sokadikpeter"Sajnos a felhomályosító anyagok nem kimondottan a wines júzer szemszögéből közelítik meg a témát,"
Ebben igazad van. Ennek oka (legalábbis sztem), hogy a legtöbb linux júzer a linux OS-ét úgy használja, ahogyan azt annak megírói szánták. Saját maguk rakják össze a saját igényeikre. (van egy alap DE amit többnyire módosítanak) És talán itt lehet az eb elhantolva. A legtöbb általam ismert linux júzer a gépén lévő linux disztrokat azért próbálgatja hogy megnézze, hogy a saját szemszögéből hogyan fejlődnek, milyen új ötleteket raktak bele a legfrissebb kiadásokba, a saját kis dolgait (hw, sw) hogyan tudja futtatni, paraméterezni, stb... Ezzel ellentétben a windózról frissen áttérők azt gondol(hat)ják, hogy a linux is olyan OS mint a win, hogy kapsz egy kódhalmazt, amit csak használni kell és kész. De ez nem igaz. A linux egy olyan kódhalmaz, amely lehetőséget ad ennek a kódhalmaznak a saját képedre formálására és ezt valamilyen szinten "el is várja" a felhasználóitól. És ezzel nem azt szeretném mondani, hogy mindenkinek kernelt kell fordítania, hanem hogy ha valami nem tetszik a disztroban, akkor azt te mint admin/júzer saját magad megoldod a netes leírások és a disztrohoz biztosított eszközökkel. Persze ez a tevékenység feltételezi a linux lelkivilágának ismeretét, ami egy winről éppen áttérő emberkének igen messzinek (és talán reménytelennek) tűnik/tűnhet. Azaz egy linux kiadás nem egy statikus bebetonozott vmi mint az MS vagy az Apple termékei, ami az ezen platformokról lin-re vándorlók nemigen tudnak, hisz ilyesmivel még sosem találkoztak. Azaz a linux nevű kódhalmaz tök másképp viselkedik mint az eddig megszokott OS-ek. Persze van mindenféle grafikus program telepítők, meg beállító GUI-k de a linux disztrok lényege mégsem ez... Sztem a linux disztrok még mindig olyan embereknek szólnak, akik nyitottak, és e mellett hajlandóak tanulni új dolgokat. És igen, lehet a linux alkaltrészekből olyan disztrot csinálni, amit csak használni kell, (lásd suse, mint, ubuntu) de valahol még ezek a disztrok is arról szólnak, hogy tudj rajta változtatni, amely kis "szabadsággal" az újonan áttérő júzerek többsége képtelen mit kezdeni. Elnézést, h hosszú voltam!