Az elmúlt években rendszeresen kipróbáltam Ubuntu kiadásokat, de valahogy soha nem sikerült probléma mentesen felállítanom egy működő rendszert. Most, nyár végén újra elkezdtem ezt a tesztelési folyamatot, és sikeresen átnyergeltem a jó öreg XP-ről. Egy rossz szavam sincs, csodálatos ez az új érzés. Tényleg. Amire szükségem van, az megy flottul -- ugyanazon a hardveren lényegesen gyorsabb gépen dolgozhatok.
Aminek eddig nem sikerült megtalálnom a linuxos változatát, azt Virtualboxban működtetem, és ezzel kapcsolatos az első kérdésem: miért jelzi azt hogy betelt a meghajtó, amikor nem is? Vagy: mit kell az alapbeállításoktól eltérően konfigurálni ahhoz, hogy ne gondolja úgy, hogy betelt a lemez? Konfig: naprakész Ubuntu Flashback, naprakész Virtualbox. Mindkettő automatikusan frissít, ezért nem keresem elő a verziószámokat.
Hogyan lehet HDD-t, partíciót, automatikusan csatolni?
sda1 rendszer, ext4
sda2 kiterjesztett partíció, ezen van: sda6 swap és sda5 NTFS, ez utóbbit kellene automatikusan csatolni
valamint sdb1 ext4 ez pedig egy kis 16GB SSD, ezen vannak a Virtualbox fájljai. 13 gigás fix meghajtót állítottam be rá, feltelepítettem kb 6 giga anyagot és azt írja hogy betelt a lemez...
Másik kérdés: Windows alatt, a fájlnév vagy könyvtárnév elejébe írt ! vagy + jel azt eredményezte, hogy a fájl, mappa, mindig a lista (könyvtárszerkezet) legelején jelent meg -- a Linux ezt figyelmen kívül hagyja. Hogyan érhetem el ugyanezt Ubuntun?
Megint másik: Windows alatt, az ALT nyomva tartása mellett leütött 0150 gondolatjelet eredményez, Ubuntun nem működik. Hasonlóan, nyitó idézőjel ALT 0132 záró idézőjel ALT 0148, és még van néhány ilyen -- hol találok ehhez leírást?
Windows alatt használtam egy Virtual Volumes nevű kis programot -- CD, DVD lemezt és tulajdonképpen bármit katalogizál (elmenti a lemezek tartalmát szöveges állományként és így könnyű megkeresni, hogy melyik lemezre mit mentettünk el) -- amit megtaláltam a Szoftverek között; rányomtam a telepítésre, de nem indul el.... Hogyan lehet szóra bírni?
Telepítettem a Vivaldi böngészőt. Incognito módban indítom (/usr/bin/vivaldi-stable %U -incognito) és a számítógép bekapcsolása után, a Vivaldi első indításakor, mindig megjelenik egy kis ablak, a Bejelentkezési kulcstartó feloldásához. Ez miért van? Szükséges-e? Ki lehet-e valahogy kapcsolni?
Bootolható USB készítés után az USB nem formázható, a lemezkezelő nem particionálja. Gparted-del kell törölni, formázni, de akkor meg root tulajdonba kerül -- azaz root jogosultság hiányában használhatatlanná válik. Valamint:
"Libparted figyelmeztetés
Az illesztőprogram leíró szerint a fizikai blokkméret 2048 bájt, de az a Linux szerint 512 bájt." Ez micsoda és miért?
Végül úgy sikerült megoldani, hogy terminálból formáztam az eszközt "mkdosfs -F 32 -I /dev/sdc" de talán valaki el tudja magyarázni nekem, hogy mi miért és micsoda (szeretném érteni).
Hogyan lehet egy könyvtár tartalmában lévő valamennyi mp3 állomány hangerejét egyszerűen normalizálni?
Az elmúlt évek alatt digitalizáltam a CD lemezeimet, a sráckoromban felvett kazettáimat, és majdnem mindegyik különböző hangerőn szól... Windowsos programokban találtam normalizálási opciót, de többszáz fájlt nem volt kedvem... Linux alatt talán van erre is valamilyen terminálparancs.
Azt hol lehet megnézni, hogy melyik mp3 milyen hangerőn szól? (hogy legyen mihez "hozzá-normalizálni" a többit)
Előre is köszönöm a segítséget.