Körülbelül 6 és fél éve ismerem az Ubuntut mint Operációs rendszert. Ennyi időnek kellett eltelni ahhoz, hogy huzamosabb ideig elsődleges rendszerként belevágjak a használatába. Az ingyen CD-k miatt kezdtem el próbálgatni a WUBI-untu-t. 2009-ben pedig megvásároltam a laptopom, az akkor elérhető Ubuntu verziók nem nagyon működtek megfelelően vele. Mára teljesen beért a dolog, ugyanis minden működik. Tudat alatt mindig egy poszt-apokaliptikus Windows mentes (A Windows 8 megjelenésekor kicsit ön igazolódni látszott a dolog, de végül megjavult a szitu.) világra készültem. Törekedtem arra, hogy nyílt programokat használjak, és ne kössem magam egyetlen platformhoz sem. Ennek meg is lett a gyümölcse.
A Vivid Vervet-tel sikerült immár egy hete Windows mentesen élnem. Minden programom megvan 100%-ban minden igényemet kiszolgálja. Ráadásul a programjaim is ugyanazok maradtak, sőt még a játékaim is. Eddig nagyon magával ragadott a Debian világa. Nagyon tetszik a csomagkezelés, a frissítési politika, a javíthatóság, a testre szabhatóság, a hatalmas szupport amit a magyar és a külföldi fórumokon olvasok. A feltett kérdéseimre 99%-ban válaszoltak már korábban, így nem kell senkit zargatom. Azért esett a választásom a Vivid Vervet-re mert a 14.04LTS elég ramatyul futott a gépemen (ASUS-K50AB). Remélem a következő LTS megtartja ezt a sebességet és kompatibilitást, akkor lehetséges hogy a gép Linux-szal a fedélzeten fog nyugdíjba vonulni.
Egyelőre ott tartunk, hogy még ismerkedem, de a korábbi próbálkozásaim és az Androidos mókolásaimnak köszönhetően már jól kiismerem magam a Linux részében a dolognak. Az első benyomásaimról írtam egy kis kedvcsinálót a 15.04-ről a DirtyWindows-ra. http://goo.gl/ahOIYR
Már megbántam, hogy a régi HDD-re telepítettem a rendszert, így biztosan újra kell majd telepítenem amikor végleg kileheli a lelkét. Remélem kibírja még a 15.10-ig valahogy.
Meglátjuk meddig húzom, meddig bírja a döglődő HDD, és meddig bírja a megterhelést és a kíváncsiságot az Ubuntu. :)
Már egy Ubuntu telefonon is gondolkodom a Lumia halála esetén.
A blogom elköltözött: http://dailylinuxchallenge.blogspot.hu/