Sziasztok, Vettem egy a tárgyban jelzett új wireless nyomtatót. A legújabb 3.17.11-es HPLIP némi szenvedés után felismerte és sikerült beállítanom rajta a WIFI hálózatot. A végén közölte a HPLIP, hogy ok, most már lehúzhatom az USB kábelt és installáljam a nyomtatót a hp-setup [IPV6 cím] paranccsal. Igen ám, de erre azt az üzenetet kapom, hogy "device not found", merthogy ki van kapcsolva a nyomtató vagy ilyesmi és hogy invalid manual discovery parameter. A nyomtató látja a routert (világít a WIFI lámpa rajta) de a Linux nem látja a nyomtatót. Tudja valaki mi a gond itt? Ubuntu 16.04.3 LTS verzió. Van esély a beüzemelésre, vagy felejtsem el ezt a nyomtatót, ha Linuxszal akarok nyomtatni?
Új HP LaserJet Pro M102w-t nem látja a Linux a hálózaton
Talán segít: https://howto-ubuntunew.blogspot.hu/2016/11/install-hp-print-drivers-hplip-31611.html
Ipv6 megy a belső hálón? Linuxod hálózati kapcsolatán megy dettó? Tűzfalakat kapcsold le míg összehozod a kapcsolatot, majd ha megy akkor nyisd ki a releváns portot a két eszköz között. Ne felejtsd el ezt a nyomtatót, ha linuxal akarsz nyomtatni, inkább keresd meg a fentiek alapján hol akad meg a dolog. Mert ennyi erővel nem linux alatt se megy. Nekem is Wifis HPm van, nem kell hókusz-pók hozzá, látja a linux a hálózaton, semmi parancs nem kell. Csak hozzáafom a rrndszerhez mint hálózati nyomtatót, és ő leszedi a drivert ha kell neki extrában.
Köszönöm srácok a segítséget, de nem a HPLIP verziója volt a baj, azt már a legelején kiszűrtem. Nem is a tűzfal, hiszen belső, 192.x.x.x hálóról van szó. A rendszer saját tűzfalát nem akartam buzerálni ehhez, úgy gondoltam, hogy az azért túlzás lenne így a 21. század második évtizedének vége felé. :) Viszont megtaláltam a megoldást. Véletlenül, ugyanis ezzel a hibával kapcsolatban csak bugreportokra bukkantam. Leírom a megoldást, hátha más is belefut ebbe. A HPLIP-pel előzőleg a WIFI-re belőtt nyomtatót nem lehetett installálni a HPLIP által kiírt módon, mert a Linux nem látta. (Xubuntu 16.04.3 LTS) Reggel jött a megvilágosodás: meg kéne nézni, hogy a Linuxban lévő CUPS printer configurátor látja-e. Hát bizony látta és simán fel tudtam venni a nyomtatót és működik is! Hurrráááá :) Hogy miért nem működk a HPLIP instrukciója szerint azt nem tudom. Tehát: 1.) Ha egy új WIFI képes HP nyomtatót akarsz belőni a WIFI-re, nézd meg, hogy az éppen a gépeden lévő HPLIP verzió fel van-e rá egyáltalán készítve. Ha nincs,, töltsd le és installáld az új verziót. 2. ) Állítsd be a HPLIP Toolbox segítségével a nyomtató WIFI kapcsolatát USB kábelen keresztül, ha kész, húzd le a nyomtatót. 3.) Ne is próbálkozz viszont a hp-setup [IPv6] paranccsal, mert nem fog menni. Használd a CUPS configurátort (Az a neve, hogy "Printers") Add hozzá az új hálózati nyomtatót. (A CUPS config tool már IPv4 címet fog látni, fogalmam nincs, hogy a HPLIP miért az IPv6-tal szórakozik.) Megj: Majdnem biztos hogy egy Windows alól konfigurált WIFI-s nyomtatót ugyanígy fel lehet venni, de mi itthon nem használunk Windows-t)
Magamnak (is) jegyzetként iderakom.: https://www.cyberciti.biz/faq/how-to-install-networked-hp-printer-and-scanner-on-ubuntu-linux/ LaserJet Pro MFP M125nw nyomtató és szkenner hálózati beállításához használtam.
hp-setup
IP cím #alapbeállításra
hp-toolbox
#szkenner beállítás, a hiányzó tool-t letölti és telepíti.