Sziasztok! Nem értek nagyon a linuxhoz, csak munkahelyen használtam file servernek. Sima ubuntu desktop volt fent pár egyszerű samba megosztással. Minden windows hiba nélkül látta és tudtam hálózati meghajtókat csatlakoztatni. Sikerült jobb gépeket vásárolni, felment rá jogtiszta sulinetes win10 és BUMM nem látja a megosztást. Pontosabban az én állomásom már régóta win10es és itt is minden rendben volt. A gond az új telepítéseknél adódott. Olvasgattam és kiderült, hogy 1709verzióból kikerült az smb1 protokol. Néztem megoldásokat, hogy visszakapcsolják meg stb de nem ment. Rászántam egy hétvégét otthon, telepítettem új linuxot, új win10et teszt gépekre és nem ment. Xp simán látta a megosztást de win10 nem. Ha átírtam min protokolt akkor sem, annyit értem el, hogy akkor xp sem látta. :D Annyi furcsaság van, hogy az én gépem is már friss win de nem telepítve hanem frissítve úgy hogy közben volt rajta aktív hálózati csatolás ami azóta is működik. Ha akartam újat csatolni már nem tudta tallózni a servert, de ha kimásoltam az elérését régi megosztásnak akkor ment minden. Szolgáltatásokban bekapcsoltam smb1/c..... opciót azóta látja ismét és tudok tallózni is, de a frissen telepített win10ek nél ezt már nem tudtam megcsinálni mert nem is találtam ilyen opciót :D Tudom, hogy puruttya a leírásom és látszik, hogy nem értek a linuxhoz, de úgy gondolom ez valami triviális probléma és csak egy sor kell samba config file-ba és már az új windows-al is tökéletes lesz. Az évek óta bevált smb.conf https://data.hu/get/11213332/smb.conf Köszönöm szépen, hogy elolvastad. Hátha akad egy igazi profi aki megírja nekem a választ! Köszönöm előre is!
Win10 frissítés után nem látja az évek óta működő samba megosztásom
Állítólag smb1 szokott lenni a hiba fókuszában. Újabban win update-nál ez kikapcsolódik és az eddig müködő megosztások lehalnak.
Szia, Idebiggyesztem a smb.conf -om jellemző részeit. Ubuntu Server 16.04-en 4.3.11 Samba van. Látja másik Linux (Xubuntu 16.04, Mint 18.3, Popcorn Hour A200 smb kliense), Windows 7 home, Windows 10 home (friss telepítés, nem upgrade). Xp-m nincs. Őszintén szólva fogalmam sincs, nálad melyik opció hozza majd a megoldást. [global] passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* . directory mode = 775 writeable = yes hosts allow = 127.0.0.1 192.168.1.0/24 passdb backend = tdbsam client use spnego = no name resolve order = bcast wins max log size = 1000 read raw = no workgroup = OTTHONLAN map to guest = bad user log file = /var/log/samba/log.%m create mode = 775 passwd program = /usr/bin/passwd %u delete readonly = yes encrypt passwords = yes read prediction = yes client ntlmv2 auth = no pam password change = yes os level = 20 path = /srv/samba syslog = 0 preferred master = yes dns proxy = no getwd cache = yes obey pam restrictions = yes server role = standalone server unix password sync = yes write raw = no usershare allow guests = no panic action = /usr/share/samba/panic-action %d server string = %h server (Samba, Ubuntu) security = user client ipc max protocol = NT1 [homes] comment = Home Directories create mode = 700 writeable = yes directory mode = 700 browseable = yes [share] path = /srv/samba
szityakKézzel, összelegózva, utánaolvasás, ilyen-olyan leírások alapján. Volt egy kis pitty-putty nálam is még régen :) http://ubuntu.hu/node/42540 Azóta a szerver is 16.04, de emlékeim szerint az smb.conf változatlan azóta is. Amíg úgy működik, ahogy elvárom tőle, nem is nagyon akarom piszkálni...
kltWindows-on bekapcsoltam szolgáltatásokban SMB1.0/CIFS dolgokat, ezt olvastam. Ekkor már látja a szervert de még mindig nem tud csatlakozni. Igen biztos kell változtatnom, de amik küldtél azt egy teszt szerveren írom be. Új linux. Van csatorna ahol el lehet téged érni gyorsabban mint itt? Persze ha nem zavarna a dolog :D
szityakKíváncsi lettem, és megnézegettem. Igen, nálam is be volt kapcsolva az smb1. (Windows 10 10.0.17134.48). Alapból ott volt. Miután kivettem, természetesen megvakult a drága, semmilyen megosztást nem látott. Ezután elkezdtem faragcsálni a szambát, és most így néz ki a global része, ahogy alább beillesztem. Na, így csatlakozik a win10 a szambához smb1 hiányában is, de nem mutatja a szervert. Tehát, beírva, hogy \\szerver azonnal megjelent a megosztások listája, és tallózni is lehetett, de a hálózaton, mint jelenlévő gépet nem érzékelte. smb.conf global része: [global] passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* . directory mode = 775 writeable = yes hosts allow = 127.0.0.1 192.168.1.0/24 passdb backend = tdbsam name resolve order = bcast wins max log size = 1000 read raw = no workgroup = OTTHONLAN map to guest = bad user log file = /var/log/samba/log.%m create mode = 775 passwd program = /usr/bin/passwd %u delete readonly = yes encrypt passwords = yes pam password change = yes os level = 48 path = /srv/samba syslog = 0 preferred master = yes dns proxy = no getwd cache = yes obey pam restrictions = yes server role = standalone server unix password sync = yes write raw = no usershare allow guests = no panic action = /usr/share/samba/panic-action %d server string = %h server (Samba, Ubuntu) security = user client ipc max protocol = SMB3 client ipc min protocol = NT1 use spnego = yes
kltKöszönöm szépen a fáradságot. Az előzőt beírtam enyémbe és próbáltam személyre szabni (nem értek annyira linuxhoz), nem sikerült. Most lemegy az érettségi és utána foglalkozom vele mert már idegesít. Szerinted ezt egy az egyben átrakhatom az én configomba? Persze mappa elérési utat meg munkacsoportot átírva? A megosztot mappa elég ha létezik, vagy kell hozzá megosztási rész is?
szityakNincs mit. >Szerinted ezt egy az egyben átrakhatom az én configomba? Persze mappa elérési utat meg munkacsoportot átírva? Szerintem igen, de előtte mentsd el a régi konfigot. Ha nagyon nem megy valami, még mindig visszatérhetsz ahhoz. Amit valószínűleg változtatnod kell: hosts allow = 127.0.0.1 192.168.1.0/24 Itt a te hálózatod IP címeit add meg, de komplett ki is hagyhatod ezt a sort. Nekem egy időben a router butasága miatt DMZ-ben volt a szerverem, azért tettem bele. workgroup = OTTHONLAN nyilvánvalóan, nem ez a munkacsoportod neve preferred master = yes os level = 48 Ezt akkor, ha biztosan master-browser legyen. Ha több szervered is van a hálózaton, csak az egyiken állítsd be, különben vitatkozni fognak :) path = /srv/samba ez most így hirtelen nem is tudom, miért itt van, semmi keresnivalója itt. Vagy régen, sok verzióval ezelőtt kellett, vagy valamelyik copy/paste közben csúszott oda. >A megosztot mappa elég ha létezik, vagy kell hozzá megosztási rész is? Erre gondolsz: [share] . . . Igen, kell :)