balo96OFF A FB-on valahogy így kezdődött: „Sziasztok! Lenne egy kis problémám. A minap frissítettem az Ubuntum és miután valamiért befagyott, újraindítottam és azóta ezt dobja ki AZONNAL amint elindítom a gépet. A gépen megtalálható egy windows 10 és egy Ubuntu 14.04.LTS. Normál esetben ugye meg kéne kérdeznie mit szeretnék elindítani de most nem teszi. Mi tudok csinálni? A választ előre is köszönöm!” Mellékelt fénykép Erre válaszul én voltam az, aki bátorkodott javasolni a BootRepair használatát. Azóta már sok minden kiderült, például, hogy azért a Windows indítható, vagyis a kérdező nincs használható operációs rendszer nélkül, volt már egy rendszer-újratelepítési kísérlet, van fogalmunk a partíciós tábla kinézetéről, ezekből az információkból például tudjuk azt, hogy a jelenleg telepítve lévő Ubuntu üres, nem tartalmaz kimentendő anyagot, tehát lehet szabadon játszani az újratelepítéssel is. Én a jelen helyzetben lehet, hogy törölném az összes linuxos partíciót (így talán visszaállna az állapot, ami nagyjából a működő Ubuntu telepítése előtt létezett) és újra létrehoznám őket, aztán megpróbálnám telepíteni az Ubuntut. ON

csuhas32Ez jó. Csak nekem azzal van bajom, hogy eddig szerintem az UEFI-t erőltettük, és lehet nem is abba kéne telepíteni. Hiszen a kérdező korábban egyszer már feltelepítette az Ubuntu a Win10 mellé, és nem csinált semmit, annak érdekében, hogy UEFI indítás legyen. Ezért kérdeztem, hogy mi hány bites. Hátha nem szabad UEFI-ként indítani a telepítőt.

csuhas32A Windows 10 Pro 64-bites. Az Ubi szintén 64-bites Desktop 14.04.3 LTS. csuhas32: Az az újratelepítés, amit írtál nem működik, mivel az első Repair után első dolgom volt így újrarakni. Kitöröltem mindent amit az Ubi hozott létre és teljesen mindent előröl kezdve csináltam ugyan úgy, ahogy anno (novemberben) sikeresen feltettem, szóval sajnos ez az ,,egyszerű" megoldás nem működik. :/

balo96Van itt egy elég részletes leírás...lehet, hogy találsz benne olyat ami hasznosítható. http://logout.hu/bejegyzes/syl/kepregeny_windows_melle_mint.html

balo96Akkor marad az, hogy a jelenlegi helyzetből kiindulva kell megoldást találni. Van egy hibaüzenetünk. Próbáld meg azt, hogy létrehozol egy 1 MB-os üres partíciót bios_grub jelölővel, aztán újra lefuttatod ezt: http://ubuntu.hu/node/41355#comment-513911 (A GPartedről tudsz képernyőképet készíteni [PrtScreen gomb a billentyűzeten], a terminál teljes tartalma kijelölhető, másolható és szöveges formában bemásolható [ha hosszú, akkor a Pastebinre, és csak a reá mutató linket kérjük] ide.

lala2Itt ebbe egy szó sem esek UEFI-ről. Ez egy teljesen hagyományos telepítési folyamat leírása.

sömikeValóban nem UEFI-s, viszont elég részletesen le van írva,/mutatja hogy mit kell kikapcsolni/letiltani a Win.10(?)-ben. Van rá esély, hogy a leírtak szerint működésre bírható mindkét rendszer ? (még én sem csináltam ilyet soha.)

Mindenkinek köszönöm szépen a segítségét, hogy időt (és ideget :D ) nem sajnálva segítettek nekem a probléma megoldásában. A problémát ,,sömike" ezen hozzászólása oldotta végül meg http://ubuntu.hu/node/41355#comment-513957 . Szerencsére nem kellett annyira belemennem a kisebb, részletesebb Grub probléma megoldókba DE remélem soha sem fog kelleni. Minden esetre ez egy hasznos topik lett ezen problémához (legalábbis számomra). Tehát még egyszer köszönöm szépen mindenkinek a segítséget. :)

balo96Tökéletesen olvasható, érthető így is: Megoldva, teljesen fölösleges kiabálni: MEGOLDVA. :-(

Ennyivel később: egy év

sömikeUgyanez a gondom. A Gparted ezt irja ki megnyitaskor The driver descriptor says the physical block size is 2048 bytes, but Linux says it is 512 bytes. Mit lehet v. kell ilyenkor csinalni?

sömikeGparted syerint The driver descriptor says the physical block size is 2048 bytes, but Linux says it is 512 bytes Es nem is megy tovabb. Bocs a duplaert nem tudom, hogy kell torolni.

Ennyivel később: 5 év