Sziasztok! Itt le szeretném írni a megoldást a PHPmyAdmin bejelentkezési probléma megoldásához Ubuntu18.04 alatt. Frissen telepített LAMP esetén adódik az a probléma, hogy hiába állít be az ember jelszót a 'root@localhost'-hoz mégsem működik. Szóval: Ha már böngészted a netet és mindent megpróbáltál phpmyadmin reconfigure-ral és társaival de mégsem működik: 1. Lépés: vissza a starthoz: sudo apt-get purge php* sudo apt-get purge mysql-server ez ledúrja a korábban telepített minden php összetevőt, a phpmyadmint is beleértve. Majd eltávolítottam a mysql-servert is. Aztán: sudo apt-get autoremove :Ez leszedi a visszamaradt "szemetet" is sudo apt-get autoclean 2. Lépés: reinstall: Én a legújabb php-t szerettem volna használni, mert miért ne... így: sudo apt-get install mysql-server mysql-client <-ezzel a mysql-t telepítjük sudo apt-get install php7.0 <-ezzel települnek a 7.2-es cuccok is. sudo apt-get install phpmyadmin <-phpmyadmin telepítése Ekkor a localhost/phpmyadmin -ra nem fog kidobni semmit. Ekkor a következőket tedd: sudo gedit /etc/apache2/apache2.conf <- itt a gedit helyett lehet alkalmazni a tetszőleges szövegszerkesztőt (de ez tuti hogy van telepítve) majd a megnyíló állomány végére szurjuk be ezt: Include /etc/phpmyadmin/apache.conf Ez után a localhost/phpmyadmin -t frissítve egy rakat kód jelenik meg. Erre megoldás: sudo apt-get install php-gettext php-mbstring majd, újra kell indítani az apachot: sudo systemctl reload apache2 <-amennyiben hibát dob: sudo systemctl start apache2 Ez után működni fog a localhost/phpmyadmin 3. lépés: működésbe hozni a root@localhost-ot! terminálban: sudo mysql <-Ezzel "belépünk" a mysql-be majd írjjuk be: ALTER USER 'root'@'localhost' IDENTIFIED WITH mysql_native_password BY 'test'; A "test" itt a kívánt jelszó helye! FONTOS hogy ne marradjon le a pontosvessző a sor végéről! Amint ezzel megvagyunk írjuk be: EXIT, ezzel "kilépünk a mysql-ből és visszakapjuk a promtot.($) biztonság kedvéért: sudo systemctl reload apache2 <-apache újboli újraindítása sudo systemctl start mysql <-mysql indítása Használjátok egészséggel, remélem segít legalább 1-2 embernek! források: https://askubuntu.com/questions/1031198/ubuntu-18-04-lts-after-fresh-install-of-mysql-phpmyadmin-no-root-password-un?rq=1 https://askubuntu.com/questions/760741/localhost-phpmyadmin-not-working-on-ubuntu-16-04?utm_medium=organic&utm_source=google_rich_qa&utm_campaign=google_rich_qa

Csak halkan megjegyzem, hogy a csomagkezelő takarítását kb. fölöslegesen végezted el (autoclean meg autoremove, ráadásul az autoclean csak a tárolókban már nem elérhető, de a gépen meglévő csomagokat törli, vagyis jelen problémával kapcsolatban semmit). Még ha le is vitt a másik néhány csomagot, ami a PHP, MySQL törlése után fölöslegessé vált, azokat ismételten le kellett töltse, amikor újra telepítetted. A másik dolog a sorrend. Hogy ne legyenek problémáik a közös munkánál, telepítéskor először az Apache, aztán a PHP, majd a MySQL következik (bizonyos részeik egymásra épülnek, illetve függnek, ha nem találja maga „előtt” a telepítő, amit kell, akkor nem feltétlenül lesznek jók a program beállításai, ezért utólag kézzel kell turkálni a konfig-fájlokban).

HtibiJogos a hozzászólás, de ugyanakkor megjegyezném, hogy működik. Nekem a probléma megoldásához kb 4 óra kellett: rengeteg guglizás, szívás, újratelepítgetés, konfigok átírogatása, javítgatása stb. Lehet mondani, hogy nem megfelelően kerestem, de stacken, askubuntun és egyéb helyeken is van jó pár válasz megjelölve, mint működő megoldás. A fórumtéma pedig meló előtt, kapkodva íródott, kb. 10perc alatt, pusztán jó szándékból, hogy másnak ne kerüljön ennyi idejébe és idegbe a probléma megoldása. Megjelöltem a forrásokat is, hogy tovább lehessen lépni, ha valami nem tiszta.

Ennyivel később: 4 év