesít.

Ha szeretnél lightos kompozitáló(win7 csinálta) WM-et, ajánlom az Enlightenment környezetet,vagy a KDE-t,de az nem lightos.

Ha szeretnél játékokat(wine,natív) futtatni, az LXDE kell neked,mivel az keveset eszik, és használató környezetet biztosít

Silent_BobElőször is köszönöm az építő jellegű kritikát! :) Javítom magam: a programok telepítésénél pl: a windows-os java program telepítését értettem. Csomagkezelő és szoftverközpont az OK.

Clockwork"De, ahogy írtátok is nem megy eme rendszernél 1-ről a 2-re minden. Nem úgy, mint "riválisánál" a Gates félénél." Azért ott sem megy minden pikk pakk. Csak a windóz szereti azt a képzetet kelteni a júzerekben, hogy értenek a számtógépükhöz, ami általában meglehetősen felületes informatikai ismereteket takar. Tisztelet a ritka kivételeknek! ;) Annyi bizonyos, hogy a linuxok világa meglehetősen eltér a redmondi rendszer használatától. Itt "alkotója" lehetsz a saját rendszerednek nem csak egy albérlője. Ez nyilvánvalóan nem opció mindenki számára, hisz az alkotás folyamata a megismeréssel kezdődik ami linuxok esetében nem merül ki a háttérképek és ikonok csereberélgetésében. A jó hir, hogy a mostani linuxok esetében elég sokmindenre van grafikus felületű megoldás is, ami nagy segitség a kezdő júzereknek. Ettől függetlenül a probléma megoldások során a terminállal úgyis meg fogsz ismerkedni, mert a tapasztaltabb júzereknek egyszerűbb terminálos parancsokkal segiteni, mint a különböző grafikus felületek ikonjait elmagyarázni. Nem kell félni tőle! Linux alatt idővel a legjobb barátod lehet. ;) Végül, de nem utolsó sorban sok kitartást a kezdeti fázishoz! HA sikerül megismerned mélyebben is a rendszert, és van is kedved megismerni, akkor egy óriási lehetőségeket rejtő OS-t kapsz a kezedbe, amelyet már nem biztos hogy szivesen cserélsz majd el más rendszerekre. S legvégül egy jó tanács: Probléma esetére tanulj meg okosan kérdezni, és a tapasztaltabb fórumozók biztosan fognak segiteni. Ellenkező esetben furi válaszokat fogsz kapni. :) Üdvözlünk a linuxok világában! :)

"régebbi „vasakon” is simán elfut a Linux" Némelyik Linux-ra tényleg igaz, de az Ubuntura?

A Trinity(TDE)-t használhatod KDE helyett,ugyanis a TDE az a KDE 3.5x forkja(régi dologból új,ami régit tartja fent)

Akkor erre a gépre, érdemesebb lenne nagyjából vele "egyidős" linuxot ráraknom?! Hozzáteszem még mindig sokkal gyorsabbnak érzem, mint a "7"-et. Főleg bootnál és programok betöltésénél, nem beszélve előfordult a "7"-en a youtubos akadozás is. Ráadásul mindez úgy, hogy témát sem használtam windows-on, az asztal meg minden classicra volt állítva... Szerk.: vagy a későbbi kernel frissítésekre gondoltok?!...hogy esetleg nagyobb lesz a memória igénye maga a rendszernek?!

ClockworkHa meg vagy vele elégedve, akkor nem kell piszkálni. Ha lassúnak érzed, akkor feldobsz egy xfce-t vagy lxde-t és azzal gyorsabb lesz.

RounnSzerintem ér piszkálni akkor is, ha meg van elégedve vele, csak előtte tegye fel a Systembacket és csináljon vele egy visszaállítási pontot. Nem a jelenlegi környezet helyett kell feltenni az újat, hanem mellé, és akkor lehet ismerkedni mindkettővel.

csuhas32Ezt értem, de van, akinek akad jobb dolga is, mint egyfolytában oprendszert telepítgetni. ;)

RounnAz Ubuntu egy operációs rendszer, ezért annak fórumán a virágültetés rejtelmeiről ritkán értekezünk.