Sziasztok! Most vágtam bele az Windows 10 őszi frissítés és az Ubuntu legfrissebb verziós Dual-Boot használatának és arra lettem figyelmes hogy ha sokat használom vegyesen a rendszereket akkor a grub eltünik és a Windows tölt be csak(Win-ből speciális rendszerindítással elérhető az Ubuntu). Valaki tudna ebbe segíteni, hogy mi a teendő ilyenkor?

Nincs Windowsom csak írhatnékom. :-) Én valami olyasmit olvastam, hogy a legjobb ha a Linux és a Windows külön lemezen vannak. Nálad azonos lemezre kerültek? A rEFInd nem lehet megoldás a problémádra?

Újraindításkor, shift gomb nyomva tart, buntu kiválaszt lett próbálva? Vagy: Live OS alól (?=a partíció száma) " sudo mount /dev/sda? /mnt sudo mount /dev/sda? /mnt/boot/efi sudo mount -B /dev /mnt/dev sudo mount -B /proc /mnt/proc sudo mount -B /sys /mnt/sys sudo chroot /mnt sudo update-grub sudo grub-install /dev/sda exit sudo reboot "

csuhas32Ja! 2020-at írunk és ezek a vágólapok még mindig csak ennyit tudnak! :(

ububoxDe ha okosabb agy, mint egy ötödikes, akkor te tehetsz az ügy érdekében, és nem vezeted félre a kérdezőt. (Ja, tudom, a hómofisz miatt kimaradt pár óra a tavaszi félévben.)

Nekem ilyen csak egyszer fordult elő - akkor is én voltam az oka -, úgy rémlik ennek elkerüléséhez két dolgot kell kikapcsolni a windowsban - ettől a windows indulása lényegesen lassubb lesz - az egyik a gyorsindítás, a másikra nem emlékszem vagy megadják a többiek, vagy keresd a fórumon (többször is írtak róla). És nem, nem szükséges két meghajtóra rakni, nekem is eggyen van (bár olvastam a győzködést, hogy tegyük két külön meghajtóra, nekem így is tökéletesen üzemel - a linuxból látom a windows-ost (írhatom, olvashatom a fájlokat), a windowsban telepítettem egy segédprogramot, amivel a linuxból tudok a windowsba (amikor a windows fut) fájlokat másolni! Azt hiszem ezt a kettőt kell kikapcsolni windowsban: secure boot, fast boot.

Ennyivel később: 2 év