Akkor kicsit menjünk mélyebbre, mert ez az írás elég felületesnek tűnik.
2 éve kezdtem bele a Linux-al való ismeretségbe, mert vettem egy oprendszer nélküli gépet. Szóval kezdtem Ubuntuval, abból pár verzióval és beállítások sokaságával. Majd 1,5 évre kiegyeztem a 13.04 verzióval, a végefelé, már voltak bosszantó apróságok, de a gép működőképes volt!
Ekkor kezdtem el kicsit szélesebb körben érdeklődni az egyéb rendszerek után. Zorin, LM, Lubuntu, Ubuntu 14.04, mivel mindegyik Ubuntu klón volt, így belevágtam Debian-ba, és már vannak további tervek is.
Tapasztalat? Az van dögivel. Mivel nem vagyok egy feladós, és közel 2 évtizede köpködöm a W-t, így eléggé tudom mit nem szeretnék.
Aki kérdezi, annak LM 17.1 ajánlom, ez áll legközelebb a W-hez, aki ahhoz szokott, gyorsan átáll/megszokja.
Nekem az Lubuntu, nem jött be, mert egy gyorsítótár ellenőrzéskor kiderült, hogy 1,5 Gigát nyúlt le a RAM-ból, ennél még a W is jobb!
... és nézzük az előnyöket-hátrányokat:
+ Linux kevesebb memóriát használ az alap müködéséhez(W8 0,9GB, LM 17.1 0,45GB ua gépen!)
+ Linux könnyen kaphat új programokat ingyen és gyorsan, ezenfelül az összes OS hozza az openoffice progit!
+ Linux gyorsan áll fel/indul el(W7 képest, W8 már gyorsabb, mint az LM és az Ubi, a Debian kb. egyforma, de ez csak érzésre!)
- W jobban kezeli a 2 videókártyás rendszereket
Gyorsan csak ennyi, ha valakit érdekel valami az kérdezzen!