kzprogEgy picit azért vitatkoznék. :)
"A linux még sosem volt ennyire felhasználóbarát!"
Tökéletesen egyetértek, de ez nem cáfolja azt, hogy nekem még nem eléggé felhasználóbarát. Ez a fórum, a legjobb példa arra, hogy milyen jellegű problémák vannak még, amelyek alapvetően befolyásolják egy OS laikus használhatóságát. Márpedig a potenciális felhasználók többsége laikus.
"Az emberek nem buták, viszont türelmetlenek és nem kívánnak kilépni a kényelmi komfortzónájukból!"
A komfortzónának épp az a lényege, hogy te benne vagy és jó neked. Az emberek csupán szeretik, ha a technika van értük és nem fordítva. Igazából a linux, mint minden OS, arra hivatott, hogy kiszolgáljon feladatokat, tehát az OS-nek kellene belépni abba a bizonyos zónába és nem a felhasználóknak ki. Ettől még nem kell feladnia a szellemiségét.
"A win piaci stratégiáját nem nevezném fernek; mivel abból él, minél nagyobb piaci részesedést akar szerezni."
A fairplay nyilván defektes. Viszont pl. a Canonical sem "egy lótuszvirág harmatcseppjén és az univerzum energiáján" él, hanem minél nagyobb piaci részesedést akar szerezni.
"A legtöbb pc-re a játékok miatt kerül win (és nem azért, mert nem elég felhasználóbarát a linux)."
Az ismeretségi körömben, senki sem a játékok miatt tart win-t (igaz nem is tini), de való igaz, hogy ez a fajta felhasználás jelentős. Kérdés, hogy ha ezt az - ezek szerint kiemelt - igényt a linux nem elégíti ki, akkor felhasználóbarát-e? Melyik a felhasználóbarát OS? Amelyik biztonságos? Csillivilli? Lehet játszani? Minden segédprogramot tartalmaz? Gyorsan telepíthető? Minden állítható? Nem kell állítani semmit? Kék? Piros?
Az én privát véleményem szerint, nekem az a legfelhasználóbarátabb OS, ami az igényeimet a legjobban kielégíti, a legkevesebb problémával.
A linux is lehet ilyen, de számomra (amire én használnám) még nem az.