Sziasztok! Segítségetekre volna szükségem. Lenovo Legion y520-as laptopomra felraktam a Windows 10 segédprogramot. Hogy miért? Mert egy játék amit nagyon szeretek sajnálatos módon csak Win10 alatt fut a legszebben. De a lényeg, hogy mellé raktam az Ubuntu 18.04-et, így most választható, hogy melyik op. induljon. A problémám -ahogy a címben is leírtam- kikapcsoláskor vagy újraindításkor lefagy! Terminálból leállítva és újraindítva szintén fagy. Csakis a nyomógomb hosszas unszolására kapcsol ki. Frissítéseket telepítettem, innen töltöttem le a képfájlt, igazából ezerszer csináltam már, igaz 16.04-el. Tisztelt barátaim. Találkozott már valamelyikőtök hasonló problémával? Köszi szépen!

Frissítéseket telepítettem Ha van két kerneled, akkor esetleg próbáld ki a korábbival is.

Próbálj egy Ubuntu MATE-t vagy más rendszert. Állítólag a Gnome miatt használt GDM csinálja. A többiben LightDM van.

ububoxSzia! Kipróbáltam, de sajnos nem segített. Mellesleg a 16.04-ben így kellett "bekapcsolni" a wifi-t! Azért köszönöm szépen.

Na sziasztok! Kipróbáltam a 17.10-est, az Ubuntu Mate-et és ugyan az a probléma. Most visszarakom a 16.04-es verziót és azzal próbálok valamit kezdeni. Okulásul egy esetleges későbbi kérdezőnek vissza írom a megoldást. Ha lesz!

koverchenkoNa Kedves Barátaim! Felraktam a 17.10-es Ubuntut. Nem állt le! Pontosabban minden alkalommal befagyott. Frissítéseket telepítettem ugyan ehhez a rendszerhez és -sírni tudtam volna- leállt, újraindult, tette a dolgát ahogy kell. Nocsak -mondom magamnak, mert néha szoktam magammal beszélgetni- mi lenne, ha innen upgrade-elném 18.04-re? Megtettem, frissítés után újra is indult, de ennyi. Innentől ugyan az a probléma volt, mint induláskor. Most újra felraktam és frissítettem a 17.10-est és használom. Nagyon tetszik. De olvastam, hogy nem jön több támogatás, frissítés hozzá. Szerintetek okoz ez nekem valamilyen hátrányt a közeljövőben?

koverchenkoHacsak nem fedeznek fel valami óriási biztonsági rést, amit a támogatott kiadásokban javítanak, ebben meg már nem, akkor nem hiszem, hogy nagy hátrányt szenvednél. Most már legalább van egy működő rendszered. Így már lesz időd kísérletezni. Én nem helyette, hanem mellé próbálnék meg majd tenni egy másikat, aminek hosszabb a támogatottsága és még megfelelően is működik.

csuhas32Szia! Hát olvastam valahol erről a Xorg(?) ról, amit bejelentkezés előtt kilehet választani. Nos ha bejelentkezem simán Ubuntuval, akkor ugyan leáll, újraindul, de pl. nem működik a PUTTY. Ha a másikkal jelentkezem be működik a PUTTY, de nem áll le, nem indul újra! :) Megmosolyogtat a hozzá nem értésem! :)

koverchenkoAkkor jelen pillanatban úgy néz ki, hogy el tudod indítani a rendszert, a Waylandot választva a használat is lehetséges, majd ha végeztél kijelentkezel, bejelentkezel az Xorgba és úgy le tudod állítani. Alakul, de még nem tökéletes. :-) Meg kellene keresni az okát, hogy miért nem működik az Xorg alól a PuTTY, és akkor már célon lennél. Nincs valami hibaüzenet, amivel szolgálni tudnál *(Én a magam részéről amúgy biztos nem ragaszkodnék az Ubuntu alapértelmezett felületéhez. Telepíteném a kis erőforrás és helyigényű LXDE-t, az egyszerű, lehet hogy ott egyből stimmelne minden. sudo apt install lxde lxde-common lxsession-logout után szintén a bejelentkezési képernyőn volna kiválasztható.)

koverchenkoSziasztok! Tényleg csak okulásul, ha valakinek hasonló problémája akad. Újra lefrissítettem a 18.04-re és a bejelentkezésnél a Wayland-ot választottam ki. Hát na. Megy minden, nem lehet okom panaszra! Csak mondom!

Ennyivel később: 4 év