Tisztelt Ubuntu Használók! Ma kötötték be az új 1000 FTTH optikai internetkábelt routerrel. Sajnos a wifi csak 100 Mbt/s sebességgel megy, a kábelen menne a gépem 1000 Mbt/s-mal, de kábellel "nincs internetkapcsolat" üzeneteket kapok a böngészőimen. A problémámra megoldást keresve, beírtam a terminálba "sudo pppoeconf" parancsot, melyre a válasz: "1 csatoló vizsgálata során a szolgáltatótól nem érkezett válasz. Ellenőrizze a hálózat és a modem kábelét. A vizsgálat meghiúsulásának oka lehet még, hogy egy másik pppoe folyamat is fut, ami lefoglalja a modemet." A digi ügyfélszolgálatán úgy látták, van kapcsolatom. Hol lehet a hiba, és a megoldás?
Router kábelen nem működik, wifin igen
A hiba ott van, hogy egyszerre akarsz mindent: kábel, vifi, router, ppoe. Ezek mind ütik egymást, szegény gép valahogyan kiókumlálja, mit akarsz tőle, és teszi a dolgát, ahogy tudja. A Digitől kaptál egy dobozt. A doboz köszöni jól van (ezt látják bent is), neked a routerére kell csatlakoznod. A ppoe-t felejtsd el, nem ide való. Egyszerűen DHCP-n kérjél tőle címet, és örülj. De VAGY kábelen, VAGY vifin, mert mindkettő ugyanarra a routerre kapcsolódik, és abból csak a gubanc van, látod.
2 port van a modemen 1. Wifi-s 100 Mbt/s 2. Kábel 1000 Mbt/s Használd a DHCP-t és kész.
a mesterNagyra értékelem a helyesírás iránti hihetetlen elkötelezettségedet:) Valóban, de már nem lehet javítani. Az adatátvitel sebességét általában a kbps (ezer bit per second), Mbps (millió bit per second) és Gbps (milliárd bit per second) rövidítésekkel jelzik.
LinuxKillerMagyarul?
ZolintyaIlletve, ha DHCP-t választok, milyen felületen tudom azt beállítani? A "Hálózatok" fül alatt a Beállításoknál nálam csak a VPN és a Hálózati proxy jelenik meg. Egyébként korábban sem jelent meg más, csak amikor terminálból konfiguráltam a pppoe hálózatot, azután jelent meg a pppoe kapcsoló is, de nem ért semmit. Mindig csak terminálból tudtam belépni-kilépni a hálózaton.
ZolintyaSubnet mask: otthoni hálózatodban szinte biztosan 255.255.255.0 Használhatsz mást is, de maradjunk ennél. (Csak ezt találtam magyarul: https://szoftvertipp.info/halozatok-tutorial-cidr-elmelet.szoftver ) Leegyszerűsítve, ebből derül ki, hogy az IP címednek melyik része a hálózatodon belüli része. Mondjuk, hogy az IP címed 192.168.1.10. Akkor a 192.168.1.1 - 192.168.1.254 -ig minden cím a saját hálózatodban van (a subnet mask ezt mondja ugyanis). Amikor a géped egy ezen kívül címhez fordul (például 8.8.8.8), akkor azt közvetlenül nem tudja megtenni. Kell egy közbülső állomás, akinek van lehetősége elérni az adott címet, van hozzá útja. Ez az átjáró, avagy "gateway". Ez a routered címe lesz. Tegyük fel, hogy a routered címe belülről 192.168.1.254, akkor az átjárónak is ezt add meg. DNS kiszolgáló már ennél engedékenyebb, mert bármit használhatsz, Google DNS 8.8.8.8, Open DNS 208.67.222.222, de előfordulhat, hogy a routereden fut egy Dnsmasq, ami a DNS kéréseket a szolgáltatód DNS szerverére küldi, és onnan adja vissza a választ: akkor a routered IP címét is teheted ide. Vagy ha üzemeltetsz egy Pi-hole-t, akkor annak a címét. Szóval, rajtad áll. Arra vigyázz, hogy statikus IP címként a routeren megadott DHCP tartományon kívüli kézzel megadott címeket használj, különben adódhat gubanc, IP ütközés. VAGY tiltsd le a routerben a DHCP szervert, viszont akkor az összes eszközön, beleértve a mobiltelefonokat is, kézzel kell beállítanod a fenti paramétereket. Biztos ezt akarod?