Sziasztok! Kubuntu 19.10 (64bit)-et használok. Pár nap alatt igen megduzzadt a /var/log könyvtáram. Ezen belül nem látom, hogy hol van a növekedés. A baobab azt mutatja, hogy a /var mérete 18 GB, a /var/log könyvtár 16,1 GB méretű, de az alkönyvtárak mérete pár KB. Csak a /var/log/journal 834 MB. Nem értem, mi növekszik, és azt sem, hogy mitől. A rendszer számára 36 GB-ot adtam, és most már csak 350MB a szabad helyem. Van valakinek ötlete, hogy mit tegyek? Fájlrendszer ext4.

Mit mutat ez a parancs : (Mi az ami GB nagyságrendű ?) sudo du -sh /var/log/*

csuhas32Közben én is "turkáltam" a rendszerben. Kicsit a ktorrentre is gyanakodom, de még nem tudom. Viszont a /var/log könyvtárban találtam két fájlt: syslog1 és kern.log1 fájlokat, amelyek 7,1GB méretűek voltak. Megnyitni nem tudtam, így töröltem őket. Fura módon, bár törlődtek, mégis csak 7, 1 GB-tal lett több helyem. De akkor is! Pár napja még több, mint 13 GB szabad helyem volt. Hová lett? Nem telepítettem semmit. Még a sophos antivírus is szóba jöhet. a du -h /var/log eredménye: 810 MB.

pethammerÚjraindítottam a rendszert és most jelent meg a másik -- feltehetően kern.log1 -- fájl törlésének az eredménye, mert a gyökérben (/) a szabad hely újra "normális": 14,6 GB lett. Nem értem, hogyan hízhatott meg ez a két fájl: syslog és a kern.log?

pethammerFigyeld őket. Ha egy kicsit nőnek, akkor még meg tudod nyitni ezeket és elolvashatod mire panaszkodnak.

csuhas32Nem voltam gép előtt. Nem értem, hogyan lehet egyáltalán több gigányi egy log fájl? Ráadásul pár nap alatt...

pethammerValamiért folyamatosan jajgat a rendszer - nézd meg hogy melyik fájl növekszik - és gyakran előforduló sort (sorokat) másold be a válaszodba. Hogy a net.-en rákereshessünk.

pethammersudo du -ch /var/log/ | grep G paranccsal látni fogod, hogy melyik fájlok azok, amelyek GB-os nagyságrendűek. A logfájl végébe belenézhetsz tailf vagy tail -f paranccsal. Ha ilyen intenzíven logol vmi, akkor másodpercenként sikítozik valamiért, szóval jó eséllyel látni fogod, hogy mi is az ami szerepel pár ezerszer a fájlban. ;)

Kittus2Attól tartok, őt nem érdekli, mi okozza a file növekedését, csak a növekedés tényét szeretné megszüntetni.

a mesterJaaa! Ééééértem! Nem kijavítjuk a hibát, hanem inkább beseperjük a szőnyeg alá... Hát az is egy lehetőség... Ezen igénytelen esetben pedig: crontab -e majd beleírni: 0 * * * * logrotate -f /etc/logrotate.conf Fájlt elment, és készen is vagyunk. Igaz, a logok csak egy óráig lesznek meg, de ha a hiba feltárása lényegtelen, akkor a logok is feleslegesek.

csuhas32Ezt most én is megnéztem. Még nálam is vannak GB-os logok, de nem vészes. Nálam jelenleg így néz ki: 3,1G /var/log/journal/17c9d7572708440093a2e721e20e0cf2 3,1G /var/log/journal 4,0K /var/log/dist-upgrade 36K /var/log/cups 3,9M /var/log/installer 136K /var/log/apt 24K /var/log/unattended-upgrades 4,0K /var/log/gdm3 4,0K /var/log/hp/tmp 8,0K /var/log/hp 4,0K /var/log/speech-dispatcher 3,2G /var/log/

XplosiveEzek nem a logfájljaid, csak könyvtárak és azok mérete a /var/log-on belül. A naplófájlok tipikusan *log-ra végződő nevet viselnek, pl. syslog, mail.log, auth.log.

XplosiveEgy 3.2GB méretű /var/log könyvtár méret azért szerintem elég vészes - pláne ha folyamatosan - elég húzósan - növekszik is. Mikor lett telepítve a rendszer ? sudo dumpe2fs /dev/sdax | grep 'Filesystem created:' (A /dev/sdax helyett, a rendszerpartíció / azonosítója)

lala2dumpe2fs 1.44.1 (24-Mar-2018) Filesystem created: Wed Jan 22 21:32:04 2020

XplosiveAkkor nézz bele a journal-ba, mert ott valami nem stimmel.

XplosiveHát, ez az ... még egy hónapja sincs hogy telepítetted és eddig már 3.2GB-ot belogolt - mekkora lenne 3-4 hónap múlva ? Megtelne a rendszerpartíció ? (Ha van) sudo du -sh /var/log/* Ezzel a paranccsal nézd meg hogy mekkorák a /log-ban lévő mappák / fájlok.

lala2A sudo du -sh /var/log/* parancs kimenete: https://pastebin.com/PeKRaPMS

XplosiveNézzük ezzel van-e baj?: journalctl --disk-usage Ha igen csökkentsük a méretét: journalctl --vacuum-size=200M Azért nézzük meg van-e valami bibi: journalctl --verify