anacondaKi próbáltam, Akkor sem áll le a rendszer, ha kikapcsolom. Ha kiszedem a laptop wi-fi kártyáját fizikailag. akkor sem hajlandó leállni... Komolyan, ez már egyre inkább bosszantó...

• [törölve]

Bigyó bácsiTedd fel a fájlt valahova. Módosítom neked és visszaküldöm. ----- Csak ne droboxba!

Bigyó bácsiValóban, jól csináltad ! Telepítve van mindhárom. Az hogy telepítve van, nem okozhat problémát a rendszerednek.(Csak a helyet foglalja) Ha sehogy nem sikerül indítani, maradhat is, de törölheted is...például a synapticban. Egyébként sem tudhatjuk biztosan, hogy az alap problémádon segítene-e. (Az hogy a Puppy ezzel a kernellel jó volt, az még nem egyértelmű bizonyíték hogy az Ubuntu is jó lenne.)

lala2Én sem állítom, hogy megoldja a problémát... De egy próbát megérne, csakhogy kipróbálni sem tudom. Sok időt fektettem bele, és nem szándékozom feladni sem, A windows-ról pedig hallani sem akarok. szerintem, már nem is létezik olyan verziója, amit használni lehet egy ilyen kis teljesítményű gépen.

• [törölve]

Bigyó bácsiJól. Az ajándék sütikkel megint meg kellett küzdenem mert csak bambán "nem megfelelő átirányítást" köpködött a firefox. A gugli drájv meg nem közölte, hogy csak akkor tölthetem le ha engedélyezem a rendszerem összekoszolását. Általában azt feltételezik az oldalak, hogy mindenki engedélyezi a cookiek korlátlan letöltését. Ha meg le van tiltva, mint nálam, akkor mindkét oldal programja dühöng. Lejött rendesen. Így már ehetőbb mert nincs "eldeformálva". Most viszont mennem kell 1-2 órára, ha hazajöttem átírom és visszaküldöm. De szerintem addigra megcsinálod a leírásom alapján amiben a submenüt emlegettem.

[törölve]Babráltam már annyit, hogy jobban jár a gép, ha elteszem pár órára... Bocs a gugli miatt... És határozottan köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal.

• [törölve]

Bigyó bácsiKét verzió. Az egyik elvileg az Ubuntu alá a másik a Memtest fölé rakja be a 3-as kernel entryjét. Igen - tudom, hogy így leírva ugyanaz. De mégsem. Kicsomagol, átnevez, régit elment, újat bemásol - bootol-kipróbál. Ha bukta, akkor a másikat próbáld a kettő közül. A sorernd mindegy. http://4004.uw.hu/GRUB.tar.gz Egyébként elhamarkodtam a kuplerájra vonatkozó kijelentésem. Valójában rendesen meg van formázva/logikai blokkokra bontva. Tabulátorokkal szemnek megfeleleően határolva. Ha ismerném a 16-os grubját, valószínűleg az egész hókuszpókuszra nem lenne szükség mert vagy az update-grub által dobott hibaüzenet orvoslása vagy a grubban egy navigációs billentyű lenyomására előjönne a hármas. ----- *** ÁTNEVEZÉST NE FELEJTSD! A csomagban más a fájlnév. ***

[törölve]Az első is kitűnően működik! A megfelelő kernelt tölti be. De sajnos zsákutca. Ugyanúgy nem áll le a rendszer...

• [törölve]

Bigyó bácsiAzt írod - régi gép. 14-es *buntuval. És a BIOS beállítófelület nagyon mezei. Megint arra gyanakszom, hogy a puppy bios hívással állítja le a 14-es meg porton próbálja. Itt már nekem is csak a kereső segítene, mert ilyen gondom nem volt "sajnos" így nincs is tippem kapásból, hogy a kernelnek milyen paramétert kell megadni, hogy a biost hívja meg a kikapcsoltatáshoz. Alaplap tipus + ubuntu + poweroff vagy valami hasonló kulcsszavakkal google - amit én próbálnék. A grubos téma meg most így csak "workaround" ha jól írom a megnevezést. Meg kellene keresni, hogy hogy képzelték ezt "gyárilag" mert így állandóan hekkelned kell amikor módosítasz. Talán a /etc/default/grub átnézése segíthet mert ott van kommentelt infó is. Meg olyan kommentelt sorok is amik nem is szerepelnek a mostani .cfg-ben.

[törölve]Most csodát várok... Leszedtem egy 13.10 -et. most lett kész a telepítés... Érdekesség: Leáll és újraindul a gép. Mármint nem magától, hanem, ha leállítom akkor leáll. (kikapcsol) Ezzel meg ugye az a gáz, hogy kövület kissé. Éa nem akar frissíteni semmit.

• [törölve]

Bigyó bácsiKövület? A 14-eshez képest? Hehehe. Vagy a támogatásra gondolsz? Mi az egyébként amit nem tud a 14-eshez képest és szükséged van rá? Viszont ha ezzel leáll akkor ki lehet lopni belőle a különbséget. Nem lopni! Ki lehet tanulni. Hogy nyelvújítsak egy kicsit.

Bigyó bácsiLejjebb írod: "Gyakorlatilag (gőz)gép, és nem hogy régi vas, inkább kovácsolt vas..." Én a helyedben problémamegkerülésként azt csinálnám, hogy (ha jól tudom) 1019-ig támogatott LTS rendszert, a 12.04-est tenném rá. Ezzel szépen működne, a leállás sem lenne gond, ugyanakkor a pl. böngészés is biztonságos maradna a biztonsági frissítések révén. Az újabb kernelekből időről időre kikerülnek bizonyos régebbi hardverek kezelése, és még így is híznak a rendszermagok. Ez van, ezzel együtt kell élni. Vigasztalásul: nekem is van még régi gépem, talán még a tiédnél is régebbi, amin a ma már ősréginek számító 10.04-es fut. Ezt a gépet csak speciális célfeladatokra használom, arra meg tökéletes. Míg 20 évvel ezelőtt két évenként cseréltünk alaplapokat, addig ma már kisebb mértékű az erkölcsi avulás, azaz a csereidő nagyon megnőtt, de ennek ellenére megéri a váltás. Haladni kell a korral; sokkal kevesebb áramfogyasztás mellett sokkal élvezetesebb a használatuk a gyorsaságuk révén.

[törölve]Fizikailag egy böngészőnek kell futnia, de annak stabilan, Legalább 480p- ben youtube Nekem ez is megfelelne, de a 24.0-ás firefox nem a legújabb.

Bigyó bácsiLegalább még néhány évig támogatott, könnyűsúlyú 32bites rendszert kéne találnod, amelyik viszonylag jól kezelhető, és probléma mentesen működik a gépeden. A helyedben, live-ban kipróbálnám ezt.: https://www.linuxmint.com/edition.php?id=169 kezelhető

trtKérdés, hogy 12.04-en a netezés tényleg menne rendesen? Értem ez alatt, hogy annak ellenére, hogy nem mai az öntvénykályha. De dersze azzal a kompromisszummal, hogy lassabban tölt. mint egy egy c-64.

• trt válaszolt erre.
                            • [törölve]

Bigyó bácsi10.10-es ubuntun 42.0-ás firefox "fut" (liheg) - de 1.5 GB RAM-al mit várjak? Ha az FF miatt akarsz újabb rendszert akkor nem értem. Letöltöd a firefoxot és felrakod. A youtube meg a gépeden múlik szerintem. Kipróbáltam csupán sebességteszt miatt, még ezzel a kevés rammal is rendesen megy. Vidokártya+driver a legszűkebb keresztmetszet. (persze egy alaplap+cpu+ram határon felül) Nvidiás 128 vagy 256 MB-al mennie kell. Ha meg 14 vagy nagyobbra váltasz de van egy alaplapi ramtolvaj S3-asod akkor kapsz pár frame/secet. 500 forintért árulnak 128 megás VGA/DVI-os AGP-s Nvidiás használt vga kártyákat. Szerintem 512-est is kapsz párezerért. Az meg már elég kell, hogy legyen. Az újabb kernelek nem lesznek gyorsabbak a régi HW-en.

Bigyó bácsiEz 14.04 alapú, régebbi kernellel (3.13. x ?) és 2019-ig támogatott. Szerk.: Igaz ! a 17.3 is 14.04 alapú.

• [törölve]

lala2Mire kell támogatás egy ősgép esetén? Megint csak ismételni tudom magam - 10.10-es ubuntu, 0 támogatással és semmi gondom. (hmm.. talán pont ezért) Volt a bash-bug mizéria (tavaly?) azt is 10 perc alatt meg lehetett oldani a rendszeren. (más kérdés, hogy okvetlenül szükségem volt-e rá? Nem!)