doristGondolkodtam a dolgon, és ha a kezem alatt lenne a gép, akkor én nem aggódnám agyon egyelőre ezt a BIOS témát.
Mivel a Live látja a HDD-t, a BIOS látja a HDD-t, adatmentés után a telepítővel legyalulnám a teljes merevlemezt, feltelepíteném az Ubuntut.
Szerintem telepítés után meg fog jelenni a bootolható lemezek között a HDD.
Egy amd64 lemezképből írt telepítőről kell bootolnod, méghozzá a boot-menüben az UEFI előtagút választva.
Megnéztem, a gyereknek X55C-je van, nála az Esc-et kell megnyomni a gép indulása/újraindítása után, hogy megjelenjen a boot-menü.
Ha egy ilyen fekete GRUB fogad, akkor jó helyen jársz.
A Try Ubuntu lehetőséget választva lehetőséged nyílik akár ide a fórumra is felnézni.
((Én kézzel particionálnék, mindenképp kell egy
EFI indító partíció
ext 4 fájlrendszerű / csatolási pontú rendszerpartíció.
(Nem tudom mennyi RAM van a gépedben, 4 GB-tól nem muszáj swapot készíteni, ha nem akarsz hibernálni.)
(Ezen felül lehet még külön home és ADAT partíciót is létrehozni.)))
Szóval a „Telepítés típusa” résznél a „Valami más”-t választanám.
Új partíciós táblát hoznék létre (ezzel a gépen lévő összes adat elveszik!), majd az alábbi partíciókra osztanám fel az 500 GB-os merevlemezt:
100 MB EFI indító partíció
4 GB cserehely (más néven swap) [Feltételezvén, hogy a gépben jelenleg 4 GB RAM van.]
25 GB ext4 / csatolási ponttal
25 GB ext4 (Most nem lenne csatolva sehová, ez egy tartalék rendszerpartíció későbbi másodlagos rendszer telepítéséhez.)
100 GB ext4 /home csatolási ponttal
A maradék nagyjából 345 GB hely ext4 (Ez lesz az ADAT partíció. Már a telepítés során is meg lehet adni a helyet, ahová automatikusan fel lesz majd csatolva. Lehet ez teszem azt a /home/felhasználónév/ADAT vagy mondjuk a /media/ADAT.
*A felhasználónév helyére természetesen itt azt kell behelyettesíteni, amit a telepítés Kicsoda Ön? részénél a „Válasszon felhasználónevet” mezőben meg fogsz adni.
Ennek a partíciónak a jogosultságait telepítés után majd még be kell állítani.)
Természetesen mindenkinek mások a particionálási szokásai, elképzelései.