Én még Linuxon sem telepítettem annyi programot forráskódból egymás után, mint tegnap és ma Mac OS X 10.6.8 alatt.
Nem is gondoltam volna amúgy, hogy pont egy olyan egyszerű(nek) (tűnő) program telepítése kapcsán kerül elő ez a dolog, mint a wget.
Ráadásul Mac OS X-en. A wget-hez kell a gnutls, de ezt nem sikerült lefordíttatni a fordítóval (compiler-rel). Az ezzel kapcsolatos részleteket lásd a blogbejegyzés végén.
Alapesetben amúgy nem lenne nehéz forráskódból programot telepíteni (lényegében ./configure, make, make install), csak kicsit időigényes.
Legalábbis egy Macbook Pro 1.1-gyen. Egy modernebb laptopon valószínű, hogy hamarabb "lefordulnak" és települnek a programok.
Viszont néhány programnál a ./configure parancsot többször kellett futtatni (esetenként kapcsolókkal), hiányzó dolgok miatt.
Meg időnként vannak parancsok, amiket ki kell adni a ./configure folyamat befejeztével.
Szóval a gnutls-nél futottam bele abba, hogy a "make" nem is sikerült (különböző változókkal és egyéb más dolgokkal kapcsolatos problémák miatt).
Nos ez az, ami már meghaladja a jelenlegi tudásomat.
Nem vagyok programozó. Csak most kezdtem ismerkedni a programozással, így nem tudom, hogy ezekkel mit kell csinálni.
Tudás nélkül meg nem nyúlok bele ilyen dolgokba, szóval ez így ennyi.
A wget telepítéséhez kellene a gnutls, tehát a wget telepítése ezért nem sikerült.
De ez nem baj, mert wget helyett nálam Mac OS X-en marad a curl -O.
Ugyanazt csinálja mind a kettő.
A történet:
Szóval először a wget esetében hibával végződött a ./configure, mert hiányzott a pkg-config.
Ezt sikeresen telepítettem forráskódból. De hiányzott a wget-hez még a gnutls könyvtár (library) is, amihez alapból hiányoztak a libnettle és a gmplib könyvtárak is.
A libnettle és a gmplib könyvtárakat sikeresen telepítettem forrásból. A gmp-nél lefuttattam egy "make check"-et is, ahogy javasolva van. Átment az összes teszten, tehát nincs vele gond. Egyébként azt írta ki, hogy azért erősen ajánlott a "make check", mert a GMP-t alaposan tesztelték a szerzői, de a fordítók (compilers) nagyon gyakran komoly bugokkal jelennek meg. A GMP hajlamos a fordítók érdekes sarkait felfedezni, és jó néhány alkalommal bugokra futott. Úgyhogy ezért teszteltem, de itt nem volt gond. A gond ott van, hogy a gnutls-t nem tudtam lefordítani, mert először "make" közben olyan hibák jöttek elő, hogy nem használt változók vannak, hiányzik az "xgetbv" instrukció, meg elvileg valami funkciódeklarálási probléma is van (legalábbis "warning"-gal van jelezve). Ez meghaladja a jelenlegi tudásomat. Itt van a "make" teljes kimenete: https://pastebin.ubuntu.com/p/r4YrMSHrys/
Valamint "./configure" közben egy előjött egy ilyen hiba is: https://pastebin.ubuntu.com/p/3wm4VCjNp2/
A fenti "make" kimenet a "Következő" (Next) kiadás (3.7.0) lefordíttatási kísérletének az eredménye.
Megpróbáltam a jelenlegi stabil kiadást (3.6.15) is lefordítani. Ott más hibákba fut bele "make" során: https://pastebin.ubuntu.com/p/DKRfkGv9D9/
A fentebb említett ./config során előforduló hiba itt is előjön.
Programozók és programozásban jártas emberek talán többet tudnak ezekkel kapcsolatban mondani.