[törölve]
csuhas32A második linken leírtak logikusnak tűnnek. Én azt próbálnám meg -mindenféle gpt/uefi tpasztalat hiányában- Értelmezésem szerint, a grub egyszerűen nem talál magának helyet. Mert a "szabad területre", amit talál a vinyón nem települhet. Ráadásul ilyen szabad területekből magán az SDA-n lehet rengeteg. Akkor hogy döntené el, hogy hova egye be magát? Parancsra vár. Vagyis hogy a szabad területről foglaljunk le egy darabot és mondjuk meg a grub setupnak, hogy ODA lehet telepíteni. Mivel a jelenlegi SDA-n belül csak az elején és a végén van szabad vagy felszabadítható terület, én a végén a SWAP-et csökkenteném és az így felszabadult területre alkalmaznám a második linken leírtakat. De mindenképpen le kellene mentetni egy külső eszközre a jelenlegi állapotot, ha gondot okozna egy esetleges rossz particionálás. Szóval: sda6-ra ráállni ennek a grafikus trutymónak a kijelölőjével, csökkenteni a méretet, az így felszabadult területre ráállni, lefoglalni bootnak. Ez lenne szerintem a menet. Utána jöhet megint az a parancshalmaz. Mindezt úgy írom, hogy CSAK normál mbr-es tapasztalatom/gyakorlatom van. Sajnos/szerencsére az uefi mizéria nem érintett eddig.