tenkes"Cserébe a 32GB eMMC hamar elfogy és minden alaplapra integrált, ezért bővíthetetlen." Azért nem teljesen. Elvileg 64 GB-ig (vagy 128 GB-ig) lehet bele rakni microSD-t. A Lenovo Forums-on azt írják a témaindítóban, hogy 64 GB-ig támogatott, de több felhasználó is írja, hogy működik benne a 128 GB-os microSD kártya is. Hogy egy microSD kártya mennyire jó és megbízható az adatok tárolásán kívül programok és játékok telepítésére és futtatására, az már egy másik kérdés. Van egy felhasználó (Narj), aki azt írta (2016.08.21-én), hogy neki van egy 128 GB-os SD kártyája, amit nem formázott NTFS-re, hanem exFAT-on hagyta, és az összes adata és programja az SD kártyán van, és a beépített tárhelyen 15 GB szabad hely van. Egy másik felhasználó (mlgoodson) azt írta (2017.01.29-én), hogy neki hónapok óta van egy 128 GB-os SanDisk Ultra microSDXC UHS-I kártyája, NTFS-re formázva és könyvtárként van felcsatolva, szóval úgy néz ki, mintha a C:/ meghajtó része lenne, és remekül működik. A Dropbox és a Google Drive tartalmát, illetve néhány programot is tárol rajta, amit kevésbé gyakran használ. Egy hajszálnyit lassabb, mint a belső meghajtó, de nagyon közel van hozzá sebességben. A vélemények alapján szerintem érdemes lehet beruházni egy microSD kártyára.
Lubuntu-(Lenovo 100s)-MS Office telepítési probléma
XplosiveÉn is szinte egyértelműnek vettem, hogy nem alkalmas programokhoz a microsd sebessége. De azt vajon hogy csinálja az a felhasználó, akinek csak 15 GB van a beépített tárhelyén? Az milyen oprendszer? Adattároláshoz viszont tényleg érdemleges ezek szerint SD kártyát venni - bár arra egy pendrive is jó lehet, gondolom adatmennyiség-függő, kicsit biztos gyorsabb az SD elérése. A feleségem gépénél valószínűtlen, hogy komoly nagyságú, vagy mennyiségű fájlról lenne szó és sajnos a laptop alpproblémáján nem segít. Hacsak nem lehet közel processzorsebességgel oprendszer telepítésre és üzemeltetésre igénybe venni. :-)
ThortervA Raspberry Pi tudtommal eleve SD kártyáról futtatja az operációs rendszerét. Az Ask Ubuntu fórumon azt írják, hogy néhány számítógép képes a beépített SD kártyaolvasóról bootolni, de a számítógépek többsége nem. A legtöbb számítógép képes bootolni USB-s SD kártyaolvasóról. Bizonyos kártyaolvasók tudnak bootolni, bizonyos kártyaolvasók nem. És bizonyos kártyaolvasók csak bizonyos számítógépen képesek bootolni, és más kártyaolvasók csak más számítógépen képesek bootolni. Az esélyek USB 2-vel jobbak, mint USB 3-mal.
Xplosive[OFF] "Az esélyek USB 2-vel jobbak, mint USB 3-mal." Azt hittem, ez a bootolás a BIOS-tól függ. Szerintem minél újabb egy gép, annál jobb a BIOS-a. És mivel az USB3 újabb az USB2-nél, számomra az lenne logikus, hogy az USB3-as gépek bootképességei is jobbak a régiekénél. Egy dolgot viszont tapasztalat (és zsigeri érzések) alapján állítok: az USB3-as SD-olvasók strapabíróbbak az USB2-eseknél. Gyakran írok-olvasok SD-kártyát, és az USB2-es adapterek évente kihullottak, elromlottak. Mióta beruháztam 3 USB3-as olvasóra, azóta az az egy, amit használok, még nem akart elromlani.
XplosiveEgy kicsit már engem is kezd érdekelni a dolog. Ebbe még rendesen nem volt időm belegondolni (meg utánaolvasni), de lehet, hogy kicsit utánamegyek majd. Viszont ha szinte egyértleműen lutri (vagy nem is lehetséges) a gépet bootoltatni microSD-ről (majd esetleg kiderül), mi lehet a helyzet azzal az esettel, ha a gép normál SSD-jén van egy kis Linux, ami bebootol és azon az OS-en van a kártyaolvasó program, amivel manuálisan betöltenénk a ténylegesen használt operációs rendszert, ami az SD kártyán van? Majdnem mint egy Live "CD", csak ez ténylegesen alakítható lenne. Elvileg működhetne, nem? Attól eltekintve persze, hogy körülményes megoldás két operációs rendszert betölteni egymás után, ráadásul a másodikat manuálisan kell. De hát szegény ember vízzel főz. :-D (a laptopra gondolok)
Úgy tűnik, hogy fentebb "sikerált beszólni", pedig nem akartam bántó lenni. Így erős motivációt érztem, hogy segítsek, ha tudok egyáltalán. Dobtam Vboxba egy Lubuntu 18.04-et, és befrissítettem sudo su apt update; apt upgrade reboot Majd telepítettem a WINE-t, minél egyszerűbben akartam, és nem volt kedvem szórakozni a POL-lal. sudo su dpkg --add-architecture i386 apt install wine-stable --install-recommends apt install winbind samba winetricks Ezután már nem rootként, csináltam egy 32 bites üres wineprefixet WINEARCH=win32 wineboot winetricks corefonts winecfg A winecfg-vel XP verziót állítottam be, majd ezután odaeveztem a lopott office10 telepítőhöz. (Igen, loptam valami torrentoldalról, de bocsájtassék meg nekem, nem fogom használni semmire, kizárólag azért kellett, hogy modellezzem a telepítésedet) cd /media/kl/OFFICE14/ wine setup.exe És engedtem települni. Az eredmény: https://drive.google.com/file/d/1qQNlg5D_9-URbR27Uo5B6gK5awDeFNyV/view?usp=sharing Korábban egy ismerős miatt kísérleteztem az Office365 offline változatával, és az kizárólag a Crossover-rel ( https://www.codeweavers.com/crossover ) működött. Megpróbálok "kölcsönözni" egy 2016-os telepítőt, meglátjuk, mire megyek vele. https://drive.google.com/file/d/182lRJwvLRPt3sQAdyTgAPglRdzYmHIdH/view?usp=sharing Lényegében ugyanúgy jártam el ezzel is, csak kukáztam az előző wineprefixet: rm -rf .wine WINEARCH=win32 wineboot winetricks corefonts Majd setup.exe.... Ez esetben meghagytam Windows 7-nek a Windows verziót. Működni látszik a 2016-os Word. Sajnos, csak valami német nyelvű telepítőhöz fértem hozzá.
kzprog A FreeOffice projektet kár hanyagolni a magyar helyesírás ellenőrzés hiánya miatt. Innen letölthető a magyar szótár: https://www.freeoffice.com/hu/letoltes/szotarak , amit én bemásoltam a /SoftMaker/hunspell/softmaker-hunspell-hungarian-101.sox könyvtárba. Ezután a TextMaker Beállításokban hozzá kell adni a magyar szótárt a nyelvi beállításoknál és már működik is a helyesírás ellenőrzés. A FreeOffice és az MS Office kompabilitásról azt írják, nagyon jó. Ezt még ellenőrzöm, eddig nem tapasztaltam hibát.
kltklt! Részedről nem vettem semmit beszólásnak és köszi szépen a tesztet. Ha működni látszik, az afelé a 2 lehetőség felé viszi akkor a témát, ha jól gondolom, hogy vagy a kis laptop processzora is "bűnös" lehet a hibában, vagy valamiért az Office telepítés nem tudott sehogy sem tiszta lappal menni. Sajnos nekem azóta még nem volt időm a témával foglalkozni. Ha sikerül beszerezni megfelelő micro SD kártyát, lehetséges, hogy azzal fogom folytatni a tesztet, ahhoz első körben nem kell a teljes újratelepítés, bár lehet, hogy az SD kártyás oprendszer az halva született elképzelés.
ThortervKösz! ;) Ha a wineprefixet törlöd/átnevezed, a windowsos program nem lát maradékot. Szerintem maradj a disztró WINE-jánál, nem kell a POL. A POL nem mindig a rendszer WINE dolgait használja. Azt nem írtad, melyik Lubuntuval próbálkoztál, én csak betippeltem a 18.04-et, mert -már kiforrott -még LXDE van benne, nem az LXQT, ami khmmm. .. nem a legkiforrottabb.
klt"A POL nem mindig a rendszer WINE dolgait használja." Azt használja, amelyikre utasítod! Akár 5 WINE-t is letöltethetsz vele és beállíthatod (1 kattintással), hogy melyiket használja éppen a folyamatban levő telepítésnél. De ez csak egy kényelmi eszköz, aki ért a wine-hez vagy a winestric-hez, az manuálisan ugyanolyan jól beállíthatja!
Sziasztok! OFF Kicsit szégyenlem, hogy én indítottam a segítségkérő posztot és az utóbbi több, mint 2 hétben mégsem tudtam írni semmit, illetve foglalkozni a témával. Kérlek nézzétel el nekem, lélegzetvételnyi időm sem volt. ON Viszont megérkezett közben a microSD kártya (64GB microSDXC UHS-I) és a napokban egy külső vinyón is tudtam helyet csinálni a biztonsági mentésnek, továbbá kicsit a tesztelést is tudtam folytatni. Néhány hibát sikerült azóta kiszűrni, mint hogy pl. a playonlinux már a legelején hibát dob ki (és valószínűleg az i386 architektúra engedélyezése is korábban elmaradt). Ezek előtt azonban csináltam egy újratelepítést - ugyanúgy a Lubuntu 18.04.5 - a netbookon, ha már a menete korábban ki lett kínlódva. (Így már azért aránylag sima ügy volt, nem vett igénybe napokat.) Ezután megpróbáltam telepíteni az Office 2016-ot playonlinux-szal, ami ugyanolyan hibát dobott ki, mint a korábbi volt, így szerintem azt ki lehet zárni, hogy egy beragadó program, vagy registry okozta volna a problémát. Ezután visszaállítottam a playonlinux telepítés előtti backupból és próbáltam hibákat kiszűrni, amiket esetleg elkövettem. Playonlinux 4.3.4-re frissítés, az i386 telepítése, továbbá, ami számomra furcsamód mintha kicsit áttörést jelentett volna, hogy az Office .img fájlban található külső setup.exe - amivel semmit sem tudott mit kezdeni a telepítő - helyett a jóval eldugottabban megtalálható setup32.exe indítása lehet a megoldás. Úgy tűnt meg is oldódhat a probléma, elindult a telepítés, de egy idő után ismét hibát dobott ki, de ezúttal már nem a playonlinux, hanem az Office: "valami hiba történt...errror code: 30175-4 (-2147467259). Próbáltam keresgélni erre a hibára és azt tapasztaltam, hogy ezernyi probléma lehet mögötte és elsősorban egyszerű - messziről láthatóan az én esetemben működséképtelen - megoldásokat javasolnak (Office újratelepítése, MS szoftver telepítése, ami a hibát keresi, stb.). Lehet, hogy a zárójelen belüli hibakódrészlet lenne a megoldás kulcsa, mert pont ilyet nem találtam, csak 126, meg hasonlókat. A következő módszer az volt, amit klt fórumtárs ajánlott és részletesen le is írt, hogy egy teljesen egyszerű, alap wine-winbint-winetricks-i386 telepítést csináljak terminalban. Kicsit meglepetésként ért, amikor pontosan ugyanazt az eredményt hozta, amit a payonlinux-os módszer. Ezután egy másik (viszonylag régi, asztali) gépen tettem egy próbát, amin Linux Mint van (gondoltam hátha kicsit jobban különbözik a Lbuntutól, mint az Ubuntu és ez amúgyis megvolt) és szintén ugyanerre az eredményre jutott (de mintha kb. 45%-nál állt volna meg a telepítés) és ami még nekem kicsit furcsa volt, hogy mind a 2 gépen az error message egyes betű mintha kicsit hibás-elmosódott karakterek lettek volna. Nem tudom, valami hiány-jellegű probléma, vagy kompatibilitási, vagy egyéb. Mindenesetre szerintem elég nagy haladás lett a dologból, még ha nem is oldódott meg. Egyelőre még nem tudtam megpróbálni másik Office telepítő fájllal (a 32 bites párját ritkítja) és a MS-nak sem tudok egyszerűen emailt írni, tehát sajnos - szerintem - még elég sok minden benne lehet a pakliban, hibás telepítőfájltól, érvényesítő kulcs, stb. Így perpillanat itt tart a helyzet, köszi aki elolvasta ezt az ismét kicsit hosszúra sikerült beszámolót. Minden további ötletet nagyon köszönök (vagy akár irányt). Üdv.
Thorterv"hibás telepítőfájltól, érvényesítő kulcs, stb." Ez kizárható egy Windows-os gépen, vagy akár a kütyüre is vissza a W10 és MSO telepítés, ha ott jó, akkor jó. (Linux lemezképed már van, nem sok idő visszatenni.) OFF Ez egy linux fórum és remélem megoldódik a telepítési probléma, de mivel nyilván fontos az MSO használata, esetleg meg lehet fontolni a következőket: A W10 is gyorsítható (pl. animációk minimalizálása), ill. a felesleges rendszerprogramok, mentési fájlok helyét is fel lehet szabadítani. A W10 alapban telepítve kb. 18-20GB-ot foglal el, erre még simán ráfér az MSO és pár segédprogram, a munkafájlok pedig mehetnek az SD kártyára. Persze rendszeresen karban kell tartani, hiszen a foglalt hely folyamatosan növekszik (egyébként ez minden OS esetén igaz) a frissítések, rendszermentések és nem utolsó sorban az egyes programok, pl. böngészők miatt. Ez kézileg sem bonyolult, de vannak rá ingyenes progik is. Szóval, ha csak a használhatóság a cél kompatibilitási problémák nélkül, akkor szerintem ez is egy opció, ha a kalandvágy és valami új megismerése is a célok között szerepel, akkor a linux a megfelelő út, (ha épp nem is épp a most próbált változat). ON
tenkesIgen, sajna ez a 2 dolog jutott eszembe pont így hirtelen, de még olyanok is hozzájöhetnek, hogy én szúrtam el valamit a Linuxban, vagy inkompatibilitási probléma, vagy passz. OFF Kalandvágynak azért nem nevezném, de mivel a tanulás életem 80%-át simán kitette (munka alatt is, persze), így a tapasztalatszerzés/tanulás iránti igény az valószínűleg már megmarad. Ezek közt szerepel a Linux is. ;-) Ezzel együtt mindenre sajnos nincs időm, tehát amit ezzel a netbookkal foglalkozok, az máshonna van lecsípve. A Win10 már egyértelműen soknak tűnik ennek a kis gépnek, ha még kicsit is oké lett volna, akkor szinte biztos, hogy nem mentem volna neki ekkora melónak. ON Jogos kérdés, hogy a Windows-os telepítés-érvényesítés milyen eredménnyel zárulna, bár kicsit tartanék tőle, hogy az uninstall nem szedi le az érvényesítő kulcsot az MS-fiókból. Akkor meg az újratelepítés/új gépre való telepítés során MS-segítséget kellene igénybe venni. (ennek technikai részét meg is érdeklődtem még pár hete, hogyan működik az én verzióm esetében). Azt már csak én teszem hozzá, hogy ebben az esetben inkább attól tartanék, hogy ha meghallják, hogy "Linuxra menne", akkor ki is hátrálnak a segítség elől. Linux backup-ból viszont még nem csináltam visszaállítást úgy, hogy bootolni sem tudta a rá telepített Linux-ot. Mi lenne a legjobb megoldás erre? Ja, meg a gond még az, hogy ez a Laptop nem bootol "csak úgy", mint bármelyik másik egy bootolható pendrive-ról, hanem elég spec eset. Alapból egyáltalán nincs (üres) a boot menüje, nem választható ki semmi (és nem is sokat lehet ellene tenni beállításokkal), egy csomót kellett ügyeskedni vele, mire az átalakított Linuxium fájl-lal telepített pendrive-ról hajlandó volt bootolni. Abban sem vagyok teljesen biztos, hogy a windows-t hajlandó bootolni, alapból az is hardveresen volt rajta. Bár még nem próbáltam, csak nem túl jók az előjelek. Ezek miatt azért örülnék, ha a teljes rendszer-csere (oda-vissza) és Office install/uninstall elkerülhető lenne. De ha más lehetőség nem lesz, meg fogom próbálni.
ThortervApró adalék, ami igaz, kipróbálva és tesztelve csak Office 2007-re érvényes. De gyanítom, hogy a többire is jó lehet. Egy gépen megcsináltam a működő, aktivált Office2007-et, és ezt a wineprefixet betömörcöltem tar-ral. Átvittem másik gépre, ott kibontva, helyére téve, arra számítottam, hogy majd ott is aktiválom, elvégre a licenc 3 példányt enged. De nem kellett újra aktiválni :))))
ThortervAz egész problémát, mizériát a hibás alapfeltevés adja: a microsoft office nem nélkülözhető. Ha alaposabban körülnéztetek volna, tökéletesen megfelelne a freeoffice. Ha jól értettem a helyesírás ellenőrzés hibádzott. Ez beállítható, telepíthető a freeoffice-ba is (ott van az oldalukon). A kutyulékrendszer használata egyéb problémákat is felvethet, egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet. Érdemes lenne adni egy esélyt, mind a freeoffice-nak, mind a használójának. Ha a freeoffice kissé koros felhasználói felülete csak a gond, akkor nem nagy összegért megvásárolható az aktuális nagytestvére (SoftMaker Office). Bár nem tudom mit kellene néznem, de nálam a freeoffice helyesírás-ellenőrzője (letöltöttem, telepítettem az oldalukról) ugyanúgy működik, mint a microsoft office-é. (Mivel a softmaker office keresztplatformos, lehet próbálgatni akár windows alatt is!)