[törölve]
Bigyó bácsiTedd fel a fájlt valahova. Módosítom neked és visszaküldöm. ----- Csak ne droboxba!
Bigyó bácsiTedd fel a fájlt valahova. Módosítom neked és visszaküldöm. ----- Csak ne droboxba!
[törölve]Remélem jól csináltam. https://drive.google.com/drive/folders/0BxgGe7ujEMEOMnJoa055ODJ0bzQ?usp=sharing
Bigyó bácsiValóban, jól csináltad ! Telepítve van mindhárom. Az hogy telepítve van, nem okozhat problémát a rendszerednek.(Csak a helyet foglalja) Ha sehogy nem sikerül indítani, maradhat is, de törölheted is...például a synapticban. Egyébként sem tudhatjuk biztosan, hogy az alap problémádon segítene-e. (Az hogy a Puppy ezzel a kernellel jó volt, az még nem egyértelmű bizonyíték hogy az Ubuntu is jó lenne.)
lala2Én sem állítom, hogy megoldja a problémát... De egy próbát megérne, csakhogy kipróbálni sem tudom. Sok időt fektettem bele, és nem szándékozom feladni sem, A windows-ról pedig hallani sem akarok. szerintem, már nem is létezik olyan verziója, amit használni lehet egy ilyen kis teljesítményű gépen.
Bigyó bácsiJól. Az ajándék sütikkel megint meg kellett küzdenem mert csak bambán "nem megfelelő átirányítást" köpködött a firefox. A gugli drájv meg nem közölte, hogy csak akkor tölthetem le ha engedélyezem a rendszerem összekoszolását. Általában azt feltételezik az oldalak, hogy mindenki engedélyezi a cookiek korlátlan letöltését. Ha meg le van tiltva, mint nálam, akkor mindkét oldal programja dühöng. Lejött rendesen. Így már ehetőbb mert nincs "eldeformálva". Most viszont mennem kell 1-2 órára, ha hazajöttem átírom és visszaküldöm. De szerintem addigra megcsinálod a leírásom alapján amiben a submenüt emlegettem.
[törölve]Babráltam már annyit, hogy jobban jár a gép, ha elteszem pár órára... Bocs a gugli miatt... És határozottan köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal.
Bigyó bácsiKét verzió. Az egyik elvileg az Ubuntu alá a másik a Memtest fölé rakja be a 3-as kernel entryjét. Igen - tudom, hogy így leírva ugyanaz. De mégsem. Kicsomagol, átnevez, régit elment, újat bemásol - bootol-kipróbál. Ha bukta, akkor a másikat próbáld a kettő közül. A sorernd mindegy. http://4004.uw.hu/GRUB.tar.gz Egyébként elhamarkodtam a kuplerájra vonatkozó kijelentésem. Valójában rendesen meg van formázva/logikai blokkokra bontva. Tabulátorokkal szemnek megfeleleően határolva. Ha ismerném a 16-os grubját, valószínűleg az egész hókuszpókuszra nem lenne szükség mert vagy az update-grub által dobott hibaüzenet orvoslása vagy a grubban egy navigációs billentyű lenyomására előjönne a hármas. ----- *** ÁTNEVEZÉST NE FELEJTSD! A csomagban más a fájlnév. ***
[törölve]Az első is kitűnően működik! A megfelelő kernelt tölti be. De sajnos zsákutca. Ugyanúgy nem áll le a rendszer...
Bigyó bácsiAzt írod - régi gép. 14-es *buntuval. És a BIOS beállítófelület nagyon mezei. Megint arra gyanakszom, hogy a puppy bios hívással állítja le a 14-es meg porton próbálja. Itt már nekem is csak a kereső segítene, mert ilyen gondom nem volt "sajnos" így nincs is tippem kapásból, hogy a kernelnek milyen paramétert kell megadni, hogy a biost hívja meg a kikapcsoltatáshoz. Alaplap tipus + ubuntu + poweroff vagy valami hasonló kulcsszavakkal google - amit én próbálnék. A grubos téma meg most így csak "workaround" ha jól írom a megnevezést. Meg kellene keresni, hogy hogy képzelték ezt "gyárilag" mert így állandóan hekkelned kell amikor módosítasz. Talán a /etc/default/grub átnézése segíthet mert ott van kommentelt infó is. Meg olyan kommentelt sorok is amik nem is szerepelnek a mostani .cfg-ben.
[törölve]Most csodát várok... Leszedtem egy 13.10 -et. most lett kész a telepítés... Érdekesség: Leáll és újraindul a gép. Mármint nem magától, hanem, ha leállítom akkor leáll. (kikapcsol) Ezzel meg ugye az a gáz, hogy kövület kissé. Éa nem akar frissíteni semmit.
Bigyó bácsiKövület? A 14-eshez képest? Hehehe. Vagy a támogatásra gondolsz? Mi az egyébként amit nem tud a 14-eshez képest és szükséged van rá? Viszont ha ezzel leáll akkor ki lehet lopni belőle a különbséget. Nem lopni! Ki lehet tanulni. Hogy nyelvújítsak egy kicsit.
Bigyó bácsiLejjebb írod: "Gyakorlatilag (gőz)gép, és nem hogy régi vas, inkább kovácsolt vas..." Én a helyedben problémamegkerülésként azt csinálnám, hogy (ha jól tudom) 1019-ig támogatott LTS rendszert, a 12.04-est tenném rá. Ezzel szépen működne, a leállás sem lenne gond, ugyanakkor a pl. böngészés is biztonságos maradna a biztonsági frissítések révén. Az újabb kernelekből időről időre kikerülnek bizonyos régebbi hardverek kezelése, és még így is híznak a rendszermagok. Ez van, ezzel együtt kell élni. Vigasztalásul: nekem is van még régi gépem, talán még a tiédnél is régebbi, amin a ma már ősréginek számító 10.04-es fut. Ezt a gépet csak speciális célfeladatokra használom, arra meg tökéletes. Míg 20 évvel ezelőtt két évenként cseréltünk alaplapokat, addig ma már kisebb mértékű az erkölcsi avulás, azaz a csereidő nagyon megnőtt, de ennek ellenére megéri a váltás. Haladni kell a korral; sokkal kevesebb áramfogyasztás mellett sokkal élvezetesebb a használatuk a gyorsaságuk révén.
[törölve]Fizikailag egy böngészőnek kell futnia, de annak stabilan, Legalább 480p- ben youtube Nekem ez is megfelelne, de a 24.0-ás firefox nem a legújabb.
Bigyó bácsiLegalább még néhány évig támogatott, könnyűsúlyú 32bites rendszert kéne találnod, amelyik viszonylag jól kezelhető, és probléma mentesen működik a gépeden. A helyedben, live-ban kipróbálnám ezt.: https://www.linuxmint.com/edition.php?id=169 kezelhető
trtKérdés, hogy 12.04-en a netezés tényleg menne rendesen? Értem ez alatt, hogy annak ellenére, hogy nem mai az öntvénykályha. De dersze azzal a kompromisszummal, hogy lassabban tölt. mint egy egy c-64.
lala2A 17.3- mal teszteltem, de eredménytelen volt.
Bigyó bácsi10.10-es ubuntun 42.0-ás firefox "fut" (liheg) - de 1.5 GB RAM-al mit várjak? Ha az FF miatt akarsz újabb rendszert akkor nem értem. Letöltöd a firefoxot és felrakod. A youtube meg a gépeden múlik szerintem. Kipróbáltam csupán sebességteszt miatt, még ezzel a kevés rammal is rendesen megy. Vidokártya+driver a legszűkebb keresztmetszet. (persze egy alaplap+cpu+ram határon felül) Nvidiás 128 vagy 256 MB-al mennie kell. Ha meg 14 vagy nagyobbra váltasz de van egy alaplapi ramtolvaj S3-asod akkor kapsz pár frame/secet. 500 forintért árulnak 128 megás VGA/DVI-os AGP-s Nvidiás használt vga kártyákat. Szerintem 512-est is kapsz párezerért. Az meg már elég kell, hogy legyen. Az újabb kernelek nem lesznek gyorsabbak a régi HW-en.
Bigyó bácsiEz 14.04 alapú, régebbi kernellel (3.13. x ?) és 2019-ig támogatott. Szerk.: Igaz ! a 17.3 is 14.04 alapú.
lala2Mire kell támogatás egy ősgép esetén? Megint csak ismételni tudom magam - 10.10-es ubuntu, 0 támogatással és semmi gondom. (hmm.. talán pont ezért) Volt a bash-bug mizéria (tavaly?) azt is 10 perc alatt meg lehetett oldani a rendszeren. (más kérdés, hogy okvetlenül szükségem volt-e rá? Nem!)
Bigyó bácsiMiért ne menne! Legalább ugyanúgy, mint egy 16.04-ssel. Ma is sokan használnak 12.04-est, az én asztali gépemen is használatban volt tavalyig. A nagy kérdés a vas (GPU) gyorsasága. Ezért Youtube-hoz érdemes kipróbálni pl. a minitube-ot. Ez nem használja a Flash lejátszót, ezért sokkal kevesebb CPU-időt igényel. http://www.techdrivein.com/2013/10/5-ways-to-download-youtube-videos-ubuntu-linux.html