Sziasztok! Kubuntu 19.10 (64bit)-et használok. Pár nap alatt igen megduzzadt a /var/log könyvtáram. Ezen belül nem látom, hogy hol van a növekedés. A baobab azt mutatja, hogy a /var mérete 18 GB, a /var/log könyvtár 16,1 GB méretű, de az alkönyvtárak mérete pár KB. Csak a /var/log/journal 834 MB. Nem értem, mi növekszik, és azt sem, hogy mitől. A rendszer számára 36 GB-ot adtam, és most már csak 350MB a szabad helyem. Van valakinek ötlete, hogy mit tegyek? Fájlrendszer ext4.
/var/log mérete vészesen növekszik
Mit mutat ez a parancs : (Mi az ami GB nagyságrendű ?) sudo du -sh /var/log/*
sudo du -h /var/log/
csuhas32Közben én is "turkáltam" a rendszerben. Kicsit a ktorrentre is gyanakodom, de még nem tudom. Viszont a /var/log könyvtárban találtam két fájlt: syslog1 és kern.log1 fájlokat, amelyek 7,1GB méretűek voltak. Megnyitni nem tudtam, így töröltem őket. Fura módon, bár törlődtek, mégis csak 7, 1 GB-tal lett több helyem. De akkor is! Pár napja még több, mint 13 GB szabad helyem volt. Hová lett? Nem telepítettem semmit. Még a sophos antivírus is szóba jöhet. a du -h /var/log eredménye: 810 MB.
pethammerÚjraindítottam a rendszert és most jelent meg a másik -- feltehetően kern.log1 -- fájl törlésének az eredménye, mert a gyökérben (/) a szabad hely újra "normális": 14,6 GB lett. Nem értem, hogyan hízhatott meg ez a két fájl: syslog és a kern.log?
csuhas32Nem voltam gép előtt. Nem értem, hogyan lehet egyáltalán több gigányi egy log fájl? Ráadásul pár nap alatt...
pethammersudo du -ch /var/log/ | grep G paranccsal látni fogod, hogy melyik fájlok azok, amelyek GB-os nagyságrendűek. A logfájl végébe belenézhetsz tailf vagy tail -f paranccsal. Ha ilyen intenzíven logol vmi, akkor másodpercenként sikítozik valamiért, szóval jó eséllyel látni fogod, hogy mi is az ami szerepel pár ezerszer a fájlban. ;)
a mesterJaaa! Ééééértem! Nem kijavítjuk a hibát, hanem inkább beseperjük a szőnyeg alá... Hát az is egy lehetőség... Ezen igénytelen esetben pedig: crontab -e majd beleírni: 0 * * * * logrotate -f /etc/logrotate.conf Fájlt elment, és készen is vagyunk. Igaz, a logok csak egy óráig lesznek meg, de ha a hiba feltárása lényegtelen, akkor a logok is feleslegesek.
csuhas32Ezt most én is megnéztem. Még nálam is vannak GB-os logok, de nem vészes. Nálam jelenleg így néz ki: 3,1G /var/log/journal/17c9d7572708440093a2e721e20e0cf2 3,1G /var/log/journal 4,0K /var/log/dist-upgrade 36K /var/log/cups 3,9M /var/log/installer 136K /var/log/apt 24K /var/log/unattended-upgrades 4,0K /var/log/gdm3 4,0K /var/log/hp/tmp 8,0K /var/log/hp 4,0K /var/log/speech-dispatcher 3,2G /var/log/