peterh"Amúgy a selejt eladását nem csalásnak
hanem piacbővítő tényezőnek szokás hívni
és az egyetemen külön szakon oktatják
az üzleti és technológiai ismereteit."
Erre csak annyit szeretnék rákötni,igaz nem pont ebben az értelemben,hanem a tervezett elhasználódás és társai témakörre.
Adott egy "ezer éves" HP PSC 1410-es multifunkciós (szkennelő,nyomtató,másoló{szines}) készülék,évekig kifogástalanul működött Wines környezetben,aztán jöttek az "apró-cseprő" kellemetlenségek,amit most nem részletezek. Félretettük a sufniba,hogy majd jó lessz még valamire.Ott hánykolódott "tisztaszoba" körülmények közt.Majd egyszer előkotortam a porból,mondván jó lessz nekem "ügyködni".Adtam neki egy lehetőséget,magamnak meg egy "valószínüleges fölösleges kiadást",vásároltam bele tintapatronokat.Beüzemeltem Win alatt és láss csodát működött ________egy darabig.Kb. 15 oldalt tudtam kinyomtatni,majd mindig elakadt nyomtatási folyamat és egyéb nyalánkságok közepedte,arra a döntésre jutottam,hogy bár kifogástalan a "cucc",de firmware szinten kódolva van az elhasználódás.Az User vegyen új eszközt 4-6 év után.Itt ismét pihenni ment az eszköz,egy jó darabig,szintén "tisztaszoba" körülmények közé.
Ezek után valamikor elkezdtem a Linux-al ismerkedni,barátkozni,napi szinten használni.Kihoztam az "M-zárolt raktárból" a nyomtatót,mondván:jó lessz ez nékem nyomtatót beüzemelni linux alatt még ha be is van száradva a tintapatron,de legalább a működőképesség és a driverezés,jó gyakorlás lessz nekem.
Pöccre ment a nyomtató 12.04 LTS alatt elsőre,azóta is használom,soha egy beragadt nyomtatási folyamat és ecetera.Ha belegondolok,hogy évekkel ezelőtt simán jobb kézzel bal váll fölött hajítottam volna a kukába a cuccot.Háááát?
Na végül is csak oda akartam kilyukadni,hogy bizonyos Wines firmware-kben biztos van valami ügyes cucc elrejtve,ami a kinyomtatott lapszámot vagy dátumot figyel és bizonyos intervallum után úgy működik,hogy nem működik és a User kénytelen lessz venni másikat.
Ezt nem mondanám,ha ugyenezen nyomtató a Wines előélete és kora után, Linux környezetben nem röccenés mentesen szolgálná ki az igényeimet.
Meg sem "nyikkan",nyomtat-másol-scannel úgy ahogy én szeretném.
Ez a hardware már legalább a negyedik eszköz a családban,amely Linux alatt újjá született és ismét működik.