SkandarGraunÉn nem vagyok profi Excel-Calc kezelő, de néhány dolgot már megoldottam, viszont abból amit írsz egy szót sem értek.
Nem írtad, de feltehetően több 10 ügyfélről van szó. Akkor ennek a Munkafüzetnek több tucat lapja lesz? Már csak ez is megkérdőjelezné a használhatóságot. Átnevezni az ügyfelek nevére?
Én mindenképpen egy lapon próbálnám megoldani a dolgot.
Itt egy példa: tegyük fel van száz ügyfél.
Az első oszlopba kerül a Név. A másodikba a Város, majd a Lakcím, a Telefonszám stb. A fontosak kerüljenek előre, hogy ne nagyon kelljen vízszintesen görgetni.
Miután minden adatot felvittél, elmented "Ügyféladatok" néven. Készítesz egy másolatot "Ügyféladatok-eredeti" néven, és ezt írásvédetté teszed arra az esetre, ha a lekérdezések során összekutyulnál valamit, ami nem túl nehéz, és észre sem fogod venni.
Ezután jöhet a lekérdezés. (Tehát az "Ügyféladatok" táblázatot használjuk.)
Az egyik lehetőség az adatok szűrése, ezt kell nagyon megtanulnod használni.
Tegyük fel, van az ügyfelek között 15 debreceni lakos. A Város oszlopot szűrve egy listában megjelenik az összes Város, ami a táblázatban előfordul.
Ha kiválasztod Debrecent, akkor csak a debreceni lakosok jelennek meg a táblázatban.
Ha csak a női ügyfelekre akarsz szűrni, nos akkor bajban leszel. Elfelejtettél a név után egy olyan oszlopot készíteni, amiben az szerepel, hogy férfi, vagy, nő, vagy egyéb. (Ez itt nem gender kérdés, de lehet céges ügyfél, ahol változhat a kapcsolattartó neme)
Persze utólag is beszúrhatsz egy oszlopot, de ez mutatja, mennyire el kell tervezni mindent előre.
Arra is van lehetőség, hogy akármelyik oszlop adatait sorba rendezd. ABC sorrendbe. Amikor ezt teszed, a program megkérdezi, hogy akarod-e kibővíteni a rendezést? Ha igent választasz szerencséd van, akkor a többi oszlop a kiválasztottal együtt módosul, ellenkező esetben viszont nem. Ennek az lesz az eredménye, hogy jól összekeverted mondjuk a Város oszlop elemeit.
A fenti két módszert lehet kombinálni, de hogy hogyan kell mondjuk több szempont szerint szűrni az adatokat, azt nem tudom, de erre ott van a Súgó.
(Ezt kb. 10 évvel ezelőtti Xcel használatból maradt emlékek alapján írom)
Még egy ötlet. Azt is meg lehet tenni, hogy van több száz ügyfél, akiknek a részletes adatai egy-egy külön Munkalapra kerülnek. (De a lapfület nem kell átnevezni, az ilyen mennyiségben értelmetlen. Én egy Közüzem nevű munkafüzetben tárolom a közüzemi számlák adatait, de ott csak 13 lap van. Január, Február...)
A munkafüzet első lapja viszont tartalmazni fogja az összes ügyfél Nevét, Címét, Telefonszámát, és egy linket, ami a munkafüzet megfelelő lapjára mutat. (Sőt akár egy-egy Word-Writer lapra is mutathat)
Ha rákattintasz a Cserép Virág, Tatabánya... sorban lévő linkre, akkor a mondjuk 34 oldal fog megnyílni, ahol a kérdéses hölgy összes adata szerepel. Akár a fényképe is. De a több szempont szerinti szűrés, lekérdezés számomra ismeretlen terület, ahhoz nem tudok hozzászólni.
Apropó hozzászólás, az előzőre azt válaszoltad, hogy nem ez a problémád. Tudom, csak példának írtam, hogy mi mindent kell megtanulni, ha a táblázatkezelőt használni akarod.
Nekem volt egyszer három darab egyenként három ujjnyi vastag könyvem: a Windows 95, a Word, és az Excel használatáról szólt.
Szerk.
Közben tettem egy próbát. Egyszerűen működik a többszörös szűrés:
leszűröd a Várost: Debrecen
leszűröd a Nemet: nő
leszűröd a Gyermekek számát: 2 és 3
Eredményül a debreceni, 2 és 3 gyerekes nőket kapod.
És minden egy lapon van.