pdavAkkor szerintem vissza kettőt...
Az *.exe-fájlokat társítanod kellene a wine-al aztán menne ha rákattintanál, ez csak ennyi. De én nem tenném a helyedben...
Terminálból a wine alkalmazas.exe utasítást kellene megpróbálni. De én ezt sem tenném...
Én a helyedben elolvasnám a linket amit fent küldtem, szépen leírja, amit próbálok egy ideje magyarázni... Felrakod a Playonlinuxot, ez egy front-end a wine-hoz. Az benne a legjobb, hogy a rendszerben megtalálható wine-tól függetlenül akármilyen másik verziójú wine-t képes letölteni magának és külön csomagként kezelni azzal a programmal, amivel használni kívánod. Lehetséges ugyanis, hogy a rendszerrel együtt érkező wine-verzió valami miatt nem kompatibilis azzal a programmal amivel egy korábbi jó volt.
Szóval hozz létre playonlinuxban egy külön tárolót a AoE-nak, abban használd a megfelelő verziójú wine-t és abba telepítsd. Én nem biztos hogy az előregyártott playonlinux-szkriptet használnám, mert nem tudom honnan, milyen médiáról akarod telepíteni a játékot, hanem a Install non-listed apps lehetőséget választva kézzel etetném meg vele a telepítőt.
Szerintem fusd át ezt is: http://jateklinuxon.blog.hu/2016/02/27/playonlinux_avagy_windows-os_programok_linuxon