Szomorúan látom, hogy több mint egy hónapja egy tapodtat sem jutottál előbbre. És ezzel senkit nem akarok minősíteni, mindössze megállapítottam.
Ugyanott tartasz, mint egy hónapja: 1. hogyan lehet megtudni, mi van a csomagtárolóban?
Majd olvasd el ezt a korábbi irományomat: http://ubuntu.hu/node/42349
Sajnos nem írtad, hogy az egy hónappal ezelőtti állapot előtt használtál-e mondjuk Windows-t. Ott az a "normális", hogy az ember böngészget a neten, és talál valami jó kis programot, letölti a telepítőfájlt, elindítja, majd ész nélkül nyomkodja a Next gombot.
A Linux rendszereken ezzel szemben úgynevezett csomagtárolókban találhatók a szükséges csomagok.
A csomagtárolóban nagyon-nagyon sok minden van. Ne keress tartalomjegyzéket, amiben fel vannak sorolva az ott lévő "programok". A "program" helyett talán az "alkalmazás" szerencsésebb elnevezés.
Egy alkalmazás több csomagból állhat. Ezek közül van amelyik kötelező, amelyek nélkül az alkalmazás nem települ fel, ezek "függőségek" névre hallgatnak. És vannak amelyek választhatóak. Ilyenek például a nyelvi fájlok a Firefoxhoz.
Ha jól értelek az a gondod, hogy (1) honnan tudod meg a keresett alkalmazás nevét. Ha például a HDD tesztelésére keresel megoldást, akkor beírod a kedvenc böngésződ kedvenc keresőjébe, hogy "HDD test Linux". Próbáld ki! Vagy elindítod a Szoftverek alkalmazást, vagy a Synaptic-ot, és böngészgetsz a lehetőségek között.
A Synaptic-ban a Csoportok fülre kattintva tematikusan kereshetsz. Van például "E-mail" csoport. Ha mondjuk egy levelezőprogramot keresel, itt érdemes nézelődni. Ebben a csoportban található egy csomó bejegyzés.
Pld.
"exim4" ami a leírás szerint "metapackage to ease Exim MTA (v4) installation". Ez így kapásból biztosan nem kell nekünk, de itt egy másik:
"thunderbird" ami egy "E-mail-, RSS- és hírcsoportolvasó beépített levélszemétszűrővel"
Ha mondjuk éppen egy levelezőprogramot keresel, már meg is találtad.
Jobb-klikk, kijelölés telepítésre. Ekkor kapsz egy listát a függőségekről: jóváhagyod, és az Alkalmaz gombra kattintva elindul a telepítési folyamat.
Tehát alapesetben nem töltesz le semmit, és nem telepítesz semmit. Hanem megkéred a Synapticot, hogy tegye meg helyetted. "Ő" tudni fogja, hogy mivel, és hová csomagolja ki, és hogy tegye be a Főmenü megfelelő almenüjébe.
Azt javaslom, hogy ameddig nem ismered meg egy kicsit jobban a Linuxot, addig csak ezzel a módszerrel telepíts. Ne tölts le semmit. Én például az NVIDIA kártyámhoz sem letöltés-telepítés útján szereztem drivert, hanem a synaptic-on keresztül.
Ehhez fel kellett venni a hivatalos szoftverforrások mellé az NVIDIA drivereit tartalmazó forrást. Ez az, amit körültekintően érdemes végezni. Csak olyan külső forrást veszünk fel a rendszerünkbe, amelyben megbízunk. Különben ott leszünk, ahol a part szakad. Akkor akár Windows-t is használhatnánk.
Mivel konkrétan is rákérdeztél a driver telepítésre, leírom, én hogyan szoktam. Nekem NVIDIA kártyám van.
1. Megkeresem az NVIDIA szoftverforrást. Google: "nvidia ppa"
2. Hozzáadom a rendszerhez. Google: "ubuntu ppa hozzáadása" (több módszer is van)
3. Ellátogatok az NVIDIA oldalára, megnézem melyik drivert ajánlják a kártyámhoz - majd telepítem a legújabbat :-)
3. Elindítom a Synapticot, beírom, hogy "nvidia", kijelölöm a drivert, és elindítom a telepítést. (Ekkor feltelepül a gépre, de még nincs használatban)
4. Elindítom a "Szoftver és frissítések" alkalmazást, és a "További illesztőprogramok" lapon kiválasztom a kívánt verziót, és klatty a "Változtatások alkalmazása" gombra. (Kb. 20 percig tart a folyamat! Ne kapcsold ki!)
Van olyan módszer is, hogy az NVIDIA oldaláról letöltöm a drivert, és telepítem, de ez nem ilyen egyszerű. Sok buktatója van.
Ha átrágtad magad ezeken, meg a linkelt leíráson, és még nem értesz valamit, gyere vissza.