Szaisztok! Még csak most ismerkedem a Linux világával és kezdőként egy Kubuntu 20.10 mellett döntöttem. Nagyon tetszik amit ezidáig tapasztaltam, de ha már op rendszert cseréltem, van egy régi igény, amit szeretnék megoldani. Van a központi gépben 4 HDD (NTFS), amelyeken a mapparendszert az ABC egyes betűi alkotják, az első HDD-n A-F-ig, a másodikon G-M-ig, és így tovább. Ezek a HDD-k eddig Windows alatt egyenként meg voltak osztva, és minden csatlakozó gépnél 4 hálózati mappát fel kellett csatolni, hogy az összes betű (mappa) elérhető legyen. Meg lehet-e oldani valahogy, hogy ezeket a betűs mappákat egy fő mappa alatt összefűzni és csak azt az egy főmappát megosztani a többi gép felé? Előre is köszönök minden ötletet és segítséget!

Igen. Csinálsz egy könyvtárat, és azt megosztod. Ebben a könyvtárban pedig elhelyezel linkeket az eredeti tartalmakra. A konkrétumok attól függnek, hogy milyen módon osztod meg mezt a könyvtárat (Samba, NFS), illetve mikor és hogyan és hova csatolódnak azok az adathordozó vincseszterek? Az is előfordulhat, hogy eleve a megosztandó könyvtárba csatolod a 4 HDD-t. Apróbetűs részként javasolnám, hogy ha ezentúl Linux műkik majd ezen a szerver(?) gépen, akkor a vinyókat célszerűnek látom átformázni valamilyen natív linuxos fájlrendszerre.

Sömike! Nem a hozzászólásod alá írok, mert akkor már számodra szerkeszthetetlenné válik. A Linuxa csak apró elírás a "nem mindjárt lejár a támogatása" viszont elbírna egy kis kozmetikát.

Szai! :) Üdv a Linux azon belül is az Ubuntu világában! Reméljük kitartó vagy, mert sok év Winezés után sokaknak nehézkes az áttérés. Ha az áttérésnél tartunk. A 20.10-et gyakorlásnak fenn hagyhatod, de fő rendszernek ne akard használni, mert mindjárt lejár a támogatása, úgyhogy ne lakd be nagyon. A kérdésedre a válasz: Igen lehetséges. Ehhez LVM-et kell használni (Logical Volume Manager). Én személy szerint nem használtam még, de félek, hogy az NTFS nem lesz megfelelő. Egy kicsit az NTFS-ről: Ez a Microsoft saját zárt fájlrendszere. Ez azt jelenti, hogy senkinek nem kötik az orrára, hogy mi is van benne igazából, és mitől működik. (Tudom ez is füsttel megy, mert ha az kijön, akkor nem működik tovább). Az hogy a Linux írja olvassa ezt a fájlrendszert nem jelenti azt, hogy ezt olyan tökéletesen teszi, mint a Windows. Bár a Win10 megjelenésével ez az arány kedvezően változott, annak ellenére, hogy a linux fejlesztők nem sokat javítottak, viszont a MS-osok eleget rontottak ezen.

Halihó! Köszönöm mindenkinek a segítséget és a befogadást! Kitartó vagyok, meg eddig sokkal jobban is tetszik, mint a Win, mert a központi gép (sajnos nem szerver, csak egy sima PC több vinyóval) kicsit koros, és hát a Win már rendesen letérdeltette, a Linux meg vidáman zötyög rajta. :) A KDE amolyan óvatos duhaj lépés volt, hogy egy kicsit még Win szerű legyen a felület, a biztonságérzet végett. :) Akkor először is át kell sakkoznom a tartalmakat a winyókon, hogy egyenként le tudjam üríteni és át tudjam formázni őket.

bearnie78Állítólag ha valaki Win szerű felületre vágyik, akkor a Cinnamon (A Linux Mint alapértelmezett felülete) felületet szokták ajánlani. Én már régóta, sem a KDE-t, sem ezt nem használom, így saját benyomásom e tekintetben nincs. Korábban a KDE-t az erőforrás igényesebb felületek közé sorolták. Nem tudom e legújabb (talán Plasma a neve?) ezt a vonalat tovább viszi e? Amúgy véleményem szerint azt hogy egy számítógép szerver-e vagy sem, azt nem a hardvere, kinézete határozza meg, hanem a feladat. Adott esetben egy egyes Pí is lehet szerver. Más: Azt mindig tartsd szem előtt, hogy a Linux nem Windows. Persze fordítva is igaz. :). Az elején nehéz lesz majd leküzdeni egy-két jól berögzült Win-es fogást, de ha jól csinálod, akkor amikor majd Windowsra kell fanyalodnod, azt akarod majd úgy használni mint egy Linuxot. :)

sömikeNem tudom, de nekem úgy tűnik ki a leírásból, hogy a kérdező nem a partíciókat szeretné összefűzni (LVM), hanem a diskeken található (adat)mappákat szeretné egy mappába "összegyűjteni", hogy később azok a megosztás során egy mappában látszanak. Erre pedig az LVM nem hiszem hogy a legmegfelelőbb megoldás, hisz ezt a technológiát leginkább a gyors és egyszerű skálázhatóság miatt szokás alkalmazni. Azaz ha elfogy a hely, akkor tolunk még egy kis disket a helyhiányos volume alá úgy, hogy használjuk az összes VG-be bevont PV-t/partíciót. Ugyanakkor egyet értek azzal, hogy ha linuxra váltott a kérdező, akkor az adat partíciókat is érdemes linuxos fájlrendszerre migrálni. Ha a kérdező csak a már létező mappáit szeretné egy mappába összegyűjteni, akkor talán klt megoldása lenne a legcélszerűbb és legegyszerűbb. Szimpla symlink a kérdéses mappákra (ln -s /forrás/mappa /cél/mappa ) egy új mappán belül, majd a kérdéses gyűjtőmappát megosztani vmilyen technológiával és már kész is vagyunk. Másik megoldás lehet az egy mappába mountolás is mondjuk mhddfs-el de azt picit macerásabb mint symlinkelni. ;)

Kittus2Én meg pont úgy értelemezem, hogy Ő egybe szeretné látni az ABC-t. A symlinkes megoldás szerintem pont azt az eredményt adja vissza, (ránézésre) mintha négy csatolt meghajtója lenne. Ahogyan eddig is volt Win alatt. Ugyanakkor ha az mhddfs egy mappába "megengedi" felcsatolni a négy meghajtót, akkor az lehet mégis egyszerűbb mintha rengeteg adatmozgatás árán átformázná a vinyókat. Persze kérdéses, hogy ezt meg lehet e úszni? Illetve ha igen, akkor érdemes e?

csuhas32:) Végül is csak egyszer kell megcsinálni! Szerk.: Átgondoltam. Attól függetlenül, hogy nem tartom elegáns megoldásnak, ez jóval gyorsabban és kockázatmentesebben végrehajtható művelet. Ráadásul a célnak tökéletesen megfelel. Végre van itt valaki, aki használja az érettségiét! :)

Kittus2Kittus, köszi! Ezt az mhddfs dolgot nem ismertem. Használtad ezt a gyakorlatban? Ha pölö 3 vinyón vannak ext4 partíciók (lehetnek ext4, van mást kíván?), azokat ugye, így össze lehet fűzni? Ha megfekszik az egyik vinyó, mi történik? Eltűnik a beteg meghajtón tárolt tartalom, vagy az egész minden megy a levesbe? Ha létrehozol az összefűzött területen egy könyvtárat, az melyik HDD-re kerül? Ez most érdekel...

csuhas32Hát, ha nekem kéne csinálnom, akkor én tuti beletuszkolnám egy for ciklusba vhogy. :)

kltÉn személyesen nem használtam még, mert nekem nem volt rá szükségem. (Nálam az adat partíciók raidz1-en vannak tárolva zfs-en napi fs snapshottal. Így nem kell aggódom az adataim miatt ;) Mondjuk az is igaz, hogy nem használok windózt.) Az mhddfs megoldás tulképp egy partíció szintű raid0. Igazából nem csinál mást csak egy mappába mountolja a különböző partíciókat illetve van még kiterjesztett attrib kezelése is. Nah jó nem csak ennyi de nagyon hasonló. Tudtommal az NTFS-t is támogatja... Nem háklis az FS typokra. Ha az FS-t kezeli a linux akkor elvileg a mhddfs is fogja tudni kezelni a partíciót. Ha megfekszik az egyik vinyó, mi történik? A leírások alapján sztem szimplán az a rész ami halott vincsin volt az nem lesz látható. FIgyi rá, hogy nem ad redundanciát csakúgy mint a RAID0! Ha létrehozol az összefűzött területen egy könyvtárat, az melyik HDD-re kerül? Vélhetően arra a partícióra, amelyiken tárolva van az adott könyvtár szülőkönyvtára... De biztosan nem tudom... Nem igazán akartam még kipróbálni... :( De ha érdekel a dolog, akkor sztem kezdd ezzel a cikkel: https://www.tecmint.com/combine-partitions-into-one-in-linux-using-mhddfs/ Az alapok nagyon jól benne vannak. Hasonló megoldás a MergerFS: https://github.com/trapexit/mergerfs Ez is egész jónak tűnik :)

Ennyivel később: egy év