XebecheSzia
Nagyon nem vagyok otthon, de azért már tájékozódni kezdtem ebben is.
A nyomda általában YCKM színprofilt kér, fekete felülnyomással. Ezt meg is tettük, és azt mondják, hogy jó így (bár a színeket majd meglátjuk). Igen, a papír is fontos.
Scribust hasznáunk mi is, és az hozza amit szerkesztünk, de szeretnénk színhelyesen látni, még mielőtt nyomdába küldenénk. Próbanyomat is jó, csak ha nem te nyomtatod otthon a saját gépeden, akkor igen költséges, meg időigényes. Igyekszünk minél kevesebb színt használni, hogy így is csökkentsük a hibázás lehetőségét, de így sem biztos, hogy tuti a dolog. Ezért vettem monitort. Azon meg van nyitva a scribus, és ha szerkesztettem egy képet, és elmentettem, abban automatikusan frissül, így látom a végleges eredményt, még a lapos képernyőjén meg gyúrjuk a grafikát.
A kézikönyvet áttanulmányozom valamikor, de olyan megoldást keresek, ami nem egy adott szoftverhez van állítva, hanem az egészet egy hardweren keresztül meg tudom nézni (egy grafikus nem biztos, hogy szeret fix színekkel, árnyalatokkal dolgozni, meg az korlátozza a képességeit).
Nagyon köszönöm ezt a segítséget is!