tenkesAz alternatíva és a „suitable replacement” sem jelenti azt, hogy 1:1-ben minden ugyanúgy működik.

meskobalazsPersze, hogy nem. Csak ugye azok a pici részletek. Nem mindegy, hogy valami egy önálló OS a feladatokra, vagy valaminek az alternatívája. (Fránya Freud!) Szerk.: Most komolyan, minek kellene valakinek Windows alternatíva? Arra ott a Windows! A macOS úgy mutatja be magát, hogy Windows alternatíva?

tenkes"Csak ugye azok a pici részletek." Ezért volt ez a feladat megoldhatatlan. Nekem is volt már ilyen, kézzel-lábbal próbáltam menteni a menthetetlent. Szóltak, hogy lehetetlent akarok, nem örömmel, de tudomásul vettem (ilyenkor mindenki másképp reagál, van aki azt hibáztatja, aki szólt, nem vagyunk egyformák.). Amikor jelezte, hogy a 2007-es office nem jó neki, akkor már érezhető volt, hogy az elvárások és a lehetőségek nincsenek összhangban.

tenkesEz szerintem belemagyarázás. A kifli is a kenyér alternatívája, és igen, a MacOS is a Windows alternatívája. Ha meg már pont ezt a példát hoztad fel, anno az egész „Think different” szlogen egy fricska volt az IBM felé, hogy bizony ők az alternatíva. Teljesen normális hogy egy kisebb részesedésű piaci szereplő a kvázi monopóliummal szembeni alternatívaként határozza meg magát. A kérdésedet pedig meg tudod válaszolni magad is, lenne igény egy „jobb Windowsra”, más kérdés hogy ez a közeljövőben nem várható :)

meskobalazsMost attól függetlenül, hogy bármelyikőtök álláspontja mellett állást foglalnék, szerintem érdemes megemlíteni, hogy a Wikipédia szerint a Machintos volt az első GUI 1984 januárjában, és a Windows csak 1985 novemberében jelent meg. Tehát ezek alapján eredetileg biztosan nem Windows alternatívának szánták, mivel a megjelenésekor a Windows még nem is létezett. Sőt, azt írják, hogy igazából a Windows egy válasz volt a Microsoft részéről a grafikus felhasználói felületek iránti egyre növekvő keresletre.

• klt válaszolt erre.

XplosiveIgazából mindkettőt jócskán beelőzte a Xerox, már 1973 környékén :))) PC-n a GEM Desktop volt az első GUI, ha minden igaz. De mindegy, ez már csak történelem.

ThortervCsak nagyvonalakban olvasgattam bele ebbe a temaba. 1) refind boot managert probaltad valaha? En azt hasznalom Grub helyett. Ha sikerul ratenned a fo boot eszkozre, akkor barmit bebootolsz majd az eszkoz USB csatijarol. 2) Ha keves a hely, akkor manualisan kell telepiteni, egy SD kartyara pakold a HOME-ot, ill oda pakolnam ezt a MSO szornyet is. Meretes progi. De ha neked ez kell... 3) Nemreg olvastam valahol, hogy a LibreOffice-ban hasznalt magyar helyesiras ellenorzo, meg ezzel kapcsolatos dolgok dijnyertesek, elen jarnak technologiaban. Nalam gond nelkul jelzi ha szarul irok le valamit. Emiatt tok folosleges egy mereteiben kb. "1000x" nagyobb programot hasznalni helyette. (egy gyengusz fingusz gepen) Nagy progi = nagy megterheles => nem lesz benne semmi elvezet, meg ha mukodik is majd valahogy. Remelem segitettem valamit.

bartasziliAz 1-2 -vel tök egyetértek, a 3-as ponttal már nem teljesen. A "Nagy progi = nagy megterheles" szerintem nem merül ki a lefoglalt hely nagyságában, arról nem is beszélve, hogy bár valóban nagyobb az MSO, nem kell telepíteni minden összetevőt a csomagból, csak ami szükséges, így a helyigény töredékére csökken. Sajna az LO leggyengébb pontja épp az erőforrás használata, ami számtalan fórumon folyamatosan téma. Bármilyen hardveren érezhető a "döcögőssége" az MSO-hoz képest, egy ilyen harmatos gépen pedig már lényeges a különbség.

tenkes"egy egészen szánalmas 30GB kis SSD van rajta, az már tavaly óta nagy gondokat okozott, a Windows 10-nek ez kevés lett " "Sajna az LO leggyengébb pontja épp az erőforrás használata, ami számtalan fórumon folyamatosan téma." A kör bezárult.

atimeSzerintem az erőforrás használata alatt inkább a CPU-t és a RAM-ot kell érteni. A 30 GB-os tárhely a LibreOffice-nak egy pehelysúlyú Linux disztribúcióval még megfelelő lehet.

XplosiveAjaj, még egy idézet lemaradt: "Végigpróbálgatta egy másik gépen a LibreOffict, WPS Office-t, Openoffice-t és sajnos nem feltek meg" Hogy miért az nincs részletezve, illetve utalás volt a helyesírás-ellenőrzésre.

ThortervTaláltam még egy ilyet: https://fossbytes.com/microsoft-office-on-linux-is-now-a-thing-thanks-to-winapps-how-to/ Azt nem tudom, hogy ez mennyire menne azon a gépen, én is most látom először, de érdekesnek érdekes. OFF Vagy, keress rá a "minimal W10 install" szavakra a neten és kövesd a minden tekintetben részletes videókat. ON

tenkesEz a link jónak tűnik, de ahogy olvasom: Ne feledje, hogy a WinApps csak az Ubuntu / Fedora Linux és a GNOME / KDE asztali környezetben érhető el. Gnome vagy KDE szerintem sok lesz annak a gépnek.

atimeKözvetlenül előtte van egy ilyen mondat, hogy "Az egyetlenegy program, amiben sajnos nem lehettek kompromisszumok, az a MS Office". Én ebből arra következtetek, hogy elvárás a 100%-os Microsoft Office kompatibilitás olyan értelemben, hogy minden funkciója és képessége szükséges. Tehát magyarul tudjon mindent, amit a Microsoft Office. Manapság tudtommal ilyen szintű nyílt forráskódú, ingyenes alternatíva nincs.

atimeAz egy dolog hogy az asztali környezet sok neki, de a KVM virtuális gép sem fog hasítani :)

meskobalazsHát még ha dokumentumokat is létre akar hozni és tárolni a 30 GB-on.

atime"Gnome vagy KDE szerintem sok lesz annak a gépnek." Nem csak az. Ha jobban megnézed, látod, hogy a háttérben virtuális gépen futtatja a Windowsos dolgokat. De lehet, hogy én értem félre? "WinApps was created as an easy, one command way to include apps running inside a VM (or on any RDP server) directly into GNOME as if they were native applications. WinApps works by: Running a Windows RDP server in a background VM container . . . " Áhhh, mire bekopiztam Balázs megelőzött. Ideje felhörpinteni egy kávét :/

tenkesMaradjunk annyiban, hogy emulalnod kell a windows funkcioit extraban. Megtobb csomagot leszedni, megtobb funkciot hajtani a hatterben, hogy le tudj irni egy "A" betut, es hogy erre kiirja neked, hogy nem tettel pontot utana... Otthonra igenis franko a LO. Mar OO-3 ota nagyon jol hasznalhato. Nem fogsz vele kormany altal kozreadott "DOCX"-t szerkesztgetni ugy, hogy pontosan ugy renderelje a doksit, mint Windowson az teny. De nem is kell. Feher hollo szindroma; minden Merkur, Venus, Jupiter egyutt allaskor kell majd max. Ilyenkor van Google Docs, meg Microsoftos megfeleloje is. Pl. a Google Sheets-ben vannak olyan funkciok, amik meg az MSO-ban sincsennek, csak ha macro-t csinalsz. Ha megnyitja az a lapitopi a Facebookot, akkor a Google Sheets is menni fog. A Chrome vagy Firefox beepulokkel helyesirast is ellenoriz, a Grammarly franko angolra, magyarra nem neztem kiterjesztettek e egyaltalan mar, de biztosan ki fogjak. Van sok lehetoseged elvegezni ingyen es bermentve, kulonosebb varazsolgatos telepitesek nelkul amit szeretnel.

meskobalazsHát, igazából csak az OFF-os részt akartam felvezetni egy linuxos tippel, hogy ne csak ablakokról legyen szó megint.