„– a „Térkép”-en jelölt segítők tevékenysége mennyire komoly? Jönnek megkeresések? Leterhelő ez mondjuk heti szinten a 124 fórumtagnak?”
Nem igazán. Én legalább is kevés megkeresésről és realizálódó személyes segítségnyújtásról tudok.
Mindenkinek kényelmesebb a fórumos forma, senkinek nem kell utaznia, alkalmazkodnia a másikhoz, ki mikor ér rá, akkor írja illetve olvassa a hozzászólást, ráadásul a fórumon a segíteni hajlandók tudása összeadódik, kiegészíti egymást, viszont ha valaki egymaga igyekszik segíteni, akkor csak legfeljebb arra a szürkeállományra támaszkodhatnak a felek.
„– van vajon Windows alatt egy lshw-szerű megoldás arra, hogy a szakértő felkészülhessen arra, hogy mi vár rá például wifi/audio/printer színtéren?
Windowsost kérdezni linuxos fórumon mindig egy kicsit vicces. Erre talán windowsosok jobban tudnának válaszolni.
Amúgy emlékeim szerint van például az Aida, de talán még program sem kellene hozzá, egyrészt azért mert bármit telepíttetni másokkal macerás, másrészt meg a Vezérlőpult/Rendszer/Eszközkezelő alatt szépen fel volt sorolva minden, meg az is, hogy mi van ezekből rendesen meghajtva és mi nem.
Erről egy képernyőkép nem volna elég?
És itt meg is álltam már az első olvasatkor is. Windows mellé (helyett?) akarsz a nemlétező sok segítőt felhasználva országos Linux telepítést végrehajtani és ennek egy kampányt létrehozni, hogy erre rádumáld a népet? (Nekem legalább is ez állt össze.)
Helyes és lelkes elképzelés, de szerintem nem áll meg a valóság talaján.
Ahogy én látom, nincs elég segítő, akit aktivistává lehetne átlényegíteni, a lejárt támogatottságú XP helyett Linuxot ötlet elbukott, mert azok a gépek elavultak, korszerűtlenek, Linuxszal is kínszenvedés őket használni, egy új [korszerű] akár (windowsos) gép felhasználói élményéhez képest sehol sincsenek, az ilyen módon Linuxszal találkozó felhasználó csak arra fog visszatekintve emlékezni, hogy a Linux lassú volt, a Win10 meg gyors.
Akinek meg már van Win8 vagy 10 a gépén, az minek akarna Linuxot? Mert ingyenes? Már megvan a Windowsa, az most már nem kerül pénzébe neki, kvázi az most is „ingyenes”, ez nem érv.
A Windows támogatottsága számára biztosított, ott a szomszéd Pistike, vagy a szerviz, ahol értenek a géphez, vagyis a Windowshoz.
A Linux ilyenfajta utógondozása nem megoldott, a segítőkből aktivistává avanzsált „szakértőknek” ezt is biztosítani kellene.
Akinek van a Windowshoz is adminisztrálási affinitása, tud Windowst (újra)telepíteni, azt egy ilyen telepítős kampány nem érinti, az ha akar maga is meg tud tanulni Linuxot telepíteni a Windows mellé (helyett).
Ha Linuxot szeretnél terjeszteni országosan, akkor én erre nagyobb esélyt látok olyan esetben ha van például egy célcsoport, akit géphez akarsz juttatni és az ő céljaiknak megfelelő rendszert telepíted akár sok gépre, majd a kész gépeket küldöd szét országosan.
Egy adott helyen néhány ember is viszonylag sok gépet képes feltelepíteni, pláne, ha egy elmentett állapotot másolnak a gépekben lévő lemezekre, és nem kell állandóan nulláról véghezvinni a telepítést.
Ilyenkor nincs mentendő adat, másik használt rendszer, ami megsérülhetne és ez is nagy könnyebbség.
(Én például magam jelentkeztem egyszer, amikor úgy nézett ki, hogy valahol lesz talán viszonylag sok még használható gép leselejtezve. Gondoltam vállalom a BeLinnel való telepítésüket, szerzünk még hozzájuk monitort, ezt-azt, hogy a konfiguráció teljes legyen, aztán a Vakok Intézetében tanuló gyerekeknek odaadjuk karácsonyra…
Szóval azért ne hidd azt, hogy ilyesfajta dolgok elől én például elzárkózom…)
Meglátásom szerint országosan Linux telepítésre akkor lenne például nagy igény, ha az összes Win egyszerre nagyon összetojná magát és kiderülne, hogy a Linek eközben vígan élik világukat.
Na szerintem ekkor lehetne tolni egy ilyen kampányt és biztos sokak fel is rakatnák gyorsan a Linuxot.
Ezt most én még ebben a formájában nem érzem annak a kiforrott kampánynak, melyben együtt fogunk dolgozni, de talán egyszer majd el jön az is!