Sziasztok , azt szertném megkérdezni . hogyha elfelejtettem a felhasználási fiók jelszavát akkor hogy tudok törölni vagy hozzáadni egy másik fiókot ?
Felhasználói fiók
Ha elfelejtetted a felhasználód jelszavát, akkor meg kell változtatni azt olyanra amit viszont tudsz. Semmi szükség nincs emiatt új fiók létrehozására vagy törlésére.
Hogy konkrétabban segítsek, indíts egy Live rendszert az Ubuntu telepítőjével, majd a Nautilusban (fájlkezelő) kattints a rendszered partíciójára, hogy csatolja. Utána add ki terminálban a következő parancsot (behelyettesítve a helyes csatolási pontot és a felhasználónevedet):
sudo chroot /csatolási/pont sh -c "passwd felhasználóneved"és gépeld be kétszer az új jelszavadat.
http://www.psychocats.net/ubuntu/resetpassword
Kendekhm... Ezt nem ismertem, de még nem is volt rá szükségem. Ez valóban csak ennyi? Tehát itt a telepített rendszer, valaki idejön egy live rendszerrel, elindítja, kicseréli a jelszavamat, aztán nézhetek? Ráadásul máris hozzáfér mindenhez jelszóval? És ugye ha nem spéci fiók, hanem az alapértelmezett, akkor egyből rendszergazdai jogosultságokkal. Szép.
KendekNem feltétlen kell Live rendszer, elég ha helyreállító módban elindítja a gépét és eljut odáig, hogy root-ként már írható a rendszerpartíció. Ezután sudo passwd felhasználó és megadja az új jelszót. Részletek: http://wiki.ubuntu.hu/index.php/Helyre%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1si_m%C3%B3d Most látom, rapfen is ezt javasolta :)
jhercValóban ennyi, de lehet védekezne ellene. Egy sima jelszavas merevlemezzárolás elég ha minden újraindításkor bekéri (nekem csak hidegindításra van kérve). Vagy ha az nem megy (nem minden BIOS/UEFI támogatja), akkor az Ubuntu telepítésénél könnyedén belehet állítani a teljes rendszertitkosítást. Akkor már lényegesen nehezebben lehet hozzáférni a rendszerhez még úgy is ha valaki fizikailag eléri.
KendekEgy darabig terveztem, hogy megcsinálom (luks a / -nak), de elment tőle e kedvem, mert lassítja a file műveleteket.(Állítólag, nem mértem)
jhercEz más rendszereknél is így van, nem kell ezen csodálkozni.
Silent_BobNyilván lassítja, de valamit valamiért ugye. Én éppen ezért használom a sima, szabványos jelszavazást az SSD-re. Az nem lassít semmit, legfeljebb a rendszer első betöltését amíg beírom. Viszont ér annyit mint az a luks (ami csak plusz munkát tudott adni nekem).
KendekSzerencsére viszonyleg kevesen tudják felnyomni a luks titkosítást, bár szomorúan olvastam egyszer, hogy simán lehet.