Egy hete telepítettem sikeresen (másodszorra.;) Ubuntu 16.04-et és azóta próbálom kitapasztalni a használatát.
Off-topic megjegyzésem:
Sajnos kézikönyv hiányában nehezen boldogulok vele, csak webes html-es linkek ezrén átjutva lehetne valamilyen infohoz jutni, de az egyedi szóhasználat és az áttekinthetetlen struktúra, valamint az erősen korlátozott webes hozzáférés miatt ez nem lehetséges. Ezért úgy gondoltam, legyen itt egy témában megbeszélve legalább ez a téma, és ideális esetben akár évek múlva is bárki egy helyen olvashatja az összes lehetőséget.
On-topic:
Eddigi tapasztalataim alapján úgy látom, négyféle módon lehet programot telepíteni Ubuntu (16) alatt:
1. szoftverfrissítések és illesztő programok
A "Welcome" avagy "Üdvözlő képernyő" megnyitása után a "Kezdő lépések" gombra kattintva látható többek között ez a két opció is, adott feliratú gombokra kattintva - online internet kapcsolat mellett - viszonylag rövid idő alatt kideríti, hogy van-e letöltendő program, ha igen, letölti és telepíti automatikusan.
(Nekem eddig nem volt hibaüzenetem ezzel kapcsolatban, ha van ilyen, akkor kiegészítésként majd remélhetőleg beírja valaki.)
2. Ubuntu (16) által ajánlott programok telepítése, illetve csomag listák frissítése vagy javítása
A "Welcome" avagy "Üdvözlő képernyő" megnyitása után a "Szoftver" gombra kattintva megnyíló képernyőben - online internet kapcsolat esetén - tucatnyi kategóriában találhatóak javaslatok, ezek bármelyikére kattintva a kiválasztott program automatikusan telepítésre kerül.
Az utolsó, "Javítások" ikonra kattintva az eddig telepített programok frissítése vagy javítása végezhető el.
3. Ubuntu (16) által ajánlott egyéb programok telepítése
A "Welcome" avagy "Üdvözlő képernyő" megnyitása után a "Szoftver" gombra kattintva megnyíló képernyőben - online internet kapcsolat esetén - a "Több szoftver" ikonra kattintva előbukkan egy "Ubuntu Software Center" nevű ikon, erre kattintva telepítésre kerül egy segédprogram, aminek révén az általa talált - ingyenes vagy fizetős - programok telepíthetőek lesznek.
(Ezt még nem próbáltam ki, ha ez is automatikusan megy, akkor mint az előző két pont, ha nem, akkor kell egy kis segítség, ahogy a következő ponthoz is.)
4. Egyéb programok
Erre mondják, hogy "Keress, Azonosíts, Telepíts" (most találtam ki, remélem, nem copyrightos máshol, részemről felajánlom ingyenes továbbhasználatra) azaz
a, Keress: keresgélj a weben, vagy kérdezgess másokat, mire van szükséged;
b, Azonosíts: győződj meg róla, hogy az adott program leírása alapján valóban azt csinálja, ami neked kell ÉS van belőle olyan verzió, ami az adott linux csomagodon (csont nélkül) futtatható;
c, Telepíts: töltsd le és telepítsd.
Nos, ide kell egy nagy segítség - hogyan is megy a telepítés?
Az odáig rendben van, hogy a programot, vagy csomagot, vagy tömörítővel csomagolt valamit lementünk, ideális esetben a "Letöltés" alkönyvtárba. Az is még elmegy, hogy jó esetben minden linux verzióban van egy - grafikus vagy parancssoros - program, ami az adott tömörített fájlt kitömöríti vagy kicsomagolja, kinek hogy tetszik.
Nade vannak tisztázásra váró lépések:
a, Hova kell kicsomagolni?
b, Hogyan kell kicsomagolni? (pl. speciális paraméterek, jogosultságkezelés és hasonlók) illetve megoldható grafikusan, "kattintgatós módszerrel", vagy mindenáron parancssoros megoldás kell - Ubuntu (16) esetében terminál program futtatásával.
c, Honnan tudom, hogy a program oda került és hogyan tudom "nyilvántartásba venni", mondjuk az "Alkalmazások" menü valamelyik almenüjébe társítani, vagy kirakni az asztalra egy indító ikont?