Nem vagyok guru, ennek ellenére barátságban elvagyok az Ubuntuval (Debiannal), nálunk már nincs is Windows telepítve, a mi hétköznapi céljainknak ez is (sőt jobban) megfelel.
Használható. A használatot nem is nagyon kell tanulni, olyan egyszerű, kattintgatsz az egérrel, irkálsz a billentyűzettel és kész.
Még a ma nyolcvannégy éves korában megboldogult nagymamám is tudott Ubuntun is meg Windowson is youtube-ozni.
A kérdésed egy kicsit tévesen van kategorizálva, mert szerintem te sem a használattal nem boldogultál, hanem az adminisztrálással.
Ha úgy nézem, akkor az egy kicsit egy szakma. Olyan mint a vezetés és az utazás közötti különbség. Windowst se tud mindenki adminisztrálni, van aki csak használni képes.
Sokan gondolják azt, hogy tudnak Windowst adminisztrálni, akkor értenek az operációs rendszerekhez. Ez nem igaz, értenek a Windowshoz, de ennyi.
Ubuntut adminisztrálni nem egy lehetetlen feladat, de azért meg kell tanulni. Van-e olyan Linux, amit úgy kell adminisztrálni mint a Windowst? Nincs, mint ahogy nincs olyan helikopter sincs, amit úgy kell vezetni, mint egy autót.
A Linux egy helikopter, a Windows meg egy autó. Mindkettővel el lehet jutni A pontból a B-be.
A Linux egy kissé szabadabb, nem olyan sokan használják, mint a Windowst, szóval azért a kettő más. Hogy melyik a jobb? Kinek melyik. Ameddig nem tanulod meg a helikoptert kezelni, addig számodra azt nem lesz jó vezetni, vissza fogsz rohanni az autóhoz, annak a volánjánál elvagy.
Ha csak használni szeretnéd az Ubuntut, akkor keress valakit, aki feltelepíti (adminisztrálja) neked. Ha adminisztrálni is szeretnéd, akkor először olvass, nyomtass, kérdezz, szóval egy kicsit tanulj, és utána menni fog. Merem mondani, mert nekem is sikerült, és hát én is egy átlagember vagyok átlagos, vagy azt el sem érő képességekkel.