doors1984Normál állapotban szeretem az index.hu-t a maga különc stílusával, de azért vannak cikkek, amit durván túlzásnak tartok. Ezek például ilyenek. Eleve már a bevezetőben is a Linux ellen hangolja az olvasót, a továbbiakról nem is beszélve. Egy blogbejegyzésnek még elmenne, hogy oké, neki ez a véleménye róla, de cikknek, amit tíz- netán százezrek olvasnak, ahhoz kicsit tárgyilagosabbnak kellene lenni.
Az első cikk nekem amolyan bújtatott MS-marketingnek tűnik, hogy a végén csakazértis kihozza, hogy márpedig szerinte az "idővel együtt" többe kerül a Linux, a maga ingyenes, teljesértékű office programcsomagjával, a könnyen kezelhető, már-már professzionális grafikai programjaival, mint a Windows (20-60ezer Ft, ízlés szerint), az MS Office (30-tól kb. 120 ezerig, szintén ízlés szerint), na meg minden egyéb, amit még Windowsra telepíteni kell, hogy teljesértékű, munkára/hobbira alkalmas rendszer legyen belőle. Arról ne is beszéljünk, hogy Linux alá - ugyan ha jól tudom, alapértelmezetten nem kerül telepítésre - van pár kitűnően használható webszerkesztő (Quanta+, Bluefish, Kompozer), és ugyebár Windowsra egy Dreamveawer, vagy egy Frontpage szintén nem ingyenes. Én még annak idején önként, mindenféle rábeszélés nélkül kezdtem el használni az OpenOffice-t, még az 1-es verziót, és azóta is azt mondom, hogy nem találtam olyasmit, amit Wordben meg tudtam csinálni, de Oo writer-ben nem. (Mármint úgy értem, hogy olyasmit, ami hétköznapi használatnál előfordulhat. Pedig gyakran használom az Oo-t.)
Amikor meg azt állította, hogy nagyok a betűk... könyörgöm, nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek? Ezt komolyan gondolta? Ha nem tetszik az alapértelmezett, át lehet állítani, nem kell hozzá olyan hejdenagy szaktudás...
A nyelv-kérdés már jó ideje nem aktuális, főleg nem az alapértelmezett, "főbb" alkalmazásoknál.
A második írás is kb. az első színvonalán van, én azért kíváncsi lennék, hogy egy mezei, "egybites" júzer mikor hiányolta a címkézésen alapuló fájlcsoportosítást...
Nálam az a "csak mindenre elszántaknak" kifejezés verte ki a biztosítékot. Nagyjából az lehetett vele a célja, hogy ha valaki netán még gondolkodik a Linux kipróbálásán, azt is végleg elriassza.
Nem tudom, miért, de van a családban olyan, aki meglátván a gépemen a Linuxot, kis kérdezősködés után azt kérdezte, hogy rá tudnám-e telepíteni az ő gépére is. Mert egy csomó midnen van rajta, (ugye említettem neki, hogy alapból van ennyi alkalmazás) és ugyanazt meg lehet vele csinálni, mint egy Windows-zal. Az illető nem informatikus, és nem is kísérletező kedvű buherátor. Egészen biztos, hogy ha mások hasonlóan hozzá, gyakorlatban ismerkednének meg a Linuxszal, és nem ilyen agyament cikkekből hallanának róla, nem idegenkednének tőle ennyire...